Mor copii de foame
Dimensiune font:
Sărăcia şi foametea îşi înfig tot mai tare colţii în judeţul Vaslui şi lasă urme tot mai adânci * sunt depistaţi din ce în ce mai mulţi copii flămânzi, statistica privind micuţii diagnosticaţi cu malnutriţie fiind tot mai sumbră * un copil de patru luni a murit la Spitalul Municipal Bârlad din cauza malnutriţiei * familia în care trăia micuţul se zbătea într-o sărăcie de nedescris
Sărăcia lucie îşi pune amprenta pe sute de copii din judeţul Vaslui, mai ales din mediul rural, care din cauză că părinţii nu au ce să le dea de mâncare, se îmbolnăvesc. De pe masa zilnică lipsesc alimente esenţiale precum peştele, carnea, ouăle sau brânza, fapt pentru care micuţii au de suferit. Ba mai mult sunt cazuri în care copiii mor de foame.
Citeşte şi: 40 de ani, vârsta critică pentru angajare
Cel mai recent caz este cel al unui bebeluş de patru luni care a decedat la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad. Copilul, din comuna Fruntişeni, trăia împreună cu părinţii în condiţii mizere. Mama, care mai are încă opt copii, l-a născut la vârsta de 45 de ani. Pentru că nu lua în greutate, femeia şi-a dus săptămâna trecută copilul la spital lăsându-l în grija medicilor. Când s-a întors în spital luni, şi-a găsit copilul mort. În urma autopsiei medico-legale s-a stabilit că bebeluşul a decedat în urma unei „pneumonii interstiţiale acute pe un fond de malnutriţie şi anemie severă”.
Cazul a intrat şi în atenţia Protecţiei Copilului Vaslui, care va face o anchetă. „Ne-am autosesizat în cazul de la Fruntişeni, însă abia săptămâna viitoare vom demara o anchetă şi vom stabili ulterior dacă este cazul să intervenim sau să lăsăm autorităţile de acolo să monitorizeze familia. Deocamdată, lăsăm familia să-şi înmormânteze copilul şi vom vedea ulterior”, ne-a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.
Sărăcie lucie la ţară
În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui sunt permanent peste 200 de copii cu vârste sub trei ani, diagnosticaţi cu malnutriţie proteino-calorică, dintre care aproximativ trei sferturi dintre ei sunt din mediul rural. „Ponderea cazurilor de malnutriţie proteino-calorică luate în evidenţă se înregistrează în mediul rural, fapt ce poate fi asociat cu un nivel de trai mai scăzut, cu o alimentaţie necorespunzătoare cantitativ şi calitativ. De asemenea, nutriţia din timpul sarcinii şi din viaţa postnatală are efecte pe termen lung. Concret, starea de nutriţie a mamei înainte de concepţie influenţează fertilitatea, precum şi dezvoltarea ulterioară a copilului”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.
Citeşte şi: Pământul vasluienilor a ajuns pe mâna străinilor
Medicii sunt şi ei tot mai îngrijoraţi de faptul că sunt copii care sunt aduşi la cabinet cu o banală răceală şi descoperă şi că sunt subnutriţi.
„Din păcate, cazurile de copii care suferă de malnutriţie sunt din ce în ce mai multe. Se ajunge în astfel de situaţii la copii fie din inconştienţa părinţilor, fie din cauza faptului că au posibilităţi financiare reduse. Eu consider că ar trebui, odată ce se descoperă că suferă de malnutriţie, copiii să fie luaţi de autorităţi, scoşi din familie şi duşi în centre unde sunt hrăniţi corespunzător, unde au medic pediatru ce-i ţin sub control”, ne-a declarat medicul de familie Mimi Bâzdâră.
Ea a mai spus că cel mai bine ar fi dacă micuţii bolnavi sunt lăsaţi în familie, ca asistenţii sociali din comune să verifice zilnic dacă aceştia sunt hrăniţi. „Dacă familiile nu au bani, ar trebui ca Primăria să le ajute pentru că e nevoie de alimente cât mai diversificate pentru a-şi reveni. Doar aşa pot merge mai departe cu bine”, a mai spus medicul de familie Mimi Bâzdâră.
Peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar unii chiar în sărăcie extremă, care le limitează dreptul la creştere şi dezvoltare fizică normală, arată un studiu realizat de World Vision România.
Situaţia este mult mai rea la sat, unde locuiesc 74% dintre copiii săraci ai României.
Dacă în 2012, unul din 10 copii din zonele rurale au declarat că se culcă flămânzi, în 2014 această rată a crescut la 1 din 8 copii, conform studiului realizat de World Vision România.
Citeşte şi: Umilinţă şi bătaie de joc la Spitalul Judeţean Vaslui
Roxana NĂSTASĂ
Un alt caz celebru este cel al Florentinei, fetiţa din Vaslui hrănită doar cu ceai şi pufuleţi. Ea a ajuns în comă la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, unde a fost salvată. La 4 ani, avea doar 5 kilograme.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau