Motivele pentru care Cârlan renunţă la Prefectură
Dimensiune font:
Prefectul judeţului Iaşi, Dan Cârlan a anunţat ieri că mandatul său se va încheia pe data de 4 ianuarie * din proprie iniţiativă, Dan Cârlan i-a înaintat premierului Dacian Cioloş şi ministrului afacerilor şi internelor, Petru Tobă, decizia de încetare a detaşării la Prefectura Iaşi * acesta a invocat „un deficit de legitimitate” în continuarea exercitării atribuţiilor de prefect, care ar exista între el şi Cabinetul Cioloş, în condiţiile în care fusese numit în funcţie de Guvernul condus de Victor Ponta
Prefectul judeţului Iaşi, Dan Cârlan, va părăsi funcţia începând cu data de 4 ianuarie, prima zi lucrătoare din 2016. Deşi nu i s-a cerut acest lucru, prefectul a considerat că între el şi actualul Guvern nu poate exista o relaţie de colaborare, întrucât nu s-a emis un mandat expres pentru continuarea detaşării la Casa Pătrată. Dan Cârlan a recunoscut că a gândit solicitarea de încetare a mandatului încă de acum o lună, chiar în ziua în care Victor Ponta şi-a anunţat demisia din funcţia de premier. „După o analiză aşezată, deloc pripită, am comunicat astăzi domnului prim-ministru Dacian Cioloş şi domnului ministru al afacerilor interne, Petru Tobă, solicitarea de a-mi încheia activitatea de prefect al judeţului Iaşi, începând cu 4 ianuarie. Prefectul, potrivit legii, este reprezentantul guvernului în teritoriu. Eu am primit acest mandat de la guvernul care şi-a încetat activitatea cu o lună în urmă. Apreciez că există un deficit de legitimitate în a continua exercitarea atribuţiilor de prefect din inerţie, pe durată nedefinită, fără a avea mandatul expres al guvernului în funcţie”, a spus prefectul. Dan Cârlan a apreciat că, din acest moment, actualul Guvern are destul timp la dispoziţie pentru găsirea noului prefect. Înainte de a pleca, Dan Cârlan va face o evaluare a Instituţiei Prefectului, a propriei activităţi şi va solicita opinii cu privire la relaţia lui cu primarii, directorii de deconcentrate şi a personalului din subordine. „Voi face o evaluare foarte serioasă a activităţii Instituţiei Prefectului în timpul mandatului meu, printr-o largă consultare, transparentă şi anonimizată în acelaşi timp, a primarilor din judeţ, a directorilor serviciilor deconcentrate şi a tuturor funcţionarilor din prefectură. Este important să am, la plecare, o imagine nedistorsionată asupra modului în care am corespuns aşteptărilor celor trei grupuri ţintă care captează 90% din responsabilităţile unui prefect. De asemenea, este important şi pentru prefectul care va urma să înţeleagă nivelul aşteptărilor din partea celor cu care colaborează instituţional în decursul activităţii”, a completat prefectul Dan Cârlan.
Vezi si Record de antiderapant împrăştiat pe drumurile Moldovei
Proiecte urgente până la sfârşitul mandatului
Prefectul a anunţat că va intra în concediu de pe 18 decembrie, însă nu înainte de a rezolva câteva probleme urgente ale judeţului. Prefectul şi-a stabilit ca ţintă, pentru următoarele două săptămâni, două proiecte importante, din care unul pe care încearcă să-l implementeze, fără succes, încă de la începutul mandatului. Este vorba de consolidarea malului Siretului de pe raza comunei Al.I. Cuza. Aici, Prefectura a întâmpinat dificultăţi în negocierea intervenţiilor pe terenurile celor care le deţin în apropierea râului Siret. „Am în vedere rezolvarea problemei de alimentare cu apă în satele din comuna Bârnova, acolo unde lucrăm la un schimb de terenuri cu Agenţia Domeniilor Statului. Dorim ca, împreună cu ApaVital să montăm un rezervor de apă. Un al doilea proiect pe care vreau să-l văd pus în mişcare este consolidarea malului Siretului, acolo unde ne-am împotmolit din cauza unor probleme cu exproprierile. Este un proiect de 28 milioane lei”, a declarat prefectul.
Viitor nesigur
În mod normal, Dan Cârlan ar urma să se întoarcă înapoi în Ministerul Energiei, de unde a fost detaşat pe funcţia de prefect. Numai că acest minister este în plină reorganizare, iar postul pe care îl ocupa înainte, cel de director general adjunct la Departamentul pentru Energie, este blocat. „Mă voi întoarce de unde am fost detaşat, doar că, Ministerul Energiei este în reorganizare. Este posibil ca postul să nu mai existe după asta. Voi vedea ce funcţie urmează să ocup acolo”, a mai spus prefectul. După plecarea lui Dan Cârlan de la Prefectura Iaşi, interimatul va fi asigurat de subprefectul Bogdan Abalaşi.
* * *
Dan Cârlan a fost instalat în funcţia de prefect al Iaşului la data de 4 septembrie 2014, în urma demisiei din această funcţie a lui Romeo Olteanu. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Dan Cârlan a câştigat 28.967 lei pe an la cârma Prefecturii Iaşi, în timp ce la Departamentul pentru Energie din Ministerul Energiei, înainte să fie trimis în teritoriu, câştiga 73.661 lei pe an
Vezi si Scene de groază la Miroslava EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau