Oraşul lui Bacovia vrea să fie Capitală Culturală Europeană
Dimensiune font:
Bacăul are sprijinul Chişinăului * primarul Romeo Stavarache şi actriţa Anca Sigartău, directorul Teatrului Municipal „Bacovia”, au mers în Republica Moldova ca să încheie un acord de colaborare inclus într-un proiect cu care Bacăul va candida la titlul de Capitala Culturală Europeană în 2021 * în urma discuţiilor purtate cu primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, s-a stabilit ca între cele două oraşe să se realizeze o înfrăţire până la sfârşitul acestui an
Demersurile de colaborare cu administraţia din Chişinău au fost începute pe 15 şi 16 ianuarie de o delegaţie condusă de viceprimarul Radu Ababei şi consilierii Ilie Bîrzu şi Valerian Paul Timofte. La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Romeo Stavarache şi actriţa Anca Sigartău, directorul Teatrului Municipal „Bacovia”, au mers peste Prut pentru a conveni asupra unui calendar comun prin care cele două instituţii să grăbească realizarea unei înfrăţiri, dar şi parteneriate. „A fost adus în discuţie proiectul «Bacău Capitală Culturală Europeană 2021», propunerea de parteneriat cu municipiul Chişinău pentru realizarea acestui proiect şi stabilirea detaliilor de acţiune comună în vederea realizării acestui deziderat. S-a stabilit un parteneriat pe o bază de participare egală a ambelor părţi implicate în proiect atât ca şi componentă artistică, cât şi ca atragere de fonduri europene şi gestionarea lor comună”, a declarat Romeo Stavarache.
Vise măreţe de 2 milioane de euro
Acest proiect, prin care Bacăul ar putea deveni Capitală Culturală Europeană, are termen de depunere 10 octombrie. „Valoarea lui, dacă vom câştiga, este de 2 milioane de euro. Meritul este al echipei de la Teatrul «Bacovia», care a lucrat cu echipa de specialişti din Primărie”, a completat primarul.
Edilul a mai evidenţiat meritele noului manager al teatrului băcăuan, care a iniţiat şi realizat Festivalul Internaţional „Theaterstock”, considerat al doilea din ţară după cel de la Sibiu, dar şi faptul că parteneriatele şi proiectele semnate cu Chişinăul nu au nicio componentă politică.
Anca Sigartău, directorul Teatrului Municipal „Bacovia”, le-a mulţumit voluntarilor care s-au implicat în proiect, dar şi echipei pe care o conduce. „Vreau să mulţumesc voluntarilor şi celor care înţeleg importanţa culturii. Theaterstock este un proiect de pornire. Prin toate proiectele urmărim să dezvoltăm nu numai Bacăul, ci întreaga regiune”, a spus Anca Sigartău.
Între Bacău şi Chişinău vor urma mai multe schimburi culturale şi artistice, potrivit protocolului semnat. Cele două oraşe vor stabili o agendă culturală comună, vor fi atrase în activităţi ONG-uri care activează în domeniu, vor fi realizate proiecte pentru sprijinirea instituţiilor de cultură şi pentru dezvoltarea infrastructurii.
Citeşte şi: 130.000 de euro pentru un târg comunal la Bacău
Tiberiu ANDRONACHE
Primarul Romeo Stavarache, aflat sub control judiciar, a avut nevoie de acordul Tribunalului pentru călătoria la Chişinău.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau