Munţi de gunoaie după minivacanţa de 1 Mai
Dimensiune font:
Grămezi de mizerie stau mărturie faptului că băcăuanii au petrecut din plin în week-end-ul trecut * din păcate, oamenilor le-a păsat doar de chefuri, nu şi de ce-au lăsat în urmă * amenzile, deşi sunt usturătoare, se pare că nu-i sperie pe petrecăreţi
Gunoaiele au luat locul grătarelor şi petrecăreţilor, după Ziua Internaţională a Muncii şi Ziua Tineretului, în zonele verzi de picnic din judeţ. Dacă băcăuanii care au petrecut între blocuri şi-au strâns în mare parte gunoiul odată cu grătarul, în zonele de picnic limitrofe municipiului, gunoiul stă mărturie de netăgăduit că petrecerea, dar şi indiferenţa faţă de protejarea mediului, au fost maxime. De la PET, la pungi, cutii şi caserole de plastic, la resturi de gunoi menajer, de toate s-au putut găsi pe 2 mai în locul grătarelor care au fumegat în prima zi a lunii.
Amenzile nu sperie pe nimeni
Conform Legii nr. 54/2012, care se aplică, măcar teoretic, din martie 2012, persoanele care ies la iarbă verde pentru a lua masa sunt obligate să păstreze curăţenia în zonele indicate sau special amenajate pentru activităţi de picnic. Gunoaiele trebuie să fie aruncate doar în locurile special amenajate, acolo unde se depun selectiv, în containere, în funcţie de categoria de deşeuri. Nerespectarea acestor reguli poate fi sancţionată cu sume cuprinse între 100 şi 2.000 de lei. Amenzi de minimum 300 de lei şi maximum 3.000 de lei riscă şi persoanele care ies în aer liber să se recreeze şi aruncă ţigări, chibrituri sau obiecte aprinse în alte locuri decât cele special amenajate. De asemenea, este interzisă aruncarea apei murdare în râuri, lacuri sau pe pământ, sub sancţiunea amendării cu 100-200 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru folosirea produselor de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 de metri faţă de cursurile de apă. Şi în fine, locul în care este ţinut picnicul trebuie să rămână curat şi neschimbat, altfel petrecăreţii pot lua amenzi de la 300 la 3.000 de lei. „Or fi amenzile mari, dar cine le dă?! Noi, când ducem animalele la păscut, vedem ce lasă orăşenii în urmă... gunoaie multe. Lipsă de educaţie”, ne-a mărturisit Gheorghe Popa, un sătean din comuna Măgura, din imediata apropiere a municipiului Bacău.
Sonia PAVELESCU
Autorităţile au fost şi ele în minivacanţă până luni, 4 mai.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau