Olimpica îndrăgostită de limba franceză EXCLUSIV
Dimensiune font:
Foarte mulţi elevi sunt deja cu gândul la relaxare, la activităţile pe care le vor derula săptămâna viitoare, la „Şcoala Altfel” * nu acelaşi lucru se poate spune despre Andreea Ungureanu, elevă în clasa a X-a la Liceul „Ştefan Procopiu” din Vaslui * ea este cu gândul la concursul la care urmează să participe, faza naţională a Olimpiadei de Limba Franceză * pentru această importantă competiţie se pregăteşte sub îndrumarea profesoarei ei, Diana Luca * Andreea a fost inclusă în campania „Ajută-i pe copiii isteţi. Oferă-le un dar de Paşte” derulată de cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” cu prilejul Sărbătorilor Pascale
Mărunţică şi sfioasă, Andreea povesteşte cum a prins drag de limba franceză. La şcoala din satul natal, unde a făcut clasele primare, nu auzise decât de limba engleză. Îi plăcea mult, dar în clasa V-a, când a făcut cunoştinţă cu franceza, a simţit că limba lui Voltaire şi Hugo e mai aproape de sufletul său.
Povestea unei viitoare olimpice
La Vaslui a ajuns în clasa a V-a, graţie programului guvernamental care susţinea elevii din mediul rural. A început să înveţe la Liceul „Ştefan Procopiu”, unde se formase o clasă de excelenţă, cu copii merituoşi proveniţi din şcoli de la ţară. Programul a ţinut doar câţiva ani, timp în care familiile copiilor au fost sprijinite financiar. Masa, cazarea la internatul liceului, rechizitele şi toate cele necesare unui şcolar, costă. Iar părinţii de la ţară nu au tot timpul posibilitatea să le ofere copiilor tot suportul financiar de care au nevoie. Cât a fost sprijinul financiar de la stat a fost bine. Poate dacă nu erau acei bani, Andreea n-ar fi venit din clasa a V-a la Vaslui. A avut o şansă, şi-a descoperit o pasiune, a găsit oameni speciali care să-i îndrume paşii, dar mai ales, a găsit forţa de a răzbate în viaţă. „Ziua mea începe normal, ca pentru fiecare elev, cu orele de curs. Merg apoi la masă, după care încep să mă pregătesc. Învăţ pentru toate materiile de la şcoală şi mă pregătesc suplimentar la Limba Franceză. La sfârşit de săptămână, dacă nu plec acasă, rămân să învăţ. Nu prea ies, nu-mi permite nici programul de internat, dar nici nu-mi doresc să merg în cluburi. Am ştiut din familie ce este disciplina, am avut mereu un program şi asta este foarte bine”, spune Andreea Ungureanu.
Pentru ea, acasă nu e doar într-un singur loc şi pentru că părinţii sunt despărţiţi merge când la mama, când la tata. Are un frate mai mare, care a plecat prin străinătate să-şi facă un rost. Andreea nu ştie dacă va rămâne în ţară, nu ştie dacă va pleca sau ce profesie va îmbrăţişa. Ştie însă în mod cert că viaţa sa va avea legătură cu limba franceză, pe care o iubeşte atât de mult.
„Andreea este o elevă care face şi va continua să facă performanţă. Are potenţial, este foarte serioasă şi mărturie în acest sens stau premiile pe care le-a obţinut până acum la concursurile şcolare la care a participat. Anul trecut s-a întors de la faza naţională a Olimpiadei de Limba Franceză, cu menţiune, iar acum se pregăteşte să meargă din nou la acest concurs, unde sperăm să obţinem un rezultat mai bun”, spune Diana Luca, profesoara Andreei.
Mitul că de la ţară vin doar copii nepregătiţi, care nu reuşesc să ţină pasul cu cei de la oraş, e demolat în fiecare an de elevi ca Andreea Ungureanu.
Directorul Liceului „Ştefan Procopiu”, Aurel Dumitru ştie că diamantele neşlefuite pot fi găsite în locurile în care nu te-ai aştepta să le întâlneşti. De aceea, ca profesor de matematică, organizează anual un concurs la care participă doar copii din mediul rural.
„Aceşti copii, cum e Andreea, au beneficiat de o şansă prin acel program guvernamental. Au fost sprijiniţi să vină la oraş şi să facă performanţă. Păcat că programul nu a mai fost finanţat şi s-a întrerupt. Andreea este un elev extraordinar, o mândrie pentru liceul nostru şi dovada vie a faptului că prin muncă, prin seriozitate şi dăruire se pot obţine rezultate frumoase”, a spus prof. Aurel Dumitru.
Citeşte şi: Povestea elevului de nota 10
Tudor IFRIM
Andreea Ungureanu a fost inclusă în campania „Ajută-i pe copiii isteţi. Oferă-le un dar de Paşte” derulată de cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Alături de ea mai sunt mulţi copii cu rezultate bune la învăţătură şi care provin din familii modeste. Dacă doriţi să-i ajutaţi puteţi face donaţii constând în cărţi, rechizite, dulciuri şi jucării. Aşteptăm darurile voastre la sediul redacţiei ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei“, aflat pe Şoseaua Naţională nr 15, Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau