Numărul copiilor obezi este în creştere
Dimensiune font:
Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică arată că în judeţul Suceava sunt peste 10.000 de persoane obeze, iar tendinţa este de creştere * numai în anul 2013, în evidenţele DSP au intrat 1.043 de persoane care suferă de obezitate * cel mai probabil numărul acestora este şi mai mare pentru că statistica se face în baza raportărilor medicilor de familie
Cazurile de obezitate înregistrate oficial sunt enorm de multe. Medicii atrag atenţia că obezitatea este o boală care poate fi prevenită şi tratată. „Cauzele obezităţii sunt complexe locul de frunte fiind ocupat de obiceiurile alimentare nesănătoase şi lipsa exerciţiilor fizice. Factorii pot fi genetici, altfel spus copiii obezi pot avea părinţi obezi. Avem factori de mediu, obiceiul de a consuma alimente cu multe calorii, de tip fast-food. Pot fi factori psihologici, evenimente de viaţă stresante divorţul părinţilor, moartea persoanelor dragi. Şi boala poate duce la obezitate”, a spus medicul de familie Irina Badrajan. Autorităţile se arată îngrijorate de numărul mare al persoanelor cu probleme de greutate, dar nu fac nimic pentru a remedia situaţia. Este adevărat că doar conduita personală poate reduce din incidenţa obezităţii, dar ar fi nevoie şi de unele campanii de informare. În Suceava, locurile unde se poate bate mingea în mod gratuit pot fi numărate pe degetele de la o singură mână.
Unde fac copiii sport?
Ca să remedieze situaţia, Consiliul Local al municipiului Suceava a decis, în luna aprilie, ca unităţile de învăţământ din oraş să-şi pună, gratuit, terenurile de sport la dispoziţia publicului, dar majoritatea directorilor au răspuns negativ, pe motiv că nu pot să asigure paza şi integritatea şcolilor în timp ce copiii bat mingea. Vicepreşedintele Federaţiei Române „Sportul pentru Toţi”, Mihai Androhovici, a anunţat că instituţiile de învăţământ sunt obligate de Guvern să pună la dispoziţia populaţiei bazele sportive. „Este scris foarte clar, aceste baze sportive se pun la dispoziţia populaţiei de minim trei ori pe săptămâna câte două ore gratuit, în baza unei cereri pe care persoana respectivă sau grupul o fac, respectând programul de desfăşurare a celorlalte activităţi din cadrul unităţii şcolare. Directorul este obligat de această lege să găsească un interval orar, accesibil şi celui care face cererea”, a anunţat Mihai Androhovici.
Şi totuşi, legea mai spune că ultimul cuvânt îl au consiliile de administraţie de la nivelul şcolilor. Până în prezent, doar patru licee şi o şcoală generală din municipiul Suceava au deschise terenurile de sport. Este vorba despre Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Industrial Nr. 1, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Şcoala Generală Nr. 1. Aspectul l-a scos din sărite pe viceprimarul Ovidiu Doroftei, care a anunţat mai demult că le va cere colegilor din Consiliul Local să nu mai aprobe fonduri suplimentare pentru şcolile care nu şi-au deschis terenurile de sport.
Oana ŞLEMCO
„Există o hotărâre de Guvern care se numeşte Programul Naţional «Mişcare pentru Sănătate» şi care se referă la toate bazele sportive construite pe bani publici, indiferent că aparţin Ministerului Educaţiei, Ministerului Tineretului şi Sportului sau primăriilor” – Mihai Androhovici, vicepreşedintele Federaţiei Române „Sportul pentru Toţi”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau