O învăţătoare a construit o şcoală
Dimensiune font:
După ce vechea unitate de învăţământ din satul Dârmoxa a devenit un pericol pentru elevi, un cadru didactic a decis să vină în ajutorul elevilor * învăţătoarea din sat a construit o şcoală în curtea casei sale
O învăţătoare dintr-un sat de munte ne predă o lecţie incredibilă de devotament. Ionela Păcuraru din Dârmoxa nu a mai aşteptat ca Primăria Broşteni sau Ministerul Educaţiei să repare şcoala din localitate, care devenise un pericol pentru elevi. Şi-a luat soarta în mâini şi împreună cu soţul ei a ridicat o şcoală nouă, fără să ceară nimic de la nimeni. Construcţia din lemn, care este extrem de cochetă, a fost terminată la sfârşitul anului trecut.
Ionela Păcuraru a ajuns în atenţia opiniei publice în 2012, după o şedinţă a Inspectoratului Şcolar judeţean (ISJ). Atunci, Cristina Teodorovici, inspector general adjunct în ISJ Suceava, a anunţat că în satul Dârmoxa funcţionează o şcoală cu doar patru elevi. Imediat după anunţ au existat voci care au spus că unitatea de învăţământ nu este rentabilă şi că ar trebui închisă. Reporterii cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei au mers la faţa locului, ca să vadă de ce statul ţine o unitate de învăţământ pentru doar patru elevi.
Călătorie pe drumul plin de gropi
Drumul de la Suceava la Dârmoxa s-a dovedit a fi foarte lung. Din Broşteni până în satul Dârmoxa mai sunt doar 20 de kilometri. Artera care leagă cele două localităţi este judeţeană. Drumul străbate pădurea, iar peisajul este mirific. Nu ar trebuie să mire pe nimeni dacă se întâlneşte cu vreo sălbăticiune până să ajungă la Dârmoxa. De altfel şi noi am văzut o ciută. Ne-am fi bucurat cu adevărat de frumuseţea peisajului, dacă nu ne zdruncinam în maşină, la fiecare 20 de metri, din cauza gropilor formate pe drumul de pământ. Făcând slalom printre gropi şi denivelări, am reuşit să parcurgem cei 20 de kilometri în aproximativ două ore. Ei bine, în aceste condiţii este lesne de înţeles că naveta pe acest drum ar fi un chin pentru copiii de grădiniţă şi pentru elevii de şcoală primară. Mai mult, în inima pădurii nu este semnal la telefon.
Un dascăl adevărat
Odată ajunşi în Dârmoxa, am reperat şcoala foarte uşor. Satul are în jur de 60 de familii. Aşa cum vă spuneam, în 2012, elevii îşi desfăşurau orele de curs în vechea şcoală. Aici am întâlnit-o pe Ionela Păcuraru, o învăţătoare dedicată, care folosea tehnici moderne de predare şi în vârf de munte. Ne-a explicat că elevii nu au cum să facă naveta la Broşteni, pentru că ar pierde mult timp pe drum şi pentru că ar fi extrem de obositor. Nu a suflat nicio vorbă despre faptul că şcoala din localitate se afla într-o stare avansată de degradare, că pereţii erau şubreziţi şi că iarna elevilor le era frig, pentru că edificiul plin de găuri nu putea fi încălzit corespunzător.
Din sufrageria învăţătoarei în noua şcoală
În anul şcolar 2013-2014, Ionela Păcuraru a obţinut permisiunea ISJ ca să ţină orele de curs acasă, în sufragerie, tocmai pentru că şcoala devenise un pericol pentru ea şi pentru elevii săi. Anul trecut, a început construcţia unei bucătării de vară în curtea casei sale. Între timp, şi-a dat seama că nici Primăria Broşteni şi nici Ministerul Educaţiei nu se grăbesc să renoveze şcoala. Aşa că a transformat bucătăria de vară într-o şcoală. Ionela Păcuraru ne-a explicat că în anul şcolar 2014 -2015, în Dârmoxa învaţă tot patru elevi. „Avem un elev de clasă pregătitoare, două fetiţe de clasa I şi două de clasa a III-a”, ne-a spus învăţătoarea, care acum se află în concediu pre-natal.
Ionela Păcuraru a aflat că este însărcinată în luna august a anului trecut şi din acest motiv a grăbit construcţia noii şcoli. „Am vrut să-mi fie şi mie uşor, dar mai ales copiilor”, a declarat Ionela Păcuraru. Acum, la catedră îi ţine locul o consăteancă. „A fost educatoare. Mi-a mai ţinut locul la catedră. O voi ajuta şi eu dacă va fi nevoie. Mai mult, copiii vor învăţa la noi acasă cât va fi nevoie. Nu are importanţă că eu voi fi în concediu de maternitate. Ei sunt ca şi copiii noştri”, a mai spus învăţătoarea.
Ionela Păcuraru a atras din nou atenţia asupra drumului impracticabil care leagă Dârmoxa de Broşteni. Ea ne-a explicat că mai există un drum din Dârmoxa spre Vatra Dornei, însă este mai lung şi pe o porţiunea de aproximativ 7 kilometri este la fel de impracticabil. „În sat sunt copii şi bătrâni care au nevoie uneori de ambulanţă. Când ajunge la noi ambulanţa pe acest drum?”, a întrebat Ionela Păcuraru.
Cristale Sworovski pe o şosea de centură închisă
Oana ŞLEMCO
„Am căutat alte soluţii, dar nu le-am găsit. Am încercat să transformăm cancelaria şcolii în sală de clasă, dar soba se înclina. Soba este veche de zeci de ani” - învăţătoarea Ionela Păcuraru
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau