Nepăsare în primăriile de la polul sărăciei
Dimensiune font:
Într-un judeţ atât de sărac precum Vasluiul, doar 34 de administraţii locale, din cele 86, şi-au acreditat serviciul sau compartimentul public de asistenţă socială * acest demers le-ar permite să întocmească şi să depună proiecte europene pentru a obţine finanţări ce ar îmbunătăţi viaţa oamenilor * motivele neacreditării sunt lipsa personalului calificat şi nepăsarea
Acreditarea serviciilor sociale din cadrul primăriilor, recunoaşterea lor de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi organismele europene le poate permite acestora să întocmească proiecte prin care să atragă fonduri pentru dezvoltarea comunităţilor. În plus, obţinerea acestor documente nu presupune eforturi financiare deosebite. Cu toate acestea, primăriile vasluiene nu manifestă interes pentru obţinerea documentelor. Acest lucru este cu atât mai greu de înţeles cu cât este cunoscută starea de sărăcie cronică în care se zbat cele mai multe comunităţi, în special din mediul rural.
Citește și Puterea plantelor magice
Cine sunt instituţiile acreditate
La nivelul judeţului Vaslui, doar 34 de primari din cei 86 au conştientizat avantajul acreditării serviciilor sociale. Un număr aproape egal cu cel al asociaţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale, 22, având asemenea acreditări. „I-am informat de multe ori pe asistenţii sociali sau persoanele cu atribuţii de asistenţă socială din cadrul primăriilor cu privire la oportunitatea acreditării serviciilor sociale. Puţini au înţeles acest lucru. Legislaţia nu le impune acreditarea serviciului social sau a compartimentului respectiv, dar lipsa ei reprezintă un obstacol în calea accesării de diverse fonduri. Furnizarea de servicii sociale primare constă în informarea oamenilor despre drepturile pe care le au sau consilierea acestora pe diferite probleme”, a declarat Sorin Prepeliţă, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vaslui.
Printre primăriile cu acreditări sunt cele din Vaslui, Bârlad, Huşi şi Nergreşti, iar din mediul rural - Fălciu, Pogoneşti, Tanacu,Tutova, Zăpodeni, Codăieşti, Vutcani, Hoceni, Tătărăni, Duda-Epureni, Ciocani, Perieni, Perieni, Pădureni, Creţeşti, Bogdana, Olteneşti, Muntenii de Sus, Costeşti, Lipovăţ, Muntenii de Jos, Vetrişoaia, Boţeşti, Şuletea, Stănileşti, Deleni, Vultureşti, Bogdăneşti, Bălteni, Coroieşti, Drânceni.
Pe lângă aceste entităţi, în judeţul Vaslui mai sunt acreditaţi următorii furnizori de servicii sociale: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Penitenciarul, Centrul de Asistenţă Medico-Socială Codăieşti, Centrul de Asistenţă Medico-Socială Băceşti, precum şi 22 de asociaţii şi fundaţii.
Ovidiu IANCU
34
Acesta este numărul primăriilor acreditate ca furnizori de servicii sociale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau