Monumentele istorice se prăbuşesc în capul autorităţilor
Dimensiune font:
Zeci de monumente istorice se prăbuşesc din cauza nepăsării autorităţilor, iar vina este aruncată pe lipsa finanţărilor * un exemplu în acest sens este conacul de la Răducăneni * în 2015, nouă obiective istorice au fost scoase de pe linia finanţării, riscând fie retrocedarea, fie prăbuşirea
„Cel mai mare eşec de când am preluat conducerea culturii ieşene” – astfel a descris şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Iaşi starea în care se află unul dintre monumentele strâns legate de istoria comunei Răducăneni. Conacul Rosetti Catargiu, realizat în secolul XIX şi folosit ca spital de psihiatrie în 1950, stă să se surpe sub ochii neputincioşi ai autorităţilor locale şi judeţene. „Conacul de la Răducăneni este cel mai mare eşec personal, de când am preluat conducerea culturii ieşene. Fiind de loc din Răducăneni, m-am bucurat nesupus în 2008, când am văzut proiectul de restaurare a conacului. Lucrările au fost începute de firma SC Construcţii UNU SA, însă au stagnat după ce Oficiul Monumentelor Istorice nu a mai alocat bani. De atunci, aşa a rămas. La vremea respectivă am făcut lobby, nu doar pentru acest conac, ci pentru toate monumentele de patrimoniu ale judeţului. Anul acesta nu există niciun fel de finanţare prevăzută pentru acest conac, iar dacă nu se schimbă nimic, riscăm ca, în doi sau trei ani să rămânem fără el”, a declarat Virgil Băbîi, directorul DJC Iaşi. Dacă fostul primar Neculai Botezatu nu a făcut absolut nimic pentru restaurarea acestei importante piese de patrimoniu, care se află în directa administrare a comunei pe care a condus-o, acum, orice tentativă a autorităţilor se loveşte de lipsa fondurilor şi, mai ales, de adaugă slaba comunicare între instituţii. În aceeaşi situaţie se află şi alte obiecte de patrimoniu vitale pentru istoria şi turismul judeţului Iaşi. Toate aceste probleme au fost aduse la cunoştinţa prefectului judeţului, Dan Cârlan, cu accent pe săpăturile făcute în cazul fostului Teatru de Vară din spatele Palatului Culturii. „La începutul anilor `60, săpăturile prilejuite de edificarea fostului Teatru de Vară au prilejuit descoperirea mai multor fragmente de zid aparţinând vechii Curţi Domneşti. Palas Holding a renunţat la construirea obiectivului B2, ce urma să asigure conservarea şi punerea în valoare a acestor ruine şi artefactelor descoperite pe timpul cercetărilor arheologice”, a mai precizat Virgil Băbîi. Aceste săpături au permis arheologilor identificarea mai multor etape de construcţie ale acestuia, respectiv din prima jumătate a secolului XV (etapa Alexandru cel Bun), a doua jumătate a aceluiaşi secol (etapa Ştefan cel Mare), secolul al XVI-lea, secolul al XVII-lea (Vasile Lupu) şi secolul al XVIII-lea.
Zeci de monumente ignorate
În acest an, nouă monumente de maximă importanţă pentru cultura şi istoria ieşeană au fost scoase de pe linia finanţării de către Ministerul Culturii. Este vorba de conacul Rosetti Catargiu din Răducăneni, Mănăstirea Bârnova, Mănăstirea Dobrovăţ, Mănăstirea Frumoasa, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Sineşti, Biserica Sf. Nicolae din Răducăneni, Biserica de Lemn Buna Vestire din Dolheşti, Biserica Sf. Apostoli din Dumeşti şi Biserica Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul din Iaşi. Într-un raport realizat la începutul acestei săptămâni, conducerea DJC Iaşi subliniază o serie de monumente care necesită urgent intervenţii sau care, în caz contrar, riscă să se prăbuşească. Unul dintre acestea este Castelul Sturza Micăluşeni, monument restaurat parţial în 2008, dar unde lucrările nu au fost recepţionate de beneficiar. Într-o stare de degradare avansată se află Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Schitu Duca, aflată în faza de achiziţie proiect restaurare - consolidare şi Biserica din lemn „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din comuna Scânteia, monument aflat în stare gravă de degradare, pentru care autorităţile locale caută firme în vederea atribuirii proiectului de restaurare. Într-o stare avansată de prăbuşire este corpul vechi al Şcolii „Vasile Lupu”, unde lucrările au fost abandonate şi Casa Rosetti, azi Muzeul de Istorie Naturală, construit în secolul XIX, aflată în stare gravă de degradare. Mai mult, proiectul este avizat, dar nu are finanţare. Alte proiecte avizate dar fără finanţare sunt Casa Canano, aparţinând de Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, care a deservit în trecut ca închisoare şi Observatorul Astronomic de la „Al. I. Cuza”. Maternitatea „Elena Doamna”, aflată în administrarea Consiliului Judeţean Iaşi nu are nici proiect şi nici finanţare pentru reabilitare, aflându-se în stadiu avansat de degradare, iar lucrările de consolidare pentru Casa revistei „Viaţa Românească” sunt sistate din lipsa finanţării.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau