Monument istoric distrus de un calorifer
Dimensiune font:
Biserica din Poiana Stampei a fost distrusă de foc * lăcaşul de cult este vechi de peste 125 de ani, lucru pe care autorităţile locale nu-l cunoşteau * biserica a fost construită cu aprobarea împăratului Franz Joseph și avea trei policandre primite în dar de la Rege Carol I * printre primii preoți care au slujit în lăcașul de cult este celebrul folclorist Simeon Florea Marian
Biserica „Sfinții Mihail și Gavril” din comuna Poiana Stampei a ars în urmă cu două zile. „Cauza producerii incendiului este un scurtcircuit electric produs la instalația de alimentare a unui calorifer electric lăsat sub tensiune”, ne-a declarat ieri Alin Găleată, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), la finalul anchetei. Focul a fost lichidat tot ieri, în jurul orei 11, adică la mai bine de 24 de ore de la producerea incendiului.
Păcate pedepsite de foc
Intervenția pompierilor a fost extrem de dificilă. Focul a izbucnit miercuri dimineață, în jurul orei 9.30 şi în misiunea de stingere au fost trimise șapte autospeciale cu apă. Peste 40 de pompieri au luptat cu flăcările în încercarea de salva edificiul din lemn care figura pe lista monumetelor istorice a județului Suceava. Unul dintre cei doi preoți care slujeau în biserică, Domiţian Tătaru, a suferit un atac de panică atunci când a văzut flăcările și a fost transportat cu ambulanța la spitalul din Vatra Dornei. Surse neoficiale susțin că unul dintre preoți ar fi uitat caloriferul în priză. Poliția a deschis un dosar penal, in rem, pentru distrugere din culpă.
Preoții au mutilat monumentul înainte să ardă
Pentru că edificiul era monument istoric, la Poiana Stampei au plecat şi reprezentanţii Direcției pentru Cultură Suceava. Arhitectul Viorel Blănaru, consilier în cadrul instituţiei, a constatat că monumentul istoric a fost „mutilat” înainte să ardă. Cei doi preoți care slujeau în lăcașul de cult au anvelopat pereții bisericii pe exterior și au înlocuit învelitoarea acoperișului cu tablă lindab. „Nouă nu ne-au cerut avizul pentru execuția acestor lucrări. Avizul era obligatoriu. Dacă ni-l cereau, cu siguranță nu-l dădeam. Nu știm dacă Primăria Poiana Stampei a eliberat autorizație de construcție pntru anvelopate. Nu știm nici dacă preoții au solicitat această autorizație”, ne-a spus Viorel Blănaru. Consilierul a precizat că mai-marii comunei Poiana Stampei susțin că nici nu știau că biserica este monument istoric. Surse din rândul pompierilor ne-au confirmat spusele consilierului. Aspectul este halucinant pentru că în toată comuna Poiana Stampei sunt doar două monumente: biserica arsă și o casă țărănească.
Imediat după incendiului, primarul Mezdrea a anunțat că amână Balul Gospodarilor, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul acestei săptămâni. „Tragedia care s-a abătut asupra micii noastre comunități a lăsat un gol imens în sufletul meu și al nostru al tuturor”, a scris pe pagina sa de Facebook Viluț Mezdrea.
Lăcaş construit de Împăratul Franz Joseph
Biserica „Sfinții Mihail și Gavril” a fost construită între anii 1883-1885, cu aprobarea împãratului Franz Joseph I. Catapeteasma, unică în județul Suceava, a fost pictată de pictorul bucovinean Epamimonda Bucevschi, iar printre preoții care au slujit în această biserică a fost Simeon Florea Marian, folclorist și etnograf, membru al Academiei Române. În lăcașul de cult mai existau trei policandre, pe care Regele Carol I le-a făcut cadou parohiei.
„Dorel” a provocat pârjolul de la Seminarul Teologic
Oana ȘLEMCO
„Primarul Viluț Mezdrea susține că nu știa că biserica este monument istoric” – Viorel Blănaru, consilier la Direcţia pentru Cultură
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau