Noutăţile contractului-cadru în sănătate
Dimensiune font:
Documentul ce va fi semnat de furnizorii de servicii medicale cu CJAS vine cu o serie de modificări în avantajul asiguraţilor * vor fi mai multe vizite ale medicilor la domiciliu, mai multe consultaţii gratuite şi mai multe programe de prevenire * în cadrul specialităţii neurologie şi neurologie pediatrică s-a introdus un serviciu nou - psihoterapie pentru copii şi adulţi * au fost introduse şi servicii furnizate de kinetoterapeuţi pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist
Furnizorii de servicii medicale din judeţul Vaslui au început să aducă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) toate documentele necesare semnării noului contract cadru. Până pe data de 15 aprilie trebuie depuse toate dosarele pentru a putea fi evaluate. Cei care nu vor fi acceptaţi la contractare au o zi la dispoziţie pentru contestaţii. Furnizorii nemulţumiţi de valoarea contractelor pot apela la medierea Casei Naţionale de Sănătate. Anul trecut au făcut acest lucru spitalele din judeţ, nemulţumite de fondurile care li s-au alocat. Simona Polak, preşedinte CJAS Vaslui ne-a declarat că toate contractele trebuie semnate până pe 27 aprilie pentru a putea intra în vigoare de la 1 mai, odată cu cardul de sănătate. „De-abia acum vom semna noul contract. Noi am mers pe primul trimestru cu acte adiţionale. Având în vedere că la acest moment avem ordinul de aprobare a normelor metodologice şi hotărârea de aprobare a pachetelor de servicii putem începe contractarea. Avem un calendar pe care trebuie să îl respectăm ca să putem încheia totul până pe 27 aprilie, dată solicitată de CNAS. De obicei, contractarea ţinea o lună de zile”, a spus Simona Polak. Contractările se vor încheia pe 27 aprilie în ideea că dacă există ceva probleme să se apeleze la medierea cu CNAS aşa încât pe 30 aprilie totul să fie clar şi de la 1 mai să intre în vigoare.
Modificări la contractul-cadru
Anul acesta vor fi şi o serie de modificări care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale. „În asistenţa medicală primară au fost introduse serviciile de prevenţie, respectiv consultaţia preventivă, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate a fost stabilită periodicitatea acordării consultaţiilor pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei, acordându-se o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere”, a precizat Polak. În ceea ce priveşte pachetul de servicii de bază, în asistenţa medicală primară au fost introduse servicii de administrare de tratamente în timpul programului de lucru în cabinet, s-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, respectiv de la 21 la 42, şi a fost introdusă spirometria în cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie. Potrivit noilor norme, serviciile de supraveghere a sarcinii şi lehuziei se realizează printr-o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere.
Noi avantaje pentru bolnavii cronici
Dacă în vechiul contract-cadru, pacienţii cu afecţiuni cronice beneficiau de o consultaţie pe lună sau pe trimestru, după caz, acum, pentru afecţiunile cronice sunt prevăzute patru consultaţii medicale de specialitate pe trimestru, dar nu mai mult de două pe lună. A fost introdus „sfatul genetic”, care se acordă de către medicul specialist în cabinetele de genetică aflate în structura ambulatoriilor de specialitate. În lista serviciilor de sănătate conexe actului medical, în cadrul specialităţii neurologie şi neurologie pediatrică s-a introdus un serviciu nou, psihoterapie pentru copii şi adulţi. La specialitatea psihiatrie pediatrică au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.
Investigaţii decontate
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice au fost introduse noi investigaţii de imagistică şi vor fi decontate din fondul de sănătate noi tipuri de radiografii, ecografii, CT şi RMN. A fost eliminat biletul de trimitere pentru bolnavii care necesită asistenţă spitalicească de lungă durată şi pentru spitalizarea de zi în cazul monitorizării pacienţilor cu afecţiuni oncologice, iar pe îngrijirile medicale la domiciliu a fost introdusă şi kinetoterapia individuală. Mai trebuie spus că pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză cardul de sănătate sau pentru persoanele cărora li se va emite card naţional duplicat, precum şi pentru copiii între 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer.
Lăsaţi fără vaccinuri pentru bebeluşi
Simona POP
„Modificarea asigură accesul la servicii medicale cu impact asupra sănătăţii publice, cum ar fi, de exemplu, tratamentul rabiei” - Simona Polak, preşedinta CJAS
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau