Noua ţeapă a falşilor medici se naşte în Moldova
Dimensiune font:
O nouă escrocherie cu punct de plecare din Iaşi prinde conturi în judeţele Moldovei, ultimele victime fiind primarii vasluieni * un individ care s-a recomandat a fi doctor din partea unei asociaţii internaţionale de medici a tras ţepe în zeci de comune din judeţele Vaslui şi Suceava * el a cerut de la primari sume de până la două mii lei în schimbul unor consultaţii gratuite
Cea mai nouă escrocherie pe latura medicală pleacă din Iaşi şi, în numai o săptămână, s-a răspândit în toată Moldova. Mai mulţi primari din judeţele Vaslui şi Suceava au fost aproape să cadă în plasa unui escroc ieşean care a spus că reprezintă organizaţia „Medici fără frontiere”. Zeci de primari au fost contactaţi de un individ care s-a recomandat ca fiind doctorul Cristian Condurache, din Iaşi, şi care le-a promis consultaţii gratuite sătenilor, dar în schimbul unor sume de bani decontate de primării pentru materialele folosite în cadrul campaniei. El le-a spus primarilor că are sub conducere o echipă de peste 20 de medici, iar pentru consultaţii, primarilor le-a fost cerute sume între 800 şi 2.000 de lei pentru materiale şi spaţii pentru a-şi desfăşura activitatea, fiind vorba chiar şi de săli de clasă pentru consultări ginecologice. Pe lista victimelor s-a aflat primarii oraşului Murgeni şi comunei Băceşti din judeţul Vaslui şi comunelor Voitinel, Zamostea şi Vicovu de Sus din Suceava. „A venit la mine săptămâna trecută, spunând că reprezintă organizaţia «Medici fără frontiere» şi că urmează să vină o caravană de 15 maşini, cu toate cele necesare pentru consultări gratuite”, spune primarul oraşului Murgeni, Ioan Buta. Chiar dacă a avut o presimţire că presupusul medic pregăteşte o escrocherie, primarul a semnat un contract cu acesta pentru amenajarea spaţiilor necesare unei caravane de peste 20 de medici. Deşi nu au fost prevăzute cheltuieli, a doua zi însă, la uşa primarului s-a prezentat Cristian Condurache cerând sprijin financiar pentru un tip de dezinfectant necesar spaţiilor în care urma să fie efectuate contestaţiile. Primarul a luat legătura cu directorul spitalului din Murgeni, care s-a oferit să pună la dispoziţie cantitatea necesară de dezinfectant, însă falsul medic a negat oferta. A insistat însă că va achiziţiona el un anumit tip de dezinfectant, cerând bani cash char de la primarul oraşului. „A fost ceva neclar atunci când mi-a cerut cash. A fost o metodă de a obţine bani de la nişte primari naivi”, a mai spus Ioan Buta. Refuzat de primar, Cristian Condurache a plecat. A transmis că va reveni în intervalul 15-17 iunie, însă nici urmă de el. Cu toate astea, bolnavii au făcut cozi încă de dimineaţă la uşa imobilului în care ar fi trebuit să aibă loc consultările. „Am sunat la Bârlad şi toţi doctorii erau ocupaţi, trebuia să mă duc contra cost, pensia mică. Ne-am bucurat când am auzit că vin doctori să facă consultaţii gratuit”, povesteşte o femeie care a fost chemată de primar pentru consultaţii. La fel s-a întâmplat şi în Băceşti. Primarii au spus că vor apela la Poliţie, însă nu a fpst făcută deocamdată nicio reclamaţie. „Noi am verificat şi în această dimineaţă (18 iunie – n.r.). Nu a ajuns nicio reclamaţie din partea primarilor. Trebuie evaluat ce prejudiciu le-a fost adus”, a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.
Contract semnat în numele unui medic renumit
Cel care se recomandă Cristian Condurache are în jur de 30 de ani şi circulă cu un autoturism cu numere de Iaşi, spun primarii comunelor din Suceava, care au fost vizitaţi de el. El a ajuns la Zamostea, Siret, Ulma, Vicovu de Sus, Bălcăuţi, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Straja şi Voitinel, iar unii dintre primari au încheiat deja contracte cu presupusul reprezentant al asociaţiei „Medici fără frontieră”. Culmea, contractul a fost semnat fiind folosit numele doctorului bucureştean Petre Calistru, renumit medic primar pentru boli infecţioase şi care a confirmat pentru presa locală din Suceava că nu este implicat în nicio campanie legată de această asociaţie în zona Moldovei. Potrivit contractului, primarii trebuiau să pună la dispoziţie un spaţiu pentru consultaţii, fără nicio cheltuială din partea lor. Au existat însă o serie de neclarităţi extrase din contract, cum ar fi „ valoarea unui pachet de servicii medicale este de 0 lei”, dar „plata se face în lei la cursul de schimb BNR din ziua plăţii”, iar „pentru serviciile contractate titularul va achita pe durata contractului suma 0 lei. Plata se face anticipat, la începutul lunii pentru care se face plata, cel mai târziu la data de 10 a lunii respective”.
Citeşte şi: Lupta pentru viaţă a copiilor născuţi prematur
Andrei DASCĂLU
„Mie nu-mi pare rău de altceva decât de faptul că am pus nişte cetăţeni bolnavi şi în vârstă pe drumuri” – Ioan Buta, primarul din Murgeni (Vaslui)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau