Pământul, mereu prilej de scandal
Dimensiune font:
* la Prefectura Neamţ sunt peste 6.300 de cereri nesoluţionate * cele mai mari probleme funciare sunt în comuna Borleşti * petiţiile se rezolvă greu fiindcă terenurile disponibile sunt tot mai puţine
La mai bine de 20 de ani de la apariţia primelor legi de fond funciar, disputele legate de pământ încă mai dau bătăi de cap administraţiilor. Ca urmare, prefectul George Lazăr a solicitat primăriilor din judeţul Neamţ o situaţie privind aplicarea legilor fondului funciar. „Din centralizarea datelor primite până la acest moment, sunt 182.475 de cereri depuse la comisiile locale şi comisia judeţeană de fond funciar, din care 6.345 nesoluţionate”, a precizat prefectul.
Rezerva funciară s-a terminat
Un aspect interesant ar fi că rezerva de teren rămasă la dispoziţia comisiilor locale este de doar 1.348 hectare la nivelul întregului judeţ, iar deficitul de teren depăşeşte 2.500 de hectare.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat şi exemple de primării unde există un număr foarte mare de cereri nesoluţionate. Pe primul loc în top se situează comuna Borleşti cu 1.057 de cereri, urmată de Dumbrava Roşie cu 580, Tămăşeni - 534, Gârcina - 284, Icuşeşti - 283, Săvineşti - 280, Bârgăuani - 275 şi municipiul Piatra Neamţ, cu 209 cereri nerezolvate. „La ora actuală, un număr de 69 de localităţi nu mai au la dispoziţia comisiilor locale suprafeţe de terenuri disponibile, deşi cele mai multe dintre acestea se înregistrează cu cereri nesoluţionate. E în atenţia noastră găsirea de soluţii pentru rezolvarea parţială sau totală a acestor probleme de fond funciar”, a spus prefectul George Lazăr.
Ingrid Ciofoaia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau