O bacterie periculoasă atacă Maternitatea Sucevei EXCLUSIV
Dimensiune font:
Microbul ar fi provocat moartea a doi bebeluşi * se pare că este vorba despre Pseudomonas, foarte rezistentă chiar şi la substanţele dezinfectante * luna trecută în spital a fost identificată o altă bacterie periculoasă - acinetobacter
La Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan Cel Nou” din Suceava a început ieri o anchetă epidemiologică. Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au descoperit o bacterie extrem de periculoasă în secţiile de neonatologie şi obstetrică-ginecologie. Bacteria ar fi cauzat moartea a doi bebeluşi născuţi în maternitate. Primul a decedat la doar o zi de la naştere, iar un altul a trăit doar şapte zile şi a murit la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi. „Referitor la bebeluşul transferat la Iaşi, s-a născut la spitalul de la Suceava, a stat trei zile, s-a externat în stare de sănătate la domiciliu. Copilul a revenit în Urgenţe în stare gravă, motiv pentru care a fost trimis la Iaşi. Nu avem o informare oficială cu privire la cauza decesului acestui copil”, a spus Tiberiu Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean.
Bacteria care aduce moartea se dezvoltă şi-n alcool
După decesul bebeluşului la Iaşi, medicii de la „Sf. Maria” le-au atras atenţia colegilor de la Suceava că au depistat infecţia nosocomială. La rândul lor, medicii de la „Sf. Ioan cel Nou” au sesizat DSP. Specialiştii instituţiei de sănătate publică au recoltat probe din spitalul sucevean şi în 60% dintre ele au depistat bacteria Pseudomonas spp.
Cătălina Zorescu, director adjunct la DSP Suceava, ne-a declarat că se încearcă depistarea sursei de îmbolnăvire. „Am efectuat un control cu laboratorul de microbiologie al DSP. Din păcate, parte din probe au fost necorespunzătoare. Am identificat prezenţa unui microb cu potenţial periculos. Am iniţiat, împreună cu spitalul, măsuri urgente de rezolvare a situaţiei”, a spus Cătălina Zorescu.
Directoarea a mai spus că bacteria, care-i rezistentă la majoritatea antibioticelor, se dezvoltă în zonele umede, cum ar fi lavete, mopuri, de jur împrejurul chiuvetelor şi chiar pe materialele dezinfectante. „Această bacterie are o capacitate extraordinară de dezvoltare în medii considerate neprielnice, cum ar fi apă distilată, alcool şi dezinfectanţi. Este un microb cu cerinţe nutritive minimale”, a afirmat Cătălina Zorescu. Ea a mai spus că bacteria Pseudomonas spp poate provoca infecţii care pot duce la deces, mai ales în cazul pacienţilor cu imunitate scăzută. „Sigur că atunci când vine în contact cu organisme cu imunitate precară poate determina afecţiuni grave. Depinde unde se localizează. Poate pătrunde pe cale aeriană, trece în sânge, iar sângele o transportă în oricare din organele corpului. Pacientul poate să facă meningită sau infecţii abdominale”, a declarat directorul adjunct al DSP.
Ca să scape de problemă, conducerea spitalului a decis să facă dezinfecţii. În plus, probele prelevate au fost deja trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se stabili cu exactitate care este tulpina care a provocat probleme la maternitate.
Scandalul vine la scurt timp după ce în spital a fost identificată o altă bacterie periculoasă – acinetobacter.
Oana ŞLEMCO
Situaţie critică la spitalul din Câmpulung Moldovenesc
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau