Nepotul primarului confiscă apa sătenilor EXCLUSIV
Dimensiune font:
De aproximativ două luni, mai multe familii din Breazu, comuna Rediu, au rămas fără un strop de apă la robinete * oamenii spun că terenul din jurul izvorului care alimentează casele a fost concesionat de nepotul primarului, Marius Haidău, încă de anul trecut, iar acesta foloseşte apa pentru adăparea animalelor * edilul comunei, Vasile Haidău, spune că procedura concesionării către nepotul său a fost corectă, iar sătenii ar fi, de fapt, manipulaţi de adversarii politici
Aproximativ zece familii din satul Breazu, comuna Rediu, nu mai au apă la robinete de aproape două luni. Până la începutul verii, aceştia se alimentau de la un izvor de pe dealul Breazului, de unde s-a făcut captarea încă din anii '75, pe sudoarea şi banii sătenilor. La începutul lunii iunie, bătrânii şi-au dat seama că apa la robinet nu mai curge, moment în care au început să pună întrebări la nivelul Primăriei Rediu. Oamenilor li s-a spus că există un sistem de alimentare cu apă nou, asigurat de ApaVital, şi că trebuie să se racordeze la el, însă pe cheltuiala lor. În satul Breazu, din cauza acestei probleme, oamenii stau nespălaţi cu zilele, riscând sănătatea lor şi a copiilor. Unii îşi spală hainele cu apă de ploaie, alţii merg la fântânile din sat, care sunt aproape seci şi departe de locuinţa lor, iar alţii merg cu cana la vecinii care s-au racordat la reţeaua nouă de alimentare. Soţii Valentina şi Constantin Miru se află printre cei afectaţi de această situaţie. „De două luni, nu mai avem apă la robinet. Animalelor le dau apă de ploaie, iar pentru uzul nostru, mergem pe la vecini cu găleata. Acolo, terenul a fost concesionat de nepotul primarului, iar când ne-am dus să vedem ce se întâmplă la izvor, am primit ameninţări şi că nu avem ce căuta acolo. Am sesizat Prefectura, Poliţia şi Procuratura, pentru că sunt familii într-o situaţia foarte grea. Noi suntem bătrâni, pe alţii i-au păcălit să închidă gura cu ajutoare sociale”, spune Constantin Miru, sătean în vârstă de 79 de ani.
Acesta povesteşte că, în momentul în care a fost la izvor, a fost ameninţat cu furca de nepotul primarului. „Terenul a fost concesionat nepotului primarului, Marius Haidău şi soţiei lui. Acel izvor este al sătenilor şi a fost captat în anii 1975-1980 de familii care au pus mână de la mână, au săpat şanţuri, au executat lucrările şi au cumpărat materialele. În prima săptămână a lunii iunie, am fost împreună cu fiul meu şi alt vecin care nu avea apă, la izvor, unde am l-am găsit descoperit. De acolo se lua apă şi se punea în căzi pentru alimentarea vacilor, iar asta a dus la scăderea nivelului apei, care nu mai ajungea la ţevile de alimentare. Atunci, a venit nepotul primarului şi a sărit la mine cu furca. La un moment dat, ni s-a spus că apa nu mai este potabilă. Cum să nu mai fie, când noi şi copiii noştri au crescut cu apa de la acest izvor?”, a adăugat bătrânul.
Primarul acuză o… conspiraţie politică
La rândul său, primarul comunei, Vasile Haidău, spune că nepotul său a concesionat în mod legal terenul de pe dealul Breazului, anul trecut, pentru o perioadă de 10 ani. Acesta arată o serie de documente din care reiese că solicitarea de concesionare a venit din partea soţiei nepotului. „Eu i-am spus nepotului meu că îmi va crea probleme, pentru că atunci când oamenii aud de nepotul primarului, sar în sus. El a vrut un teren pe care să îşi crească nişte vaci. Ce să facă, să rămână pe drumuri sau dă de-a în cap ca să trăiască? Eu am fost ameninţat, înjurat şi făcut în toate felurile de aceşti oameni, care m-au reclamat peste tot. Le-am explicat de ce nu curge apa la robinet”, a declarat primarul Vasile Haidău.
Acesta neagă şi faptul că nepotul său ar scoate apa din izvor ca să adape animalele, susţinând că aduce apa din altă parte, cu cisterna proprie. „Ar fi o crimă să las oamenii fără apă. La robinete apa nu curge pentru că este secetă, nivelul apei este foarte scăzut, iar apa ajunge doar la cei care locuiesc în vale. Atunci când aceştia consumă apa, nu mai ajunge la ceilalţi, care stau în deal. Există un sistem nou de alimentare cu apă la care se pot racorda, însă eu nu pot să le dau bani sau să intru în curţile oamenilor să fac lucrări. Nu este legal. Domnul Miru este îndemnat să mă atace şi folosit de cei care au pierdut alegerile la primărie. A venit şi a făcut greva foamei în faţa instituţiei şi i-am explicat de atâtea ori că izvorul este, în continuare, proprietate publică, nu a nepotului meu”, a motivat primarul comunei Rediu, Vasile Haidău. Cu toate acestea, edilul comunei a lăsat de înţeles că primăria nu are soluţii pentru criza apei, iar totul se va lăsa pe umerii oamenilor, care trebuie să scoată bani din buzunar, pe care mulţi dintre ei nu-i au, pentru racordarea la noua reţea.
* * *
„Stăm nespălaţi cu zilele, noi şi copiii noştri. Trebuie să car apa de la o fântână din sat ori să merg pe la vecini” - Elena Brumă, săteancă
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau