O hârtie prăfuită din 1993 dă peste cap un proiect de 25 de milioane de lei EXCLUSIV
Dimensiune font:
Un dosar uitat prin sertarele primăriilor Leţcani şi Dumeşti trezeşte interesele din jurul parcului agroindustrial TransAgropolis * un protocol semnat în 1993 de foştii primari, după desfiinţarea CAP-urilor, prevede un schimb de câteva sute de hectare de teren între cele două unităţi administrative * documentul a fost făcut după un alt proces verbal de predare-primire, din 1964, în care se specificau exact delimitările parcelelor * dacă s-ar concretiza, pământul de sub parcul TransAgropolis riscă să intre în administrarea comunei Dumeşti * victime colaterale sunt zeci de oameni care au pământuri pe raza comunei Leţcani şi care acuză că s-au trezit cu terenurile luate de speculanţi, prin titluri de proprietate false
Un protocol semnat în 1993 între primăriile Leţcani şi Dumeşti avea în vedere un schimb de terenuri între cele două unităţi administrativ-teritoriale (UAT), după desfiinţarea CAP-urilor. Documentul respectiv a fost făcut după un alt proces verbal de predare-primire din 1964, în care erau specificate cu exactitate tipurile de pământ ce urmau să facă obiectul schimbului. În total, cele două UAT-uri trebuiau să facă un schimb de 214 hectare. Pe una dintre tarlalele menţionate în protocol stă astăzi cea mai importantă investiţie agricolă din judeţ, respectiv parcul agroindustrial TransAgropolis. În cazul în care s-ar reveni asupra procesului verbal semnat în 1993, terenul de sub această clădire ar putea intra în administrarea UAT Dumeşti, spune viceprimarul acestei comune. „Există un protocol semnat între primăriile Dumeşti şi Leţcani, pentru care noi am făcut demersuri de a invita la discuţii autorităţile care pot face lumină în această situaţie. În procesul verbal din 1993, scrie că primăria Leţcani trebuie să primească de la Dumeşti o suprafaţă de 217 hectare, iar Leţcaniul să dea primăriei Dumeşti aceeaşi suprafaţă. Pe tarlaua 25, pe care trebuia să o primim de la Leţcani, se află TransAgropolis. Era un schimb de terenuri actualizat după un alt proces verbal, din 1964”, a declarat viceprimarul comunei Dumeşti, Mihai Cocoveică. Procesul verbal din 1993 a fost semnat de foştii primari ai celor două comune din acea perioadă.
Oficialii primăriei Dumeşti spun că la redactarea procesului verbal din 1993 nu s-au luat în calcul toate datele din vechiul protocol, iar conducerea de atunci a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi nu a corelat în mod corect tarlalele procesului verbal din 1964 cu cele din procesul verbal din 1993. La rândul lor, reprezentanţii primăriei Leţcani spun că din tarlaua T25 s-au dat şase hectare comunei Dumeşti pentru retrocedări, dar în niciun caz nu poate fi vorba de pământul de sub TransAgropolis. „Prin protocolul din 1993 s-au dat şase hectare către comuna Dumeşti. Pe tarlaua T25 se află amplasat TransAgropolis, dar nu poate fi vorba de acest teren”, a declarat viceprimarul comunei Leţcani, Ion Notingar.
Terenuri luate de la veteranii de război
Profesorul de istorie Mihai Popescu a fost director de şcoală în Leţcani timp de 20 de ani, fiind decorat cu titlul de cetăţean de onoare al comunei. A primit un teren moştenire de la tatăl său, căzut pe frontul de luptă, în 1920, chiar printr-un decret al regelui Ferdinand I. În 2006, acesta a găsit o serie de nereguli în documente cu privire la proprietatea lui, motiv pentru care, alături de zeci de cetăţeni din comună, au apelat şi la instanţele de judecată. Anul trecut, s-a trezit pe câmp cu tractoarele fratelui viceprimarului comunei Dumeşti, Dumitru Cocoveică, care i-a arătat un titlu de proprietate pe terenul respectiv. „Sunt zeci de oameni care au terenuri în Leţcani şi sunt trimişi să plătească impozite la Dumeşti. Este o situaţie inexplicabilă. Noi nu mai ştim dacă pământurile astea sunt ale noastre. Au venit tot felul de speculanţi cu titluri de proprietate false. Anul trecut, am fost nevoit să mă pun în faţa tractoarelor pe terenul meu şi să chem poliţia. Tractoarele erau ale lui Dumitru Cocoveică, fratele viceprimarului din Dumeşti. Când poliţistul a ajuns la faţa locului, nu a vrut să facă proces verbal, văzând despre cine este vorba. Sunt pământuri moştenite de noi, de la părinţii căzuţi pe câmpul de luptă în Al Doilea Război Mondial”, a declarat profesorul Mihai Popescu.
Dosar penal pentru mafia terenurilor
De altfel, într-un dosar penal pentru fapte de corupţie apare numele primarului comunei Dumeşti, Mihai Sabaiduc, Oreste Oanea – fostul şef al OCPI Iaşi, Constantin Gheorgiu – fostul primar al comunei, Radu Guzu – fostul şef al Postului de Poliţie Dumeşti şi alţi funcţionari din primărie, iar următorul termen va avea loc chiar săptămâna viitoare, la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005-2006, aceştia ar fi pus la cale un mecanism prin care ei sau rudele lor ar fi primit ilegal terenuri lângă Drumul European E 58. „În esenţă, procedeul viza achiziţionarea la preturi modice a unor terenuri fără valoare imobiliară aparţinând unor persoane cu vârste înaintate şi fără posibilităţi materiale şi, pe baza unor documente falsificate, schimbarea scriptică a amplasamentelor acestora şi încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică în care erau consemnate aceleaşi suprafeţe, însă cu amplasamente în zonă cu potenţial imobiliar. Pe tot parcursul derulării acestui mecanism, vânzătorii au fost în permanentă eroare cu privire la actele pe care le încheiau”, notau procurorii DNA. Anchetatorii au mai susţinut, la acea vreme, că şi pe parcursul cercetărilor, primarul a deschis procese pentru desfiinţarea unor titluri legale de proprietate.
Vezi si Tunuri financiare date dintr-un uscător de bloc EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau