Nepotismul macină sistemul bugetar EXCLUSIV
Dimensiune font:
„Evenimentul Regional al Moldovei” a intrat în posesia unei liste cu instituţiile şi consiliile locale reclamate pentru abuzuri la angajările de personal * în topul reclamaţiilor privind angajările din sistemul bugetar ieşean se numără două spitale, două consilii locale şi o instituţie de cultură renumită pentru modul abuziv de cheltuire a banului public * ultimul scandal cu angajări trucate a izbucnit în Primăria Bălţaţi unde, pe un post ocupat înainte de un funcţionar cu studii superioare, a fost înscăunat un angajat cu studii medii şi vechime în muncă de doar un an
Posturile călduţe din primării şi instituţii publice continuă să ridice mari semne de întrebare cu privire la aranjamentele de culise pentru ocuparea acestora. De altfel, anul 2015 a fost presărat cu scandaluri rezultate din angajările pe bază de nepotism în posturi cheie. Cele mai contestate sunt în sistemul de sănătate, asistenţă socială, cultură şi din aparatele consiliilor locale. Anul trecut, pe adresa Consiliului Judeţean Iaşi au ajuns zece sesizări privind modalitatea suspectă de organizare a unor concursuri pentru posturile publice. Redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au aflat că în topul plângerilor se află Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, cu trei petiţii, urmat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), cu două petiţii, Muzeul Literaturii Române, cu două petiţii, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, cu o petiţie, şi consiliile locale Mogoşeşti- Siret şi Dagâţa, cu câte o petiţie.
Toate sunt reclamaţii menite să tragă un semnal de alarmă despre sistemul de angajare în sistemul public. În 2015, cele mai răsunătoare angajări pe bază de pile s-au făcut la Muzeul Literaturii Române, acolo unde procurorii ar trebui să verifice şi cum s-a cheltuit banul public pe licitaţiile din cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT). Tot aici, în februarie, anul trecut, directorul MLR Iaşi, Dan Lungu, a pregătit un post de informatician pentru soţia bunului său prieten, scriitorul Dan Teodorovici. De altfel, acesta a fost coordonatorul programelor FILIT, timp în care Autoritatea Naţională de Reglementare a Achiziţiilor Publice a amendat MLR Iaşi cu 5.000 de lei pentru evitarea licitaţiilor prin contracte cu dedicaţie.
Scandalul posturilor piloase continuă şi anul acesta, startul fiind dat de primăria comunei Bălţaţi.
Ciomăgeală electorală cu posturi aranjate
Trei posturi publice scoase la concurs, la începutul acestei luni, de către Primăria Bălţaţi, au dat startul scandalurilor pre-electorale. Grupul de consilieri locali PNL din comună îl acuză pe primarul Vasile Aştefanei (PSD) că ar fi aranjat primele concursuri ale acestui an. Semnele de întrebare oscilează în jurul cerinţelor, deoarece două din cele trei posturi necesită studii medii, când, de obicei, se cer studii superioare de specialitate în domeniul în care angajatul urmează să activeze. Pe 6 ianuarie, la Primăria Bălţaţi au avut loc concursurile pentru postul de inspector de specialitate în cadrul Compartimentului Secretariat, Arhivare, Relaţii cu Publicul, cu cerinţe de studii superioare şi vechime în muncă de doi ani. În schimb, pentru un post de referent în cadrul Compartimentului Stare Civilă şi Evidenţa Populaţiei s-a cerut nivel de studii medii şi o vechime de un an, în timp ce pentru postul de referent în cadrul Compartimentului Agricol şi Fond Funciar, nivel de studii medii şi vechime în muncă de minimum 10 ani. Consilierii locali PNL din Bălţaţi sunt de părere că posturile sunt aranjate, făcând referire la cerinţele de studii medii raportate cu vechimea în muncă cerută. „Ia priviţi ce condiţii s-au cerut. Exact cât să câştige persoanele dorite de Aştefanei. În primul caz, condiţia să aibă studii superioare cu licenţă, vechime doi ani, în al doilea - studii medii cu vechime 10 ani, iar în al treilea studii medii cu vechime un an. Diferenţele bat la ochi”, a declarat Ovidiu Petru Pricope, consilier local în Bălţaţi şi, totodată, preşedintele organizaţiei PNL Bălţaţi.
Candidaţii s-au pliat perfect cerinţelor
Primarul comunei Bălţaţi, Vasile Aştefanei, demontează speculaţiile făcute de adversarii politici, însă a recunoscut că pentru postul de referent în cadrul Compartimentului Agricol şi Fond Funciar, unde s-au cerut studii medii şi o experienţă de 10 ani, s-a prezentat o singură persoană, care a îndeplinit criteriile cu brio. „În decembrie am avut un exod de plecări din primărie, motiv pentru care a trebuit să organizăm aceste concursuri. Nu este vorba de niciun aranjament, iar domnul Pricopie, care a vrut să facă parte din comisie, dar nu a putut, din cauza statutului de consilier local, nu înţelege aspectele legale de organizare a concursurilor. Pentru postul din compartimentul agricol am avut o singură candidată, care a îndeplinit condiţiile, însă vă spun, comisia a stat cu ea de la ora 12.00 până la 21.00, ca să-i facă evaluarea”, a declarat primarul Aştefanei, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Adversarii politici din Consiliul Local Bălţaţi sunt surprinşi de brusca schimbare a condiţiilor de participare la concurs, mai ales că, pe posturile care acum cer studii medii, înainte lucrau angajaţi cu studii superioare. „Înainte, la starea civilă a fost o persoană competentă cu studii superioare, iar acum primarul a coborât nivelul la studii medii şi vechimea un an, exact cât are persoana pe care dânsul a dorit-o acolo. Deşi la concurs a participat şi o altă persoană cu studii superioare, a câştigat cea care are condiţiile impuse de Aştefanei. Cum să meargă treaba bine într-o instituţie publică, dacă se angajează persoane înregimentate politic sau nepoţei?”, a mai adăugat consilierul Ovidiu Pricope. Persoana cu studii superioare la care face referire consilierul Pricope este Elena Tîrziu, nora consilierului local PNL Ion Târziu, absolventă de studii superioare la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Iaşi. Aceasta a pierdut postul în faţa unei apropiate a primarului, Geanina Cornea, care l-a sprijinit în campania electorală.
* * *
În 2015, la Consiliul Judeţean Iaşi au ajuns zece sesizări privind modul suspect de organizare a concursurilor publice
* * *
„Pentru postul din compartimentul agricol am avut o singură candidată, care a îndeplinit condiţiile” - Vasile Aştefanei, primarul comunei Bălţaţi
* * *
„Înainte, la starea civilă a fost o persoană competentă cu studii superioare, iar acum primarul a coborât nivelul la studii medii şi vechimea un an” - Ovidiu Petru Pricope, consilier local din Bălţaţi
Vezi si ApaVital, în topul reclamaţiilor făcute de ieşeni
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau