Pământul vasluienilor a ajuns pe mâna străinilor
Dimensiune font:
Judeţul Vaslui, alături de Ialomiţa, Călăraşi şi Brăila, este marcat cu roşu pe două hărţi ale „Pachetului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sat”, lansat săptămâna aceasta de Cabinetul Cioloş * o hartă se referă la concentrarea exploataţiilor agricole în câteva mâini puternice, cealaltă la sărăcia cu care se confruntă cei de la sate
După ce Vasluiul ţine primele locuri la şomaj şi alte lucruri negative, mai adaugă o „reuşită” pe listă. Este pe primul loc atât în privinţa concentrării exploataţiilor agricole (comasări de peste 2.000 de hectare), adică a terenurilor, în câteva mâini puternice, cât şi la sărăcia apăsătoare a celor care trăiesc în mediul rural. Astfel, cu cât pământul a intrat mai mult în proprietatea unui grup restrâns de persoane, cu atât sărăcia locuitorilor din rural a crescut. „Avem o agricultură bipolară de câţiva ani. Avem ferme foarte mari în anumite zone, dar, din păcate, în zonele agricole mari avem şi «pungile de sărăcie» foarte mari, având la extrema cealaltă fermele de subzistenţă”, a spus prim-ministrul Dacian Cioloş în discursul de lansare a „Pachetului pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sat”.
Nu vindeţi pământul!
Premierul s-a referit şi la o caracteristică a judeţului Vaslui: vânzarea masivă a terenurilor către străini, care deprivează ţăranii de ultimele mijloace de subzistenţă.
Avertismentul lui Cioloş a fost ferm: „Nu vreau ca pământul să fie vândut străinilor. Dacă îl pierdeţi, nu-l mai obţineţi înapoi. Îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale pentru că e o resursă pe care nu puteţi, practic, să o obţineţi din altă parte. Însă oricâte legi am da noi la nivel naţional pentru a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot să înlocuiască dorinţa dumneavoastră, a proprietarilor, de a vinde sau nu pământul, de a-l înstrăina sau a-l valorifica la nivel local”.
Acelaşi îndemn l-au avut şi unii primari vasluieni. „Eu i-am fugărit cât am putut pe străini. Şi le spun mereu ţăranilor noştri să nu-şi vândă pământul că alţii umblau cu hainele peticite şi unii chiar au murit pentru o palmă de pământ”, a spus primarul comunei Şuletea, Ciprian Robert Tamaş.
Citeşte şi: Umilinţă şi bătaie de joc la Spitalul Judeţean Vaslui
Roxana NĂSTASĂ
În judeţul Vaslui un hectar de teren arabil se vinde cu preţuri care variază între 2.500 şi 5.000 de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau