Până unde merge bătaia de joc a firmelor de construcţie...EXCLUSIV
Dimensiune font:
Lucrările de canalizare nu au fost urmate de refacerea zonelor afectate de lucrări. Locuitorii se tem că iarna îi va prinde cu drumuri impracticabile şi cer explicaţii pentru această situaţie. Oficialii ApaVital spun că instabilitatea solului face imposibilă refacerea zonelor afectate de lucrări, omiţând să le explice oamenilor de ce specialiştii firmei care au lucrat aici nu au luat în calcul apariţia unor situaţii neprevăzute
Cetăţenii din Vişan le cer edililor să-şi îndrepte din nou atenţia asupra drumurilor din localitate. Oamenii sunt nevoiţi să înoate prin mocirle din cauza faptului că firmele care au realizat lucrări în zonă nu s-au obosit să remedieze în urma lor. „S-a terminat demult canalizarea pe strada Vişan, făcută de Conest. Însă, firma care a executat canalizarea a uitat să reasfalteze porţiunea unde înainte era asfalt. Nici piatră nu au pus, atât pe porţiunea care înainte era cât de cât asfaltată, nici pe porţiunea de pământ. S-au tot promis piatră şi lucrări de modernizare a străzii Vişan, dar tot prin cratere circulăm...”, spunea, cu ceva timp în urmă, Cezar Adăscăliţei, un locuitor din zonă. Alţii susţin că anul acesta strada nu a avut parte nici măcar de minima „coafare” cu piatră spartă. „În fiecare an veneau utilaje şi îndreptau drumul, se punea piatră, se compacta. Anul acesta nu a venit nici piatra, nici utilaje pe strada noastră”, spune un alt locuitor.
În fine, o altă remarcă aduce în discuţie apropierea sezonului hibernal, locuitorii temându-se că-i va prinde iarna cu lucrări de canalizare neterminate. „Vă asumaţi faptul că până la sosirea sezonului hibernal sau până pe 15 noiembrie, secţiunea de drum afectată va fi practicabilă? Şi aici mă refer la conservarea în bune condiţii a lucrărilor de canalizare şi nu la asfaltarea finală a porţiunii de drum asfaltat care este deteriorată!”, întreabă un al treilea locuitor.
Pentru a vizualiza GALERIA FOTO / VIDEO daţi clik Aici
ApaVital a găsit scuza perfectă: solul instabil!
Din păcate, problemele semnalate de ieşenii din Vişan par a nu avea rezolvare. Aşa cum au procedat cu sesizările venite din partea ieşenilor din Galata, municipalitatea ieşeană susţine că muncitorii ApaVital au obligaţia de repara drumurile din Vişan. La rândul lor, reprezentanţii societăţii de apă şi canalizare spun că instabilitatea solului face imposibilă refacerea zonelor afectate de lucrări. „Pe aproape toată lungimea unde s-a montat colectorul a fost întâlnită o structură geologică foarte slabă a solului, constituită din pământuri sensibile la umiditate, cu intercalaţii de marne care şi-au schimbat caracteristicile mecanice şi de stabilitate în contact cu aerul, dar mai ales cu puternice infiltraţii de apă din izvoarele aflate în versant şi din infiltraţiile de la fosele septice neetanşe. În aceste condiţii, lucrările de refacere a umpluturilor, precum şi a stratului final de piatră spartă sau de pietriş, au fost compromise de umiditatea ridicată din sol”, spun oficialii ApaVital. Chiar şi aşa, specialiştii firmei care a executat lucrările de pe Vişan, ar fi trebuit să ţină seama că pot apărea situaţii neprevăzute şi să gândească o serie de măsuri menite a contracara în timp util problemele astfel încât oamenii să nu-şi mai rupă maşinile de drumuri impracticabile. Tudor DAMASCHIN
Reprezentanţii ApaVital au precizat că pentru lucrările de extindere a reţelei de canalizare în Vişani (de la bifurcaţia dintre Str. Vişan cu Str. Fermei (situată în spatele Hotelului Belaria) s-a perfectat un contract de lucrări cu SC MIC DAS SRL Iaşi. "Tot ce s-a lucrat s-a refăcut la stadiul în care era iniţial dotată stradă, adică drum de pământ cu strat de piatră. Menţionăm că în situaţia investiţiilor, atât execuţia cât şi răspunderea readucerii la stadiul iniţial a terenului pe care se lucrează sunt ale contractorului şi nu intră sub nici o formă în responsabilitatea ApaVital", spun aceştia.
Galerie FOTO/VIDEO, pe www.ziarulevenimentul.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau