Pădurile se salvează pe Facebook
Dimensiune font:
Ca să ajungă la vârsta maturităţii un copac are nevoie de 80 ani, dar oamenii nu ţin cont de acest amănunt * afacerile cu lemn sunt foarte bănoase şi atrag mulţi politicieni, oameni de afaceri şi autorităţi locale * sătui de această mafie, oamenii cer stoparea tăierii ilegale a pădurilor prin diverse petiţii şi evenimente * în ultimul timp, au loc tot mai multe evenimente dedicate pădurilor * cea mai recentă mişcare, intitulată „Salvaţi pădurile- Aurul verde al României” se desfăşoară în perioada 14 - 27 martie şi presupune pichetări la Casa Poporului * iniţiatorii vor să oprească mafia care ameninţă pădurile şi îi îndeamnă pe toţi să ia atitudine
Tăierile ilegale de păduri nu mai sunt o necunoscută. Aurul verde al României, aşa cum l-au numit mulţi, dispare încet, încet sub ochii indiferenţi ai autorităţilor. Retrocedări peste retrocedări, măgării, dosare penale, toate au dus la situaţia actuală care este foarte îngrijorătoare. În România, dispar hectare de păduri de parcă ar fi nişte gunoaie ce se fac pierdute.
Sătui de acest lucru, mai mulţi tineri au iniţiat ample acţiuni pe Facebook pentru a opri acest jaf. O acţiune va avea loc la Casa Poporului, în perioada 14-27 martie, când sute de tineri anunţă proteste într-un eveniment intitulat „Salvaţi pădurile- Aurul verde al României”.
„O drujbă PSD penală cu benzină Liberală, şi cu tehnică germană sau austriacă ameninţă soarta pădurilor României. În spatele fiecărui banner sau afiş electoral stau mii de copaci tăiaţi ilegal. O mafie transpartinică ameninţă viitorul pădurilor. Până când vom suporta măcelul resurselor naturale cu complicitatea Mafiei Politice din România??? Până când??? Dacă iubeşti România: Ia atitudine până nu e prea târziu!!!”, îndeamnă organizatorii. Ei îi numesc hoţi şi responsabili de situaţie pe Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, Victor Ponta, Ion Iliescu, Petre Roman, Ioan Adam, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Sebastian Ghiţă, Dinu Patriciu, Relu Fenechiu, Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Sorin Roşca Stănescu.
Bacăul, în top la defrişări
Judeţul Bacău este lider pe Regiunea de Nord-Est şi pe locul al doilea în ţară la tăieri ilegale de arbori. Potrivit unui raport al Greenpeace România, la nivel naţional, în fiecare oră dispar câte 3 hectare de pădure şi zilnic se înregistrează 62 de cazuri de tăieri ilegale.
Doar în perioada 2013- 2014, 7,7 % din furturile prin tăieri ilegale au fost înregistrate în pădurile din judeţul Bacău, conform raportului dat publicităţii la sfârşitul anului 2015 de Greenpeace România. Pe lista preferinţelor hoţilor de lemn, primele judeţele sunt Argeş (cu 12,85% din totalul cazurilor înregistrate la nivel naţional), Bacău (7,7% din cazuri) şi Mureş (7,36%). Mai mult, Bacăul a fost încadrat în zona de Cod Roşu pe Harta de risc privind tăierile ilegale, elaborată în 2015 de către experţii de la Ministerul Mediului, în colaborare cu cei de la World Wide Fund for Nature (WWFN). Aceştia au stabilit că în judeţele Dâmboviţa, Argeş, Olt, Mehedinţi, Bacău şi Maramureş există cel mai mare risc de defrişări neautorizate. „Harta de risc privind tăierile ilegale ne ajută pe toţi, în momentul în care ştim exact zona unde s-a tăiat ilegal, unde s-a defrişat ilegal, de exemplu, ştim exact şi unde trebuie să împădurim. Şi nu numai pentru terenurile degradate, dar şi pentru terenurile de unde s-a tăiat”, au precizat oficialii la momentul finalizării hărţii de risc.
Marea defrişare
În Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi în multe alte judeţe s-au tăiat mii de hectare de pădure în ultimii ani. Cel mai cunoscut este dosarul defrişărilor ilegale din Bacău. În acest dosar au fost implicaţi fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi mulţi alţii. Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţ, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.
Citeşte şi: Minoră în stare de şoc după o tentativă de viol
Roxana NĂSTASĂ
3 hectare de pădure pe oră pierde România, potrivit celui mai nou raport Greenpeace, şi 62 de cazuri de tăieri ilegale se înregistrează zilnic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau