O hârtie prăfuită din 1993 dă peste cap un proiect de 25 de milioane de lei EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 09-04-2016 06:00

Un dosar uitat prin sertarele primăriilor Leţcani şi Dumeşti trezeşte interesele din jurul parcului agroindustrial TransAgropolis * un protocol semnat în 1993 de foştii primari, după desfiinţarea CAP-urilor, prevede un schimb de câteva sute de hectare de teren între cele două unităţi administrative * documentul a fost făcut după un alt proces verbal de predare-primire, din 1964, în care se specificau exact delimitările parcelelor * dacă s-ar concretiza, pământul de sub parcul TransAgropolis riscă să intre în administrarea comunei Dumeşti * victime colaterale sunt zeci de oameni care au pământuri pe raza comunei Leţcani şi care acuză că s-au trezit cu terenurile luate de speculanţi, prin titluri de proprietate false


Un protocol semnat în 1993 între primăriile Leţcani şi Dumeşti avea în vedere un schimb de terenuri între cele două unităţi administrativ-teritoriale (UAT), după desfiinţarea CAP-urilor. Documentul respectiv a fost făcut după un alt proces verbal de predare-primire din 1964, în care erau specificate cu exactitate tipurile de pământ ce urmau să facă obiectul schimbului. În total, cele două UAT-uri trebuiau să facă un schimb de 214 hectare. Pe una dintre tarlalele menţionate în protocol stă astăzi cea mai importantă investiţie agricolă din judeţ, respectiv parcul agroindustrial TransAgropolis. În cazul în care s-ar reveni asupra procesului verbal semnat în 1993, terenul de sub această clădire ar putea intra în administrarea UAT Dumeşti, spune viceprimarul acestei comune. „Există un protocol semnat între primăriile Dumeşti şi Leţcani, pentru care noi am făcut demersuri de a invita la discuţii autorităţile care pot face lumină în această situaţie. În procesul verbal din 1993, scrie că primăria Leţcani trebuie să primească de la Dumeşti o suprafaţă de 217 hectare, iar Leţcaniul să dea primăriei Dumeşti aceeaşi suprafaţă. Pe tarlaua 25, pe care trebuia să o primim de la Leţcani, se află TransAgropolis. Era un schimb de terenuri actualizat după un alt proces verbal, din 1964”, a declarat viceprimarul comunei Dumeşti, Mihai Cocoveică. Procesul verbal din 1993 a fost semnat de foştii primari ai celor două comune din acea perioadă.

Oficialii primăriei Dumeşti spun că la redactarea procesului verbal din 1993 nu s-au luat în calcul toate datele din vechiul protocol, iar conducerea de atunci a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi nu a corelat în mod corect tarlalele procesului verbal din 1964 cu cele din procesul verbal din 1993. La rândul lor, reprezentanţii primăriei Leţcani spun că din tarlaua T25 s-au dat şase hectare comunei Dumeşti pentru retrocedări, dar în niciun caz nu poate fi vorba de pământul de sub TransAgropolis. „Prin protocolul din 1993 s-au dat şase hectare către comuna Dumeşti. Pe tarlaua T25 se află amplasat TransAgropolis, dar nu poate fi vorba de acest teren”, a declarat viceprimarul comunei Leţcani, Ion Notingar.

Terenuri luate de la veteranii de război

Profesorul de istorie Mihai Popescu a fost director de şcoală în Leţcani timp de 20 de ani, fiind decorat cu titlul de cetăţean de onoare al comunei. A primit un teren moştenire de la tatăl său, căzut pe frontul de luptă, în 1920, chiar printr-un decret al regelui Ferdinand I. În 2006, acesta a găsit o serie de nereguli în documente cu privire la proprietatea lui, motiv pentru care, alături de zeci de cetăţeni din comună, au apelat şi la instanţele de judecată. Anul trecut, s-a trezit pe câmp cu tractoarele fratelui viceprimarului comunei Dumeşti, Dumitru Cocoveică, care i-a arătat un titlu de proprietate pe terenul respectiv. „Sunt zeci de oameni care au terenuri în Leţcani şi sunt trimişi să plătească impozite la Dumeşti. Este o situaţie inexplicabilă. Noi nu mai ştim dacă pământurile astea sunt ale noastre. Au venit tot felul de speculanţi cu titluri de proprietate false. Anul trecut, am fost nevoit să mă pun în faţa tractoarelor pe terenul meu şi să chem poliţia. Tractoarele erau ale lui Dumitru Cocoveică, fratele viceprimarului din Dumeşti. Când poliţistul a ajuns la faţa locului, nu a vrut să facă proces verbal, văzând despre cine este vorba. Sunt pământuri moştenite de noi, de la părinţii căzuţi pe câmpul de luptă în Al Doilea Război Mondial”, a declarat profesorul Mihai Popescu.

Dosar penal pentru mafia terenurilor

De altfel, într-un dosar penal pentru fapte de corupţie apare numele primarului comunei Dumeşti, Mihai Sabaiduc, Oreste Oanea – fostul şef al OCPI Iaşi, Constantin Gheorgiu – fostul primar al comunei, Radu Guzu – fostul şef al Postului de Poliţie Dumeşti şi alţi funcţionari din primărie, iar următorul termen va avea loc chiar săptămâna viitoare, la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005-2006, aceştia ar fi pus la cale un mecanism prin care ei sau rudele lor ar fi primit ilegal terenuri lângă Drumul European E 58. „În esenţă, procedeul viza achiziţionarea la preturi modice a unor terenuri fără valoare imobiliară aparţinând unor persoane cu vârste înaintate şi fără posibilităţi materiale şi, pe baza unor documente falsificate, schimbarea scriptică a amplasamentelor acestora şi încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică în care erau consemnate aceleaşi suprafeţe, însă cu amplasamente în zonă cu potenţial imobiliar. Pe tot parcursul derulării acestui mecanism, vânzătorii au fost în permanentă eroare cu privire la actele pe care le încheiau”, notau procurorii DNA. Anchetatorii au mai susţinut, la acea vreme, că şi pe parcursul cercetărilor, primarul a deschis procese pentru desfiinţarea unor titluri legale de proprietate. 

Vezi si Tunuri financiare date dintr-un uscător de bloc EXCLUSIV

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei