Moldovenii care au dus România în lume FOTO
Dimensiune font:
Ziua Naţională a României este nu doar un prilej de rememorare a unor pagini importante de istorie, ci şi un moment în care ne mândrim cu realizările noastre * despre România vorbesc cel mai bine oamenii şi realizările lor, deloc puţine, şi care au trecut demult graniţele ţării * mulţi dintre ei au intrat şi în Cartea Recordurilor pentru merite deosebite
97 de ani au trecut de la Marea Unire de la Alba Iulia, moment care i-a adus alături pe toţi românii şi le-a oferit o ţară din care au dispărut graniţele. În tot acest timp au fost războaie, au fost revoluţii şi multe frământări, însă spiritul naţional a rămas neatins. Mai mult, românii şi-au dus, prin realizările lor, şi ţara în întreaga lume.
Băcăuani de Cartea Recordurilor
Bacăul este judeţul care a dat primul sportiv care a primit nota 10 la o olimpiadă mondială. Pentru Nadia Comăneci, parcursul profesional a început la Oneşti, oraş de unde a dus numele României în lume. A câştigat cinci medalii olimpice de aur, este considerată a fi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii şi primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame. „Am fost norocoasă că am găsit sala de gimnastică”, spune Nadia.
Radu Beligan este un alt nume cunoscut peste hotare. A plecat din Galbeni, satul din comuna băcăuană Filipeşti unde s-a născut în 1918, şi şi-a dovedit măiestria în mii de spectacole de teatru. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, pe 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti, iar pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru. „Într-o epocă informatizată până la paroxism, în care consumatorul de imagini trăieşte însingurat în faţa televizorului, teatrul este una din ultimele experienţe pe care oamenii le mai pot trăi şi visa împreună”, este convins maestrul Beligan.
O pianistă din Iaşi, ambasador special al României
De numele Ralucăi Ştirbăţ, o pianistă din Botoşani, se leagă renovarea Casei Memoriale „George Enescu” şi includerea pe lista monumentelor istorice. A înfiinţat la Viena Societatea Internaţională „George Enescu”, care are drept ţeluri promovarea operei marelui compozitor român, şi a primit din partea Ministerului de Interne al Austriei titlul de „Mesager al integrării”. Şi dacă vorbim despre virtuozitate nu putem să nu o amintim pe ieşeanca Alexandra Dăriescu, pianista care concertează cu Orchestra Regală din Londra, care a primit din partea statului român titlul de „Ambasador Special al României”.
Constantin Voiniciuc, originar din Botoşani, este elevul care a inventat mâna bionică. El a câştigat locul întâi la concursul Tech School şi a fost răsplătit cu şapte mii de euro de către NASA. Invenţia sa poate imita toate gesturile unei mâini datorită unor senzori. „Prototipul poate fi folosit în operaţiile de extremă precizie, în domeniul telemedicinei, dar şi în dezamorsarea bombelor”, spunea Constantin în momentul câştigării premiului.
Tricolorul flutură de 20 de ani pe Everest
În urmă cu 20 de ani, un sportiv din Piatra Neamţ a dus tricolorul pe Everest. Alpinistul Ticu Lăcătuşu a refăcut acest traseu în acest an, ca o încununare a eforturilor depuse. El este singurul român care a urmat pe cele mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente. După cutremurul din Nepal a deschis o şcoală în care vin deja copii din trei sate. „Amplasamentul vechii şcoli nu mai poate fi utilizat, este deja abandonat, are în apropiere un versant cu blocuri stâncoase care o pot lua la vale oricând”, a scris Ticu Lăcătuşu pe contul său de Facebook.
Globetrotterul cu cel mai mare paşaport
Mariea Crâșmaru, născută la Vetrişoaia, în Vaslui, este un călător român intrat în Cartea Recordurilor la capitolul “globetrotter”, pentru „cea mai lungă călătorie efectuată vreodată de un om pe jos”. Ea este singura femeie din lume care a străbătut 120 ţări pe jos, a atins cei doi poli ai Terrei, cele şapte continente din care a rezultat cel mai lung paşaport din lume înscris şi el în Cartea Recordurilor (154 de pagini şi o lungime de 19 m) în trei ani şi cinci luni.
Cine nu-l cunoaşte pe regizorul vasluian Corneliu Porumboiu a pierdut şansa de a afla foarte multe lucruri despre viaţa într-un orăşel mic din Moldova. Pentru filmul „A fost sau n-a fost?” a primit premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, trofeul „Transilvania” la TIFF (2006) şi Premiul Gopo pentru cea mai bună regie în cadrul galei Premiilor Gopo (2007). A revenit la Cannes în 2009, cu filmul „Poliţist, adjectiv”.
Când spui Bucovina nu spui doar mănăstiri şi peisaje superbe, ci şi Matei Vişniec, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi din lume, sau Elisabeta Lipă, canotoarea medaliată cu aur.
Lor li se adaugă sutele de olimpici medaliaţi în străinătate, medicii care salvează zilnic vieţi în alte spitale decât cele româneşti, cercetătorii care au brevete premiate la saloanele internaţionale şi toţi cei pentru care România nu este doar ţara în care s-au născut, ci şi un nume care trebuie onorat peste tot în lume.
Citeşte şi: În cadrul unui ultramaraton de 383 de kilometri - Un sucevean vrea să unească nordul Bucovinei de Basarabia
Grupaj coordonat de Maura ANGHEL
„Ziua de 1 decembrie a reprezentat triumful unei naţiuni şi împlinirea idealului unirii tuturor românilor într-o singură Patrie-Mamă. Unirea de la Alba Iulia a fost cea mai bună lecţie de demnitate şi solidaritate naţională şi a arătat lumii că nu trebuie să mai existe vreun hotar în sufletul neamului românesc” - Laurenţiu Chiriac, istoric şi muzeograf la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau