O primă demisie de formă în scandalul apei de la Piatra Neamţ
Dimensiune font:
Soarta Consiliului de Administraţie (CA) al companiei Apa Serv a fost decisă ieri într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ * timp de o oră s-au adus acuze şi s-au căutat din nou vinovaţi * întâlnirea a fost anunţată încă de sâmbătă şi a fost generată de avaria la reţeaua de furnizare a apei potabile în Piatra Neamţ, care a lăsat „pe uscat” trei sferturi din municipiu timp de patru zile * la final, directorul zonal al Apa Serv, Ioan Păcală, a demisionat din Consiliul Judeţean * directorul companiei de apă, Cătălin Dughir, nu a fost convocat la şedinţa de ieri
Dacă, iniţial, singurul titlu de pe ordinea de zi suna astfel: „Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentanţilor Consiliului Judeţean în Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Judeţene Apa Serv SA”, în timpul şedinţei extraordinare, Comisia Juridică a anunţat că propune un amendament care, dacă primea votul consilierilor, devenea noul titlul al hotărârii. „Se aprobă mandat special reprezentanţilor Consiliului Judeţean Neamţ în Adunarea Generală a Acţionarilor companiei judeţene Apa Serv SA ca să efectueze, în regim de urgenţă, o analiză a cauzelor care au determinat gestionarea defectuoasă a avariei produsă la sistemul de alimentare cu apă potabilă a municipiului Piatra Neamţ, în intervalul 9-13 martie 2016, şi să dispună măsurile ce se impun”, a citit amendamentul în plen consilierul judeţean Adrian Bourceanu. Proiectul a fost iniţiat de Emilia Arcan, preşedintele CJ. „Conducerea acestei companii nu a dispus măsurile necesare limitării efectelor pe care lipsa apei a cauzat-o populaţiei. Acesta este motivul pentru care eu am iniţiat acest proiect”, a spus Arcan în deschiderea şedinţei.
Citeşte şi
Problema apei la Piatra Neamţ, rezolvată parţial
Deşi grupul PNL din cadrul legislativului a spus că acest proiect de hotărâre nu-şi are rostul pentru că nu este nevoie de un mandat special dedicat membrilor AGA care, oricum, au anumite atribuţii, iar consilierul judeţean Cristian Tomuleţ (PNŢCD) a subliniat faptul că această analiză de urgenţă ar fi trebuit să fie făcută fără nici un mandat, pentru că era de bun-simţ, consilierii au votat, totuşi, proiectul. Acesta a trecut cu 19 voturi „pentru“, 10 „împotrivă“, o abţinere şi două neexercitări de vot.
Consilierul judeţean Ioan Păcală (PSD), cel care deţine şi funcţia de director zonal al Apa Serv şi care a fost responsabil cu remedierea avariei la reţeaua de apă, nu a votat, fiind angajatul companiei, şi la final de şedinţă, a anunţat că demisionează din Consiliul Judeţean. „Profit de faptul că este presa aici, de faţă, şi de faptul că mulţi au zis că din cauza mea s-au produs toate, că n-am putut să asigurăm după 50 şi ceva de ore de lucru efectiv al echipelor de intervenţie, zi şi noapte, eu îmi voi prezenta demisia din Consiliul Judeţean Neamţ”, a spus Ioan Păcală în plen.
Dacă, aparent, prin această demisie, Ioan Păcală îşi asumă o vină făcând astfel un act de onoare, acesta ar putea deveni, după cum se zvoneşte prin oraş, fie noul director al companiei Apa Serv, fie noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei. La întâlnire nu a participat directorul companiei, Cătălin Dughir, el nefiind convocat.
Andreea AMARIEI
Avaria s-a produs pe 9 martie, iar primii stropi de apă au revenit la robinete pe 12 martie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau