Neglijenţa a lovit crunt şi la Iaşi. Tragediile din Maxx Space şi Pub 75
Dimensiune font:
În 2002, în discoteca Maxx Space, un concurs între elevi s-a terminat cu un incendiu şi moartea unei eleve * în 2011, o chelneriţă din Pub 75 a ars de vie ajutându-şi colega
La Iaşi, o primă tragedie, de proporţii mai mici, s-a produs în discoteca Maxx Space, a liberalului Relu Fenechiu, pe 23 aprilie 2002. Incendiul s-a declanşat în timpul unei competiţii între elevii colegiilor tehnice „D. Leonida” şi „Gh. Asachi”. O demonstraţie de karate la care se folosea şi foc s-a terminat cu explozia unei sticle de alcool tehnic, trei tineri fiind grav răniţi – Ciprian Roşca, Gabriela Moraru şi Monalisa Miriuţă. Gabriela Moraru a decedat ulterior la spital. „Acolo a fost o mare greşeală să nu fie luate măsuri de prevenţie şi din aceasta cauză s-a ajuns chiar la moarte. Am apreciat că speţa poate fi luată ca un semnal de alarmă şi la nivelul a ce trebuie făcut pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete”, spuneau procurorii.
Foştii elevi Ciprian Agachi şi Ştefan Timofte şi profesorii Luminiţa Ştefania Agachi, Laurenţiu Ipate şi Ortansa Claudia Manciu, de la Colegiul „D. Leonida” au fost acuzaţi de ucidere şi vătămare corporală din culpă. Până la urmă, Ciprian Agachi şi Ştefan Timofte au primit câte un an de închisoare cu suspendare, iar Luminiţa Ştefania Agachi şi Laurenţiu Ipate – câte doi ani cu suspendare. Claudia Ortansa Manciu a fost achitată.
Ucisă de un întrerupător defect
În schimb, tragedia din Pub 75 a rămas fără vinovat. În ianuarie 2011, în localul din campusul Tudor Vladimirescu a izbucnit un incendiu violent, din cauza unui întrerupător defect. În flăcări şi-a găsit sfârşitul studenta Sorina Ferari, din Gura Humorului. Tânăra a sărit în ajutorul chelneriţei Alexandra Chelaru. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au refăcut filmul tragediei. După ce a sunat la 112, Alexandra a apelat la trecători. Sorina a intrat cu ea într-o anexă: „Chelaru a luat un stingător pe care i l-a dat Sorinei Ferari. Chelaru s-a întors după un alt stingător, iar când a vrut să meargă în restaurant, a observat fumul negru şi gros care venea din interior. A vrut să iasă pe uşa din spate, însă aceasta era încuiată. A luat o faţă de masă umedă ce era pusă la uscat, cu care şi-a acoperit faţa, şi a intrat în restaurant, unde nu era deloc vizibilitate. Cunoscând amplasarea meselor din sală, s-a ghidat către ieşire, căzând în apropierea uşii, de unde a fost trasă afară de câteva persoane”.
Cine a pus-o să ajute?
Trecătorii au spart geamurile, însă în loc să ajute la evacuarea fumului, manevra a amplificat flăcările, iar Sorina nu a mai găsit drumul spre uşă. Trupul fetei a fost ars atât de tare, încât a fost recunoscut după medalionul pe care îl purta. După ani de anchetă, concluzia procurorilor a fost revoltătoare: „Nu a fost constatată culpa vreunei persoane, care să ducă la producerea incendiului. În condiţiile în care instalaţia electrică a fost reparată de o firmă autorizată, iar anterior producerii incendiului nu mai fuseseră constatate probleme la întrerupătoare, defecţiunea nu a putut fi prevăzută”, Ei au concluzionat că nimeni n-ar trebui să răspundă pentru moartea studentei! „Nu s-a putut reţine culpa vreunei persoane în cazul decesului Sorinei Ferari. Victima a intrat benevol în local, încercând să o ajute pe Chelaru Alexandra la stingerea incendiului”, se mai arată în rezoluţia de clasare a dosarului de ucidere şi distrugere din culpă. Familia Sorinei a atacat la Judecătorie decizia procurorilor, dar plângerea a fost respinsă. Cristina Czeller
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau