Necazuri în lanţ pentru Arhiepiscopia Sucevei
Dimensiune font:
Ministerul Culturii a respins proiectul de construcţie a unui sediu administrativ * clădirea instituţiei de cult a fost distrusă într-un incendiu, în luna ianuarie * preoţii strâng bani de la enoriaşi ca să construiască o nouă clădire, însă deja întâmpină probleme
Conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor ar vrea să ridice noua clădire chiar în vecinătatea Bisericii „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, care este monument UNESCO. Adică exact pe amplasamentul clădirii, care a ars în incendiul din luna ianuarie a acestui an. Proiectul investiţiei a fost depus la Ministerul Culturii în luna aprilie, însă a fost respins de Direcţia Generală Juridică şi Patrimoniu Cultural. Ministerul a transmis clarificări în acest sens Direcţiei pentru Cultură Suceava, instituţie care veghează asupra patrimoniului cultural din judeţ. „Secţia de Urbanism a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a respins documentaţia depusă de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor pentru că era incompletă. Primăria Suceava a cerut Arhiepiscopiei să întocmească un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD – n.r.) pentru construcţia clădirii. Comisia Naţională l-a respins şi solicită întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal”, ne-a declarat Viorel Blănaru, consilier la Direcţia pentru Cultură Suceava.
Arhiepiscopia are probleme cadastrale
În documentul transmis Direcţiei pentru Cultură Suceava se mai arată că specialiştii ministerului le-au cerut preoţilor să stabilească şi să delimiteze zona de protecţie a monumentului UNESCO şi să explice clar cum vor utiliza terenul dintre Biserica „Sfântul Gheorghe” şi viitorul sediu al Arhiepiscopiei. „În acea zonă nu există planuri cadastrale. Arhiepiscopia întocmeşte abia acum aceste planuri, mai ales că doreşte să obţină în administrare şi parcarea din zonă, pentru ca în caz de incendiu să se poată interveni pe ambele laturi ale clădirii“, ne-a declarat Blănaru.
Citeşte şi: Clădirea Gării Iţcani a rămas fără acte
Clădirea care a ars era construită ilegal
În vechiul sediu al Arhiepiscopiei funcţiona şi Seminarul Teologic „Mitropolit Dosoftei”. Clădirea, ridicată la începutul anilor '90, era construită ilegal. Atunci, preoţii obţinuseră o autorizaţie de construire a unor birouri şi a unei tipografii. Nu aveau autorizaţie pentru construirea unităţii de învăţământ şi nici a unor spaţii de cazare.
În prima săptămână a lunii ianuarie, edificiul din lemn, care avea demisol, parter şi mansardă, a ars din temelii. În momentul izbucnirii incendiului, în clădire se aflau câteva zeci de elevi, cazaţi în mansardă, dascălii lor şi angajaţi ai Arhiepiscopiei. Din fericire, toţi au reuşit să se salveze. Au părăsit clădirea înainte să se extindă flăcările. Incendiul a izbucnit pe fondul neglijenţei unui angajat al instituţiei bisericeşti, care a încercat să dezgheţe o ţeavă cu o lampă. Flacăra a atins un perete, iar focul s-a extins cu repeziciune pentru că edificiul fusese lăcuit. În prezent, seminariştii îşi desfăşoară orele de curs într-o clădire a Colegiului Tehnic „Petru Mușat”. Angajaţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor s-au mutat temporar în clădirea care a găzduit, cu ani în urmă, Inspectoratul Şcolar.
Oana ŞLEMCO
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor strânge bani de la enoriaşi pentru construcţia noii clădiri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau