Patriotism utilitar: bănci în culorile drapelului național în fața tuturor gospodăriilor dintr-o comună din Botoșani

9_11zon

Dimensiune font:

| 13-02-2024 00:19

Localnicii dintr-o comună botoșăneană au devenit peste noapte „vedetele” Moldovei în materie de patriotism, după ce autoritățile locale au umplut satele cu mobilier stradal în culorile naționale. Edilii spun că vor să facă educație patriotică tinerilor, dar și să fie neutri politic.

Situată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul reședință de județ, comuna botoșăneană Leorda a devenit peste noapte o „vedetă” a Moldovei, după ce mobilierul public a căpătat culorile naționale.

Comuna are aproximativ 2.200 de locuitori și problemele specifice așezărilor rurale din nordul Moldovei printre care lipsa locurilor de muncă, dar și sărăcia, iar până acum nu s-a remarcat cu pornirile patriotice.

Autoritățile locale spun că au încercat în ultimul deceniu să modernizeze infrastructura comunei, dar și să reaprindă patriotismul, așa că au venit cu ideea de a vopsit tot mobilierul stradal în culorile naționale, adică în roșu,galben și abastru. Așa a ajuns Leorda, după modelul Clujului lui Funar, să aibă bănci și coșuri de gunoi tricolore.

„Este o populatie vârstnică, îi place să iasă la aer”

Totul a pornit acum opt ani cu un proiect de amplasare a băncilor în comună. După ce a refăcut și asfaltat drumul prin toată comuna, edilul s-a gândit să pună bănci noi în fața fiecărei gospodării. Și aici ne referim în special la cele aflate la strada mare, mai vizibile.

Ideea a pornit de la un obicei al localnicilor de a sta în fața porții la taclale, mai ales cei vârstnici. „Mai ales doamnele, bârfesc de rup. Se adună câte 5-6 la poartă și îi dau bătaie”, mărturisește în spirit de glumă un sătean.

Multe gospodării aveau în față bănci improvizate care nu dădeau bine. Așa că au fost înlocuite cu unele „standard”, făcute pe cheltuiala primăriei. Mai nou, localnici s-au trezit cu bănci vopsite în tricolor în fața porții. „Este o populație vârstnică, căreia îi place să iasă la aer și să stea la poartă. Am zis să îi ajutăm”, spune edilul Ștefan Dulgheru.

Pe lângă bănci, mai ales în zona stațiilor pentru mijloace de transport în comun au fost amplasate și coșuri pentru gunoi. În total, la Leorda au fost montate 202 bănci și 101 coșuri de gunoi, ceea ce este un mic record pentru o așezare rurală, căci s-a ajuns la o bancă pentru fiecare 10 locuitori, practic. Este ca și cum în București ar exista peste 200.000 de bănci.

„Tineretul trebuie educat să respecte tricolorul”

Toate băncile amplasate prin comună, dar și coșurile de gunoi, au fost vopsite de angajații Primăriei în culorile tricolorului. Este un dublu motiv pentru luarea acestei decizii, spune edilul. În primul rând este vorba despre educarea patriotică a tineretului, mai ales la sugestia vârstnicilor.

„Oamenii în vârstă din satele comunei sunt foarte atașați de tricolor. Și de tot ce înseamnă patriotism și România. Avem inclusiv veterani de război care au stat în lagăre de prizonieri și au îndurat mult. Le-am dus bănci tricolore în fața porții și s-au bucurat. În plus, tineretul trebuie educat să respecte tricolorul, trebuie să-i obișnuim cu simbolurile naționale”, precizează edilul din Leorda.

Să nu stârnească băncile din sat zâzanie între partidele politice

Un alt motiv pentru care băncile au fost colorate în albastru, galben și roșu are legătură cu politica. Mai precis, explică autoritățile locale, s-au ferit să dea o culoare obișnuită băncilor pentru a nu stârni comentarii. Edilul este convins că la culorile naționale nimeni nu are ce reproșa.

„Aproape toate culorile sunt luate de câte un partid politic. Și noi nu am vrut să necăjim pe cineva. Nici să aibă vreo conotație politică. Tricolorului nimeni nu are ce să-i reproșeze. Este simbolul național. Băncile nu au costat mult. Au fost făcute cu gospodarii de la Primărie. Au fost cumpărate doar materiile prime. Coșurile de gunoi la fel. Au fost costuri minime”, spune edilul.

Din când în când băncile și coșurile sunt revopsite și reparate.

„Ne simțim și noi mai patrioți când stăm pe bancă”

Localnicii, mai ales cei în vârstă, sunt mulțumiți în primul rând că au bănci noi, vopsite. Bătrânii spun că băncile noi sunt leac împotriva singurătății.

„Erau multe bănci răschite (N.R.: deteriorate, învechite) prin sat. Na, oameni bătrâni, copii plecați, cine să le repare. Făcea omul bancă din ce găsea. Acum-i bine, stau toți moșnegii în baston la poartă. Așa mai alungă singurătatea. În casă nu-i caută nimeni, sau prin ogradă. La poartă îi vede lumea, văd și ei lumea, mai schimbă câteva vorbe, se salută”, spune un localnic din Leorda.

În plus, prezența pe bănci a vârstnicilor este cel mai bun indicator că totul este în regulă cu aceea persoană. „Dacă nu-i pe bancă, când îi cald afară, atunci există semne de întrebare și mai strigă lumea la poartă”, adaugă săteanul.

Coșurile de gunoi sunt oarecum controversate printre o parte a localnicilor. „Nu știu ce să zic, tricolorul a ajuns pe coșul de gunoi?”, se întreabă o localnică. În rest însă sătenii sunt mulțumiți, mai ales că au bănci noi și cineva le și îngrijește. „Ne simțim și noi mai patrioți când stăm pe bancă”, concluzionează un alt sătean.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bunătăţi pascale din Bucovina
30/04/2024 14:52

Desigur că doamnele incearcă să fie inventive şi reuşesc tot felul de inovaţii delicioase prin bucătării, dar, in afară de ouăle inroşite, trei feluri de bucate sunt considerate tradiţional obligato ...

Un artist al Filarmonicii din Iași s-a sinucis
30/04/2024 14:48

Teodor Aurelian Popescu locuia impreună cu fiica in localitatea Dorobanti, spun apropiatii. Era baterist al formatiei Opis Band dar canta si la Filarmonica Iasi. Bărbatul a fost găsit spanzurat in casa lu ...

Incendiu la Mănăstirea Văratec
30/04/2024 14:08

Două locuinţe ale Mănăstirii Văratec au fost distruse de un incendiu care a izbucnit, luni seara, din cauza unui scurtcircuit, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. La faţa ...

Răsturnare de situație în cazul procesului lui Dumitru Buzatu
30/04/2024 13:59

Tribunalul Vaslui a dispus in cazul fostului preşedinte al CJ Dumitru Buzatu indepărtarea de la dosar a unor mijloace de probă constand in inregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice. Toto ...

Un zâmbet pentru fiecare inimă
30/04/2024 13:13

  Este uimitor cum un gest mic poate lumina ziua cuiva, asa cum a fost astăzi in Centrul de Zi al IRO Iasi. Pacientii aflati la tratamente au primit vizita unui grup de doamne de la Clubul Inner Wheel Ia ...

  1 Mai, ecourile solidarității muncitorești
30/04/2024 12:58

  În fiecare primăvară, odată cu venirea lunii mai, oamenii din intreaga lume sărbătoresc munca si solidaritatea, Această sărbătoare are rădăcini adanci, imbinand traditii istorice si aspi ...

Iubita nu l-a vrut după gratii. Judecătorii au decis că da
30/04/2024 08:57

S.L. e cetăţean al Republicii Moldova, locuieşte intr-un sat din raionul Ungheni şi a avut, pană in ianuarie 2022, o relaţie de concubinaj cu ieşeanca M.N. S-au certat, el s-a imbătat teribil de trei or ...

Spitalul „Parhon”, Centru de Excelență în Hipertensiune
30/04/2024 08:30

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iasi si cea de-a doua din tară care indeplineste criteriile pentru a deveni Centru de Excelentă in Hipertensiune, asa cum au fost ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
30/04/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

La Iaşi, şomajul creşte încet, dar sigur
30/04/2024 08:15

  Conform datelor furnizate de AJOFM, rata şomajului la nivelul judeţului Iaşi a ajuns la 3,41%, cu 0,25 puncte procentuale mai mare decat la sfarşitul lunii februarie. E vorba de numărul oficial, ad ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei