Mor copii de foame

default

Dimensiune font:

| 25-03-2016 11:23

Sărăcia şi foametea îşi înfig tot mai tare colţii în judeţul Vaslui şi lasă urme tot mai adânci * sunt depistaţi din ce în ce mai mulţi copii flămânzi, statistica privind micuţii diagnosticaţi cu malnutriţie fiind tot mai sumbră * un copil de patru luni a murit la Spitalul Municipal Bârlad din cauza malnutriţiei * familia în care trăia micuţul se zbătea într-o sărăcie de nedescris 

Sărăcia lucie îşi pune amprenta pe sute de copii din judeţul Vaslui, mai ales din mediul rural, care din cauză că părinţii nu au ce să le dea de mâncare, se îmbolnăvesc. De pe masa zilnică lipsesc alimente esenţiale precum peştele, carnea, ouăle sau brânza, fapt pentru care micuţii au de suferit. Ba mai mult sunt cazuri în care copiii mor de foame.

Citeşte şi: 40 de ani, vârsta critică pentru angajare

Cel mai recent caz este cel al unui bebeluş de patru luni care a decedat la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad. Copilul, din comuna Fruntişeni, trăia împreună cu părinţii în condiţii mizere. Mama, care mai are încă opt copii, l-a născut la vârsta de 45 de ani. Pentru că nu lua în greutate, femeia şi-a dus săptămâna trecută copilul la spital lăsându-l în grija medicilor. Când s-a întors în spital luni, şi-a găsit copilul mort. În urma autopsiei medico-legale s-a stabilit că bebeluşul a decedat în urma unei „pneumonii interstiţiale acute pe un fond de malnutriţie şi anemie severă”. 

Cazul a intrat şi în atenţia Protecţiei Copilului Vaslui, care va face o anchetă. „Ne-am autosesizat în cazul de la Fruntişeni, însă abia săptămâna viitoare vom demara o anchetă şi vom stabili ulterior dacă este cazul să intervenim sau să lăsăm autorităţile de acolo să monitorizeze familia. Deocamdată, lăsăm familia să-şi înmormânteze copilul şi vom vedea ulterior”, ne-a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Sărăcie lucie la ţară
În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui sunt permanent peste 200 de copii cu vârste sub trei ani, diagnosticaţi cu malnutriţie proteino-calorică, dintre care aproximativ trei sferturi dintre ei sunt din mediul rural. „Ponderea cazurilor de malnutriţie proteino-calorică luate în evidenţă se înregistrează în mediul rural, fapt ce poate fi asociat cu un nivel de trai mai scăzut, cu o alimentaţie necorespunzătoare cantitativ şi calitativ. De asemenea, nutriţia din timpul sarcinii şi din viaţa postnatală are efecte pe termen lung. Concret, starea de nutriţie a mamei înainte de concepţie influenţează fertilitatea, precum şi dezvoltarea ulterioară a copilului”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

Citeşte şi: Pământul vasluienilor a ajuns pe mâna străinilor

Medicii sunt şi ei tot mai îngrijoraţi de faptul că sunt copii care sunt aduşi la cabinet cu o banală răceală şi descoperă şi că sunt subnutriţi.
Din păcate, cazurile de copii care suferă de malnutriţie sunt din ce în ce mai multe. Se ajunge în astfel de situaţii la copii fie din inconştienţa părinţilor, fie din cauza faptului că au posibilităţi financiare reduse. Eu consider că ar trebui, odată ce se descoperă că suferă de malnutriţie, copiii să fie luaţi de autorităţi, scoşi din familie şi duşi în centre unde sunt hrăniţi corespunzător, unde au medic pediatru ce-i ţin sub control”, ne-a declarat medicul de familie Mimi Bâzdâră.
Ea a mai spus că cel mai bine ar fi dacă micuţii bolnavi sunt lăsaţi în familie, ca asistenţii sociali din comune să verifice zilnic dacă aceştia sunt hrăniţi. „Dacă familiile nu au bani, ar trebui ca Primăria să le ajute pentru că e nevoie de alimente cât mai diversificate pentru a-şi reveni. Doar aşa pot merge mai departe cu bine”, a mai spus medicul de familie Mimi Bâzdâră.

Peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar unii chiar în sărăcie extremă, care le limitează dreptul la creştere şi dezvoltare fizică normală, arată un studiu realizat de World Vision România.
Situaţia este mult mai rea la sat, unde locuiesc 74% dintre copiii săraci ai României.
Dacă în 2012, unul din 10 copii din zonele rurale au declarat că se culcă flămânzi, în 2014 această rată a crescut la 1 din 8 copii, conform studiului realizat de World Vision România.

Citeşte şi: Umilinţă şi bătaie de joc la Spitalul Judeţean Vaslui

Roxana NĂSTASĂ

Un alt caz celebru este cel al Florentinei, fetiţa din Vaslui hrănită doar cu ceai şi pufuleţi. Ea a ajuns în comă la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, unde a fost salvată. La 4 ani, avea doar 5 kilograme. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei