Palatul Copiilor din Iaşi, îngropat în contestaţii EXCLUSIV
Dimensiune font:
O firmă care în urmă cu câţiva ani a abandonat lucrările la Palatul Copiilor Iaşi, contestă procedura de licitaţii pentru aceeaşi investiţie * în joc este o sumă de 2,7 milioane lei pentru modernizarea Corpului B, cunoscut ieşenilor şi sub denumirea de Casa Beldiman * în urmă cu câţiva ani, aceeaşi firmă a câştigat licitaţia pentru acest obiectiv, însă a refuzat să mai continue lucrările, după ce s-au investit peste 200.000 lei
Contestaţiile continuă să dea bătăi de cap investiţiilor derulate de autorităţile ieşene. Lucrările pentru corpul B al Palatului Copiilor Iaşi, cunoscut sub denumirea de Casa Beldiman, s-au lovit de încă o piedică a sistemului greoi de licitaţii. Lucrările de modernizare a clădirii au fost contestate la începutul acestei luni de SC COMSTART 93 SRL, fapt ce a întârziat procedurile de atribuire a contractului cu două săptămâni. La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor a respins cererea făcută de această firmă ca fiind nefondată şi a avizat continuarea licitaţiei. În mod normal, lucrările de modernizare şi reparaţii, în valoare de 2,7 milioane lei, vor începe anul viitor, imediat după semnarea contractului. Proiectul vizează intervenţii la structura de rezistenţă, fundaţie, demolarea grupurilor sanitare vechi şi recompartimentarea integrală a tuturor spaţiilor. În urma acestor intervenţii, amplasamentul actual al birourilor va fi cu totul altul. „În prezent, clădirea dispune de şapte accese distincte, două originale şi cinci improvizate, dintre care patru se găsesc în extinderile parazitare de pe latura de nord-vest. Prin proiectul de reabilitare, demolare parţială şi amenajare a podului, se propune reducerea numărului de accese la două, considerate suficiente pentru nevoile de acces şi evacuare din imobil”, se arată în proiectul tehnic. În prezent, tâmplăria interioară şi exterioară din lemn se află într-o stare avansată de degradare, necesitând înlocuirea completă din cauza pierderilor de căldură cauzate de etanşeizările improprii. Pardoselile sunt, în mare parte, puternic degradate, iar la exterior, imobilul a fost cosmetizat cu var colorat simplu, în prezent fiind degradat de scurgerea apei din jgheaburile sparte sau rupte. Desfacerea unor pereţi de rezistenţă a dus la şubrezirea accentuată a imobilului, care nu mai poate asigura rezistenţa la un seism major, cerută de normativele în vigoare.
A doua tentativă de lucrări, periclitată
Imobilul din strada Săulescu a mai avut o tentativă de reabilitare cu aproximativ patru ani în urmă, însă lucrările au încetat subit, pe fondul lipsei banilor. Astfel, în urma licitaţiei organizate în anul 2011, de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, lucrările în valoare de 1.813.996, 97 lei, la care se adaugă 435.359,27 lei, au fost atribuite către SC COMSTART 93 SRL. Lucrările au fost întrerupte după doar câteva luni, invocându-se lipsa fondurilor, după ce s-au investit doar aproximativ 200.000 lei din suma totală. După rectificarea bugetară din august 2015 a fost obţinută alocarea a 2,7 milioane lei, reprezentând doar o treime din suma necesară lucrărilor. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, restul de bani va fi cuprins în bugetul pentru anul 2016.
Vezi si Scandal monstru de la nişte pisici maidaneze EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau