Oamenii de afaceri au cerut ajutor Guvernului
Dimensiune font:
Aceştia vor TVA redus, investiţii în infrastructură şi şcoli de ucenici pentru a avea forţă de muncă bine pregătită * doar doi din cei 13 parlamentari vasluieni au venit la întâlnire * reprezentanţii Guvernului au promis sprijin
La Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Vaslui a avut loc, ieri, o întâlnire a oamenilor de afaceri din judeţ cu autorităţile locale, judeţene şi parlamentarii din această zonă. Doar că, din 13 parlamentari câţi are Vasluiul, doar doi au venit să asculte doleanţele agenţilor economici: senatorii Gabriela Creţu (PSD) şi Dan Marian (PNL). Ceilalţi aleşi, la fel ca şi anul trecut au preferat să îşi vadă de activităţi, nu să fie prezenţi în mijlocul celor care le-au dat votul pentru a ajunge în Parlamentul României.
Să salveze Moldova!
Organizatorii întâlnirii au spus clar că îşi doresc, cu sprijinul parlamentarilor să salveze economia judeţului şi a Moldovei. „Moldova, tradiţional a fost bazin de voturi şi tot tradiţional e în coadă atunci când vine vorba de investiţii şi acordarea de fonduri. Dacă în Ardeal s-au investit 1 miliard de euro în infrastructură, la Vaslui au fost doar 100 milioane, adică 10%. Am spus asta şi premierului Victor Ponta şi tuturor celor cu care ne-am mai întâlnit”, a spus Ionel Constantin, preşedinte CCIA Vaslui.
Reducerea TVA-ului şi şcoli de ucenici
Agenţii economici prezenţi la întâlnire au ridicat şi alte probleme cu care se confruntă. În opinia lor, TVA-ul la produsele alimentare ar trebui să fie de 9%. „Vreau să vă spun că e vital pentru economia noastră să facem un efort să schimbăm ceea ce ţine de TVA. Nici în Albania nu e TVA de 24 %. Acest lucru funcţionează ca un tăvălug pentru economia noastră”, a spus Cătălin Moraru, investitor în domeniul creşterii păsărilor. Nici mână de lucru bine pregătită nu există în judeţ şi ar trebui să se găsească soluţii. „Se poate rezolva problem forţei de muncă printr-un sistem legislativ privind integrarea tinerilor de la 14 ani în unităţi de producţie ca şi ucenici sau de la şcolile profesionale să se pregătească în unitatea de producţie. Durează puţin, doi, cinci ani, dar una e să avem persoane pregătite cu care să putem lucra. Vin fonduri, vin proiecte şi nu avem cu cine lucra. Un mare avantaj ar fi şi faptul că oamenii bine calificaţi şi-ar cere drepturile şi ar fi motivaţi să rămână. Facem alimentări cu apă, canalizări prin sate, cătune şi nu va avea cine le folosi”, a spus Luigi Cozma, agent economic bârlădean.
Trei propuneri esenţiale!
Soluţii pentru salvarea judeţului sunt. Trebuie doar ca cei de la Guvern să le accepte. „Declararea judeţului Vaslui drept zonă defavorizată în spiritul legislativ actual, aprobarea pentru judeţul Vaslui a unui program de investiţii orientat pe zona economică în valoare de 1 miliard de euro finanţat din fonduri europene, program conturat de oamenii de afacerii din judeţ şi declararea zonei Albiţa drept zonă economică liberă”, a spus Ovidiu Copacinschi, preşedintele Asociaţiei Patronale a IMM -urilor Vaslui. Cei doi parlamentari au promis că vor prezenta doleanţele oamenilor de afaceri şi vor încerca să sensibilizeze pe cât posibil să îi ajute.
Fiscul este lipsit de transparenţă în cazul lui Porumboiu
Simona POP
„Dacă se reduce TVA-ul se reduce evaziunea şi va fi o creştere economică” - Cătălin Moraru, investitor în domeniul creşterii păsărilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau