Nereguli pe şantierul Habitat for Humanity
Dimensiune font:
În cartierul Izvoare ar fi trebuit să înceapă, astăzi, lucrările la cele 40 de case pe care asociaţia vrea să le ridice la Bacău * din păcate, lipsesc autorizaţiile de construcţie * multă lume se întreabă cum de s-au turnat totuşi fundaţiile, iar răspunsul este unul singur – s-a lucrat ilegal
Pe principiul „merge şi aşa”, în cadrul campaniei Big Build 2016 se înregistrează mari lacune, lipsindu-i esenţialul: autorizaţiile de construcţie pentru cele 40 de case pe care organizaţia şi-a propus să le construiască. Organizatorii sunt nemulţumiţi că Primăria nu a fost mai promptă. Având administraţia publică locală ca partener, Habitat for Humanity România, iniţiatorul Big Build, a avut toate motivele să creadă că va obţine autorizaţiile la timp, dar nu a fost aşa. În replică autorităţile locale declară că legea este una pentru toţi. Campania va fi doar amânată până la îndeplinirea formelor legale.
Pe şantier se fac amenajări încă din luna mai, însă lipsesc avizele şi autorizaţiile de construcţie, necesare conform legii din România. Asociaţia spune că amânarea lucrărilor va avea un impact negativ asupra imaginii sale, dacă nu dezastruos, sugerând faptul că partenerii din Primărie Bacău le-ar fi dat asigurări că actele „se vor face la timp”, fără a se şti totuşi dacă acest timp este şi cel legal. „Schimbările în administraţie şi cele legislative au făcut imposibilă derularea evenimentului. După acordarea terenului prin Hotărâre de Consiliu Local, Habitat for Humanity România a făcut toate eforturile să schimbe funcţionalitatea industrială a terenului alocat de municipalitate în cea rezidenţială”, declară Gabriel Pascal, director interimar al Habitat for Humanity România.
Evenimentul Big Build, care ar fi trebuit să înceapă astăzi, în cartierul Izvoare, va fi reprogramat. Potrivit proiectului, la care erau aşteptaţi 800 de voluntari din SUA, Canada, Europa, Asia şi România, pentru 40 de familii cu venituri mici se va construi câte o locuinţă decentă în doar 5 zile. „Amânăm evenimentul programat pentru perioada 3-7 octombrie şi continuăm procesul de autorizare. Împreună cu echipa noastră şi cu autorităţile locale vom depune toate eforturile pentru a putea construi locuinţele sociale de care este atât de multă nevoie în Bacău”, a conchis Gabriel Pascal. Fundaţiile caselor au fost turnate la începutul verii, însă nici până acum nu au fost obţinute documentele necesare începerii construcţiei.
Ce spun autorităţile
În replică, Cosmin Necula, primarul Bacăului, declară că siguranţa în construcţii nu este un subiect facultativ şi că nu se poate risca, prin nerespectarea legii, pe seama vieţii celor care vor locui în cele 40 de case. „Nu punem la îndoială, sub nicio formă, proiectele cu impact social, derulate în Bacău. Municipiul susţine necondiţionat proiectele sociale veritabile. Mărturie în acest sens stau alocările de fonduri din bugetul local pentru asociaţiile şi organizaţiile ce-şi desfăşoară activitatea în acest domeniu”, a spus primarul Necula. Proiectele derulate în municipiu, în care Primăria este partener cu diverse ONG-uri sau asociaţii, se întemeiază pe respectarea întocmai a legislaţiei în vigoare, inclusiv în domeniul construcţiei de locuinţe. „Nicăieri în lume nu poţi construi eludând prevederi legale exprese”, a completat edilul-şef. În opinia lui, siguranţa în construcţii nu este un subiect facultativ. „Când discutăm despre un imobil în care vor locui oameni trebuie respectată legislaţia în materie, cu girul instituţiilor de resort – Inspectoratul de Stat în Construcţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Ne exprimăm întreaga disponibilitate pentru ca proiectul derulat de Habitat for Humanity în Municipiul Bacău să se desfăşoare, dar într-o deplină stare de legalitate”, a detaliat primarul Necula.
„Ceva miroase în toată povestea asta”
Băcăuanii sunt convinşi că există unele aspecte „cusute cu aţă albă” şi atrag atenţia că amânarea proiectului este în proporţie covârşitoare din cauza responsabilului de proiect, care a promovat în continuare acest eveniment. „Dacă nu au autorizaţie de construcţie cum au turnat fundaţiile astă vară? Cum au demarat şantierul fără a avea toate aprobările legale? Ceva miroase în toată povestea asta. Ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi produs un accident de muncă pe un loc neautorizat? Cine ar fi fost tras la răspundere? Fundaţiile fac parte din categoria de lucrări care necesită autorizaţie de construcţie conform legislaţiei în vigoare. Deci, s-a lucrat total ilegal”, este de părere băcăuanul Adrian Sima. Cea mai mare întrebare este însă următoarea: „De ce au început lucrările pe acest şantier, dacă nu exista o autorizaţie de construcţie?“ Concluzia: s-a lucrat ilegal.
Sonia PAVELESCU
40
Acesta este numărul de locuinţe la care ar fi trebuit să înceapă astăzi construcţia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau