Părinţii băcăuani vor religia în şcoli
Dimensiune font:
Aproximativ 91% dintre părinţii şi elevii băcăuanii au optat pentru a participa la ora de religie, cu o zi înainte de încheierea procesului de predare-preluare a cererilor aferente. „Până vineri dimineaţa, ora 10.30, în judeţul Bacău au fost depuse 72.121 de cereri de participare la ora de religie, ceea ce reprezintă un procent de circa 91%”, ne-a declarat pr.prof. Ionuţ Căsăneanu, inspector şcolar de religie Bacău. Asta în condiţiile în care depunerea cererilor a fost condiţionată de o perioadă scurtă de timp şi foarte aglomerată pentru şcoli, pe de o parte, şi mai liberă pentru elevi, pe de altă parte. Mai precis, în această perioadă au avut loc simulările pentru examenele de Bacalaureat şi evaluare naţională. În săptămâna 2-8 martie, 3 zile din 5 nu s-au făcut ore la licee, ci s-au desfăşurat examene, iar 90% dintre elevi au fost practic liberi, la şcoală fiind prezenţi doar cei din anii terminali care au susţinut examenele de simulare.
Situaţie dificilă pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate
Legiutorul, în acest caz Curtea Cosntituţională, nu a luat în calcul situaţia sutelor sau poate chiar a miilor de elevi care au părinţii plecaţi în străinătate, şi care sunt lăsaţi la bunici sau la rude fără procură notarială, Bacăul fiind recunoscut pentru numărul foarte mare de locuitori plecaţi în străinătate pentru întreţinerea familiilor. Şi aceasta este doar una dintre situaţiile neprevăzute de către legiutor, care a ales să sfideze toate legile ţării şi să bulverseze un sistem întreg, plus părinţii şi rudele, în mijlocul anului şcolar pentru nişte cereri care putea fi făcute foarte simplu la începutul anului şcolar viitor. „În mijlocul anului şcolar, într-o periodă atât de aglomerată, şi într-un timp relativ foarte scurt de timp, am fost nevoiţi şi noi, şi părinţii, să facem tot posibilul pentru ca dreptul de a alege sau nu ora de religie să fie asigurat şi exercitat. Sunt multe cazuri de copiii lăsaţi la rude fără procură notarială care nu pot nici să-şi asume această algere, dar nici nu o pot face, pentru că nu pot depune cererile în locul părinţilor”, ne-a declarat pr.prof. Ionuţ Căsăneanu, inspector şcolar de religie. Probleme s-au înregistrat şi la nivelul platformei SIIR pe care trebuiesc încărcate toate cererile primate de la părinţi, şi care, din cauza suprasolicitării, s-a blocat în mai multe zile. Procentul final va fi stabilit după expirarea termenului de depunere a cererilor pentru participarea la ora de religie şi va fi publicat în ediţia de marţi, 10 martie.
Moldova pierde produsele tradiţionale
Sonia PAVELESCU
„Noi avem şi elevi din Republica Moldova care merg rar acasă şi a căror părinţi nu se pot deplasa în România pentru a depune această cerere, deşi ar dori acest lucru” - pr.prof. Ionuţ Căsăneanu, inspector şcolar de religie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau