Numărul pelerinilor, la o zecime faţă de estimări
Dimensiune font:
Chiar dacă Iaşul a fost inundat în aceste zile de pelerinaj de ploile torenţiale care s-au abătut peste oraş, nu acelaşi lucru se poate spune despre „şuvoaiele” de pelerini aşteptate de organizatori, care au cam întârziat să apară * milionul de pelerini estimat an de an s-a rezumat doar un pelerinaj modest, de aproximativ 160 de mii de persoane
Potrivit estimărilor făcute de Jandarmerie, în acest an au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi în jur de 160.000 de pelerini, faţă de aşteptările exprimate în fiecare an, atât de cler, cât şi de administraţia ieşeană, care atingeau cifra fabuloasă de un milion de pelerini. Peste condiţiile meteo, rafale de vânt şi ploi care nu au contenit pe parcursul pelerinajului, excepţie făcând doar ziua hramului Sfintei Parascheva, 14 octombrie, pelerinii au suportat şi deficienţele organizatorice. Astfel, în timp ce reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au promis că vor distribui pachete cu alimente către pelerini, municipalitatea a anunţat faptul că doi agenţi economici vor înfiinţa puncte fixe/corturi din care vor distribui pachete cu alimente şi... gogoşele, pe care nu le-a văzut nimeni.
Adăposturi sub orice critică
ホnjositoare a fost şi abordarea din acest an a asigurării unui adăpost pentru pelerini, în condiţiile în care, în aceeaşi parcare a Institutului Teologic au fost montate trei corturi foarte înguste ale Armatei, abia în a doua zi de pelerinaj. Mai mult, acestea au stat neutilate cu bănci până în a treia zi, iar atunci, la sesizarea presei, au fost aduse câte trei bănci pe cort, fără spătar şi foarte fragile, pe care un pelerin nu putea nici măcar aţipi, pentru că se putea oricând prăvăli, cu tot cu bancă. În schimb, municipalitatea a utilat cu bănci zdravene, cu spătar, majoritatea parohiilor din municipiu, numai la Sfântul Nectarie fiind distribuite un număr de 30 de astfel de bănci. Un alt neajuns, creat de astă dată ieşenilor, a fost slaba dirijare sau monitorizare a parcării autovehiculelor pelerinilor ajunşi la Iaşi, reuşindu-se astfel blocarea arterei dintre Podu Roş şi podul Alexandru cel Bun, cea mai importantă arteră de legătură între zona centrală şi cel mai mare cartier al oraşului, în urma deciziei „înţelepte” luată de administraţia locală, de a transforma Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt în pietonal.
Cerşetorii şi hoţii de buzunare au acţionat în voie
Cu privire la fauna pestriţă care a împânzit Iaşul în această perioadă, cerşetori şi hoţi, Poliţia Locală nu a făcut nicio informare, în ciuda prezenţei masive a acestora atât pe pietonalul Ştefan cel Mare, cât şi în proximitatea târgurilor de pe Lăpuşneanu, de la Hala Centrală, Piaţa Unirii sau la zona de distracţii de la Ştrandul Municipal. „De la începutul pelerinajului şi până în prezent (16 octombrie) am înregistrat 200 de cazuri de persoane care au avut nevoie de prim-ajutor şi 26 de persoane care au fost transportate la spital. ホn ce priveşte abaterile contravenţionale, pe perioada pelerinajului am aplicat 60 de sancţiuni, în valoare totală de 14 mii lei”, a declarat lt. Ionuţ Catană, purtător de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.
Mai menţionăm că, în acest an, mai mult ca oricând, la Hramul Sfintei Parascheva nu a participat niciun oficial din partea Preşedinţiei sau Guvernului, dar nici mai marele clerului, Patriarhul Daniel, fost mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Cum nu au poposit aceştia la Iaşi, tot aşa nu au avut vânzări nici comercianţii cărora Primăria le-a închiriat spaţii pe perioada sărbătorilor, fapt pentru care, ca o compensare, municipalitatea le-a mai prelungit perioada de negoţ, în mod gratuit, cu încă trei zile de stat la murat în corturile invadate de ploaie. Nelu PĂUNESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau