Moldovenii s-au călcat în picioare pentru Casa Verde
Dimensiune font:
La agențiile de mediu din Regiunea de Nord-Est au fost ieri cozi interminabile * mii de oameni s-au îngrămădit să depună dosarele în baza cărora ar putea obține bani de la Guvern prin Programul „Casa Verde“ * îngrijorați că nu vor fi printre cei norocoşi, mulți s-au aşezat la rând încă din weekend
Sute de moldoveni au făcut noapte albă în fața sediilor agențiilor pentru protecția mediului ca să depună dosarele în vederea obținerii finanțării în cadrul proiectului „Casa Verde”. S-au întocmit şi liste de ordine, care nu au mai fost respectate.
„Eu am venit la ora 2.00, duminică noapte, dar erau persoane care au venit de la ora 22.00, sâmbătă. M-am înscris şi eu pe listă, eram al 17-lea, după care m-am dus şi m-am culcat în maşină. Dimineaţă, la ora 7.00, erau peste 200 de oameni. Sunt nemulţumit pentru că am plătit la Urbio Iaşi ca să facă actele, 200 de lei, însă ei trebuiau să se ocupe de tot. Organizarea a fost foarte proastă, nimeni de la Agenţia de Protecţie a Mediului Bacău nu s-a ocupat de bunul curs al lucrurilor. De exemplu, eu, care am venit de la două noaptea, încă nu mi-am depus dosarul”, ni s-a plâns un locuitor din comuna Tamaş, Bacău. Conducerea agenţiei, surprinsă de numărul mare de persoane, a făcut programări pentru toată săptămâna. Plafonul pentru judeţul Bacău este de 1.800.000 lei şi ar putea ajunge pentru 300 de solicitanţi, în funcţie de instalaţiile pentru care optează – panouri solare sau pompe de căldură.
Citește și
Azochim Săvinești vrea să schimbe Legea pensiilor
La Botoşani a fost aceeaşi situaţie. Oamenii au stat la coadă încă din timpul nopţii, iar luni dimineaţă erau deja peste 200 de persoane, în faţa APM. Judeţul are alocată suma de 1,2 milioane de lei, bani care ajung pentru aproape 200 de beneficiari.
La Neamţ s-au alocat 1.403.760 de lei. „Numărul solicitanților este destul de mare în raport cu fondurile existente, alocate județului Neamț. Sunt înregistrate aproximativ 20 de dosare într-o oră. Totul se face în baza unui soft care arată, pe măsură ce se înregistrează câte o solicitare, ce fonduri mai rămân disponibile. La epuizarea întregii sume destinate județului Neamț, programul se blochează”, a precizat Iulian Jugan, noul director al APM Neamț. „Vreau panouri solare pentru gospodăria proprie. Sunt de la Gherăieşti şi am venit de astă seară, de la ora 5.00. Am poziția 204 pe listă. Vreau 6.000 de lei pentru panouri”, a spus Petrişor Puțanu, din Gherăieşti.
Suceava a primit 1,8 milioane de lei, sumă suficientă pentru 300 de persoane. Ieri, la coadă erau peste 400 de doritori. şefii APM au solicitat sprijinul jandarmilor ca să asigure liniştea. „Ceea ce este de semnalat – şi nu ne face nicio bucurie lucrul acesta – multe dosare sunt incomplete. Lipsesc hârtiile prevăzute în ghidul de finanţare sau acestea nu sunt completate corect, situaţie în care dosarul este respins. Cei în cauză pot să-l completeze până pe data de 24 octombrie, când este ultima zi de depunere, însă îşi vor pierde locul de pe listă”, a spus Vasile Oşean, directorul executiv al APM Suceava.
La Vaslui s-a epuizat plafonul
În Vaslui, potrivit conducerii APM, prima zi de depunere a dosarelor a fost şi ultima zi, din cauza numărului mare de solicitări şi a sumei alocate, de numai un milion de lei. „În ciuda temperaturilor foarte scăzute, oamenii au stat la rând încă de la ora 2.00. De dimineaţă au fost date deja 130 de numere de ordine pentru persoanele care au stat la rând şi mai sunt doritori”, a declarat Mădălina Nistor, directorul APM Vaslui.
Şi la Iaşi, oamenii s-au strâns în faţa noului sediu al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) încă de la primele ore ale dimineţii. Înfriguraţi şi cu nervii întinşi la maximum, aceştia au făcut coadă până afară, în speranţa că dosarul lor va fi aprobat pentru finanţare. Încă de la primele ore ale dimineţii, în faţa APM Iaşi erau peste 200 de oameni, însă o parte din aceştia s-au resemnat, după ce au aflat că selecţia se face după regula „primul venit, primul servit”. Doi soţi veniţi cu noaptea-n cap de la zeci de kilometri depărtare au explicat că dosarul a fost respins din cauza unui act greşit de primărie. „Am venit de la ora 5 dimineaţa. Suntem din Mogoşeşti – Siret. Din păcate nu ne-a primit dosarul pentru că am avut un document greşit de la primărie. Acum aşteptăm pe cineva să ne aducă hârtia şi să putem să depunem dosarul. Mulţi au plecat, nu au mai stat la rând pentru că ne-au spus că mai sunt vreo 60 de locuri, iar programul e până la ora 15.00”, au povestit aceştia. Reprezentanţii APM Iaşi spun că dosarele se pot depune până la data de 24 octombrie, de luni până joi, între orele 9.00 şi 15.00, şi vineri, între 9.00 şi 12.00. Suma alocată judeţului Iaşi în cadrul programului este de 2.303.037 lei.
Prin Programul Casa Verde moldoveni pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Echipamentele finanţate prin programul menţionat sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei.
Dan CONSTANTINESCU, Eva TRANDAFIR
Beneficiarii pot primi între 3.000 lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare presurizate şi până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură-aer.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau