Patronul Amurco rămâne în arest
Dimensiune font:
Ioan Niculae nu a fost eliberat condiţionat, deoarece perioada scurtă petrecută în închisoare nu a convins instanţa că s-a îndreptat * avocatul omului de afaceri spune că acesta merită să fie eliberat după ce, în cele cinci luni de detenţie, a scris cinci cărţi * el a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul „Mită la PSD” * pedeapsa şi-o execută la Penitenciarul Găeşti
Judecătoria Găeşti arată în motivarea deciziei prin care a hotărât menţinerea în închisoare a omului de afaceri Ioan Nicolae, condamnat pe 2 aprilie, la doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul „mită la PSD”, că acesta îndeplineşte doar una dintre condiţiile eliberării condiţionate, astfel că nu poate fi admisă solicitarea sa de eliberare condiţionată.
Prea puţine zile petrecute la închisoare
Pedeapsa lui Niculae este de 914 zile, iar pentru a putea cere eliberarea condiţionată, acesta trebuia să execute o treime, respectiv 304 zile. El a executat, efectiv, 139 de zile, din 2 aprilie, până la data în care s-a discutat cererea sa de eliberare condiţionată în comisia de specialitate din Penitenciarul Găeşti, şi i s-au mai considerat ca executate 166 de zile, ca urmare a activităţilor lucrative prestate şi a lucrărilor ştiinţifice elaborate (150 zile din elaborarea a cinci lucrări ştiinţifice şi 16 zile, în baza muncii prestate la penitenciarele Bucureşti Jilava şi Găeşti), totalul zilelor executate fiind de 305 (139+166 zile).
Mihai Banu rămâne în arestul Poliţiei Bacău
„Executarea fracţiunii de pedeapsă nu atrage însă, automat, liberarea condiţionată a deţinutului, fiind necesară întrunirea cumulativă a condiţiilor prevăzute de art.59 Cod penal (1969), liberarea condiţionată fiind o facultate, lăsată la aprecierea instanţei de judecată”, notează judecătorul.
Referitor la cea de a doua condiţie, „să dea dovezi că s-a îndreptat şi că se poate integra în societate”, magistratul apreciază că „timpul scurt petrecut de condamnat în penitenciar nu a format convingerea instanţei că scopul preventiv şi educativ al pedepsei aplicate a fost atins”.
Astfel, Ioan Niculae îşi va executa în continuare pedeapsa în Penitenciarul Găeşti şi mai poate introduce o cerere de eliberare condiţionată la 60 de zile de la momentul în care comisia din penitenciar i-a examinat-o pe cea de faţă, adică 30 august.
Avocatul omului de afaceri a declarat că acesta merită să fie eliberat după ce, în cele cinci luni de detenţie, a scris cinci cărţi. Cărţile semnate de Ioan Niculae sunt în domenii precum agricultura şi chimia, în care de altfel omul de afaceri are investiţii. Două dintre volume se intitulează „Bioetanolul, combustibilul viitorului” şi „Valorificarea energetică a biomasei”.
Ionuţ ŞERBAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau