Noi reglementări în sistemul de protecţie a copilului
Dimensiune font:
Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului vor monitoriza, după 14 septembrie, toţi micuţii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate * ei vor fi vizitaţi, pentru început, de către un asistent social o dată la două luni * în evidenţele direcţiilor din Moldova sunt zeci de mii de copii lăsaţi în grija rudelor
Începând cu acest an şcolar, unităţile de învăţământ vor fi obligate să trimită, la solicitarea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), listele cu toţi copiii care au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Ulterior, asistenţii sociali din cadrul DGASPC vor merge la domiciliul fiecărui copil pentru a-i verifica situaţia, dar şi pentru a afla dacă părintele plecat în străinătate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum şi desemnarea unei persoane eligibile pentru îngrijirea copilului. Pentru a fi eligibilă, o persoană trebuie să fie majoră, să facă parte din familia extinsă şi să îndeplinească toate condiţiile materiale şi morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. În plus, are obligaţia de a furniza datele de contact ale părinţilor plecaţi în străinătate şi de a face dovada menţinerii legăturilor cu ei. Copiii vor fi vizitaţi de către asistenţii sociali de pe lângă Primăriile de domiciliu o dată la două luni, pentru o perioadă de şase luni, pentru a-i consilia pe adulţii în grija cărora se află micuţii. Ulterior, dacă nu sunt semnalate nereguli, vizitele vor fi realizate semestrial. Asistentul social mai are obligaţia de a urmări şi randamentul şcolar al copilului, iar în cazul în care, în urma evaluării, se constată că există suspiciuni de afectare a stării emoţionale a copilului, situaţia şcolară şi integrarea acestuia în mediul şcolar nu se îmbunătăţesc, starea sa de sănătate este degradată sau este constatată afilierea copilului la grupuri cu un comportament infracţional, asistentul social are obligaţia de a solicita în scris sprijinul serviciilor de specialitate.
Vasluienii nu instituie tutelă
La Vaslui, peste 3.500 de copii din judeţ au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Mulţi dintre ei au probleme emoţionale. „Copiii cu părinţi care lucrează în străinătate beneficiază de aceeaşi îngrijire ca şi cei aflaţi în dificultate, neexistând prevederi speciale ale legii pentru aceste cazuri. Din păcate, foarte mulţi dintre locuitorii judeţului pleacă fără a institui tutelă”, a declarat directorul general al DGASPC, Ionel Armeanu Ştefănică. Foarte puţini dintre minorii cu părinţi aflaţi la muncă peste hotare sunt integraţi în sistemul de protecţie instituţionalizată, 14 la asistenţi maternali şi 24 la bunici sau la alte rude care au recurs la măsuri de protecţie. „Dacă părinţii ar anunţa intenţia lor de a pleca în străinătate şi ar stabili un tutore pentru copiii rămaşi acasă, aceştia ar fi supuşi unui program de monitorizare care ar scădea mult riscul expunerii la abuzuri”, a mai spus Armeanu. Hotărârea prin care se completează procedura de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copiilor cu cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate a fost aprobată de Guvern pe data de 19 august.
Nu toţi părinţii declară plecarea
În teritoriu deocamdată nu a ajuns nimic oficial dar părinţii care pleacă sunt obligați cu 40 de zile înainte să anunţe primăria din localitatea de domiciliu că părăsesc țara și trebuie să se prezinte la instanţă cu o persoană pe care să o numească să aibă grijă de copil în perioada absenţei. Procedura se reînnoieşte anual. „Noi avem datele de la primării însă nu cred că toţi părinţii anunţă, unii pentru că nu cunosc prevederea legală deşi s-au făcut numeroase informări, alţii pentru că nu pleacă în baza unui contract de muncă”, a spus Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamț. La sfârşitul lunii iulie, 5.269 de copii din judeţ aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Dintre ei 5.076 se află în îngrijirea rudelor până la gradul IV, 25 sunt la asistenţi maternali profesionişti, 72 de copii sunt în plasament în centre rezidenţiale, 81 în plasament familial la rude, 12 în plasament la alte persoane sau familii, iar trei în alte situaţii.
Citeşte şi: Vasluienii vânează oferte pentru concedii
Tudor IFRIM, Alina FERENŢ
„Avem însă multe cazuri de abuz sau neglijare în care abia după constatarea situaţiei se identifică contextul generator” – Ionel Armeanu Ştefănică, şeful DGASPC Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau