Ofertă bogată de miei pentru Paşte
Dimensiune font:
Pentru sărbătorile pascale, crescătorii de oi din Vaslui şi Neamţ spun că vor avea miei suficienţi şi dolofani * preţurile nu vor creşte * din păcate, bugetele vasluienilor au rămas la fel de anemice ca anul trecut
Ciobanii din judeţul Vaslui au circa 50.000 de miei pentru Sărbătorile de Paşte. Programele de montă implementate de crescătorii de ovine din judeţ au dat rezultate bune şi 10% din oile gestante au fătat încă din decembrie. Mieii au crescut frumos şi au cântăresc chiar şi 20 de kilograme. Practic, pentru sărbătorile pascale, vasluienii vor avea de unde alege miei, mai ales că preţurile de comercializare nu vor creşte comparativ cu anul trecut. „La sacrificare, mieii trebuie să aibă între 15 şi 20 de kilograme. Va fi o ofertă bogată de miei pe piaţă şi tocmai de aceea nu cred că preţurile de vânzare vor creşte faţă de anul trecut. Pentru acest an, la nivelul judeţului, estimăm că vor fi fătaţi în total circa 150.000 de miei“, a spus Gheorghe Cojan, coordonatorul Oficiului Judeţean de Zootehnie Vaslui.
Friptura de miel, aproape un lux
La fel ca şi în anii trecuţi, vasluienii recunosc că nu se vor înghesui să cumpere carne de miel. Este delicioasă, dar nu e „spornică” şi e prea scumpă pentru buzunarele lor. „De fapt, şi anul acesta ca şi anul trecut nu preţul este mare, că fiecare ştie munca ce a investit-o, salariile noaste sunt mici. Noi suntem atât de amărăşteni încât nu ne permitem să mâncăm o carne bună măcar de Paşte. Luăm pui din ăştia crescuţi cu antibiotice şi ne mai mirăm apoi că ne îmbolnăvim pe capete”, a spus vasluianul Marcel Hriscu. Anul trecut, pentru Sărbătorile de Paşte, un kilogram de miel tăiat, în carcasă, a costat 25 de lei. Mieii care nu vor fi sacrificaţi la Paşte vor fi disponibili pentru export. Livrările se vor face prin portul Constanţa de către unele firme arabe.
Rezervări pentru Paşte
Ionică Nechifor, fostul directorul Staţiunii Popăuţi din judeţul Botoşani, a declarat că oricine poate merge încă de la jumătatea lui februarie să îşi aleagă mielul care vrea să fie sacrificat pentru masa de Paşti. „Anul trecut am vândut 150 de miei, iar pentru sărbătorile din acest an estimăm undeva la 300 de capete. Botoşănenii, şi nu numai, pot veni la noi la staţiune, ca să-şi aleagă mielul care va fi sacrificat pentru masa de Paşte. Noi îi marcăm, le oferim numărul matricol pentru a fi siguri că acela este mielul ales de ei”, a declarat Nechifor. El a precizat că doar Staţiunea Popăuţi şi două ferme din judeţ vor avea pentru Paşte miei de zece kilograme (greutate considerată optimă pentru consum). Preţul va fi stabilit cu câteva zile înainte ca botoşănenii să meargă să-şi aleagă mieii.
Vasluienii nu au piaţă de desfacere pentru lână
Simona POP, Alina CALINIUC
„Fermele mai mari se vor axa mai mult pe exportul de miei şi vor livra mai puţin pe piaţa internă. În pieţele locale vor veni cu marfă fermierii mai mici, care nu au puterea să facă export cu efective mari de animale. Mulţi crescători ţin mieii până la toamnă şi îi vând atunci, pentru că pot obţine preţuri mai bune“ - Gheorghe Cojan, coordonatorul Oficiului de Zootehnie Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau