Monumente istorice din Neamţ sunt în pericol
Dimensiune font:
Judeţul are un patrimoniu reprezentat de 537 de monumente istorice, de arhitectură, cult şi situri * există foarte multe bijuterii care au fost lăsate în paragină * unele primării ar vrea să se implice în restaurare, dar nu sunt bani
Conducerea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural (DCCPN) Neamţ şi-a asumat o misiune importantă pentru acest an. Inspectorii vor să afle care este situaţia obiectivelor de patrimoniu. Au fost trimise adrese către primăriile din judeţ, pentru a obţine date despre stadiul monumentelor istorice pe care le administrează şi sumele prevăzute pentru conservarea lor. „Unii primari au şi răspuns adresei noastre. Astfel, primarul comunei Borca ne-a spus iniţial că ar vrea să iniţieze procedura de declasare a monumentelor din localitate. Însă, un monument istoric nu se declasează atât de uşor. Cred că singurul caz este cel al dispariţiei monumentului. Cât mai stă în picioare nu se aplică această măsură, dacă mai poate fi salvat. Săptămâna aceasta, am primit o nouă cerere din partea autorităţilor locale din Borca. De această dată, ni se solicită sprijinul pentru întocmirea documentelor în vederea reabilitării monumentelor”, a spus Rocsana Josanu, director interimar al DCCPN. Ea a adăugat că, în general, a găsit înţelegere din partea autorităţilor locale. „Noi nu vrem să ajungem la varianta amenzilor, care sunt cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei. De preferat ar fi ca aceşti bani să fie folosiţi pentru salvarea clădirilor istorice”, a completat Josanu.
TCE Trei Brazi a ajuns în faliment
Proprietarii sunt interesaţi de terenuri, nu de monumente
Zeci de monumente istorice, adevărate bijuterii cu ani în urmă, astăzi sunt doar ruine. Printre cele mai importante monumente aflate în stare avansată de degradare se numără Conacul Catargi de la Tupilaţi, conacul Aristide Caradja din Grumăzeşti, Casa Celibidache de la Roman, cazinoul de la Bălţăteşti, Cetatea de la Gâdinţi. Alte obiective care au nevoie urgent de reabilitare sunt Mănăstirea Tazlău, (una dintre cele mai frumoase ctitorii ale lui Ştefan cel Mare), Mănăstirea Tarcău, Biserica veche de lemn din satul Poloboc, comuna Rediu. Reprezentanţii DCCPN Neamţ încearcă să-i convingă pe proprietari de importanţa acestor clădiri istorice care trebuie protejate.
Legea îi obligă pe proprietari să facă lucrări fără să modifice însă forma şi structura iniţială a clădirii. În timp ce unii dintre ei sunt bine intenţionaţi şi doresc să întreţină clădirile, dar nu-şi permit să le restaureze din cauza costurilor enorme, alţii sunt interesaţi doar de teren, motiv pentru care lasă clădirile să se dărâme. „Am luat legătura şi cu urmaşii proprietarului conacului Aristide Caradja. Aceştia au solicitat retrocedarea, apoi l-au abandonat. În condiţiile în care nu vor colabora, următorul pas va fi amenda. Legea prevede că proprietarii pot solicita şi ajutorul administraţiilor locale sau centrale, pot apela şi la proiecte cu fonduri europene pentru reabilitarea monumentelor. Dacă nu reuşesc să facă nimic, nimeni nu îi opreşte să vândă, dacă statul român nu îşi exercită dreptul de preemţiune”, a spus Rocsanu Josanu. Din păcate, oamenii au preferat să lase în ruină aceste monumente şi nu au profitat de nicio oportunitate care ar fi putut atrage tot mai mulţi turişti.
Ingrid CIOFOAIA
Până acum, au fost reabilitate complet Cetatea Neamţului, Mănăstirea Neamţ, Mănăstirile Agapia, Văratec, Bistriţa, Sinagoga din Piatra Neamţ. Totodată, multe alte clădiri au fost reabilitate, fie în sistem privat, fie în sistem conjugat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau