Noaptea Moşului care aduce daruri
Dimensiune font:
În această noapte, miliarde de ghetuţe lustruite vor aştepta să fie umplute cu daruri de către Moş Nicolae, sfântul care aduce bucurii copiilor * din păcate, prichindeii poznaşi s-ar putea să se aleagă cu vărguţe dacă nu au fost cuminţi, primite tot din partea Moşului, care o atenţionare * în unele zone ale ţării, sărbătoarea este cunoscută drept Crăciunul copiilor
Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie, data amintind de ziua în care trupul i-a fost depus în biserica Mitropoliei Myrei, în anul 342. Astăzi Moş Nicolae este cunoscut mai ales ca bătrânul cel bun care aduce cadouri în Ajunul sărbătorii sale. El este protectorul copiilor, al femeilor, al studenţilor şi al corăbierilor. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, a fost recunoscut drept un mare apărător al Ortodoxiei.
Sprijin pentru nevoiaşi
Nicolae a trăit în a doua jumătate a secolului al treilea, fiind unicul fiu al unei familii foarte înstărite. Rămas de tânăr orfan de ambii părinţi, într-o zi i-a strâns în faţa casei pe toţi săracii din acele ţinuturi şi le-a împărţit bogăţiile moştenite. Mai târziu, propovăduind creştinismul a fost numit arhiereu al Episcopiei din Myra. Pe tot parcursul vieţii sale a ajutat copiii şi pe cei nevoiaşi. „În tradiţia populară, Sfântul Nicolae este imaginat ca un om în vârstă cu barbă albă, ce trebuia musai să aducă zăpadă de ziua lui, fiind astfel un patron al iernii. În judeţul Neamţ se spunea că Moş Nicolae pune pod de gheaţă peste Bistriţa. Era considerat al doilea sfânt care stătea în stânga lui Dumnezeu când se deschideau cerurile la Crăciun”, a spus Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ
Sfântul care aduce zestre
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre, nu puteau să se căsătorească şi urma să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Se spune că Sfântul Nicolae le-a aruncat pe geam într-o noapte, câte un săculeţ de bani pentru fiecare. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe în Ajunul sărbătorii. În unele zone ale ţării sărbătoarea Sfântului Nicolae era cunoscută şi cu numele de Crăciunul copiilor.
Poate cea mai cunoscută ipostază a Sfântului Nicolae este aceea de aducător de daruri, asociată cu ideea de dreptate. De aici obiceiul de a pune în ghetuţe copiilor obraznici o nuieluşă. Despre Sfântul Nicolae se mai spune în popor că stă la poarta de Apus a cerului, având ca sarcină alături de Sfântul Toader, aflat la poarta de Răsărit să nu lase Soarele să fugă de pe cer. La originea acestei legende stă credinţa populară că într-o zi Soarele va fugi de pe cer ca să nu mai vadă răutăţile ce se petrec pe Pământ.
Alina FERENŢ, Maura ANGHEL
Casetă
În ziua de Moş Nicolae se fac farmece şi se prezice vremea pentru anul care vine. Se credea că dacă va ninge pe 6 decembrie, iarna va fi scurtă, dacă nu, va fi lungă şi cu geruri năprasnice. În vechime, Moş Nicolae era adevăratul Moş Crăciun, care aducea daruri şi era cunoscut şi în tradiţia bisericii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau