Patru şoferi se bat pe un loc de parcare la Bacău
Dimensiune font:
În Bacău sunt înregistrate, la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale, 45.000 de maşini * pentru acestea, primăria a decis să scoată la închiriat 11.000 de locuri de parcare * acolo unde numărul solicitărilor va depăşi oferta se va organiza o licitaţie
Primăria Bacău a reuşit, după mai bine de patru ani de promisiuni, să vină cu un regulament de acordare a locurilor de parcare. Angajaţii instituţiei au luat la pas oraşul şi au numărat locurile de parcare, au făcut o listă şi au publicat-o pe site-ul primăriei. „Vorbim doar de locuri de parcare amenajate pe suprafeţele de rulare, borduri şi trotuare”, spune Alexandru Geliman, arhitectul şef al municipiului care semnează proiectul de regulament.
Potrivit noilor reguli, doar proprietarii de maşini pot solicita locuri de parcare în parcarea de reşedinţă. Se va acorda un singur loc celui are face dovada reşedinţei în municipiu. De la această regulă fac excepţie cei care deţin garaje sau curţi unde s-ar putea parca maşinile. Cei care au două autoturisme în proprietate pot participa la procedura de închiriere pentru un alt loc, în limita numărului disponibil, iar spaţiile comerciale vor avea un loc rezervat pentru aprovizionare. Locurile de parcare ar urma să fie atribuite proprietarilor abia după ce acestea sunt amenajate, numerotate şi semnalizate de Direcţia Drumuri Publice, contra sumei de 10 lei lunar pentru persoanele fizice şi juridice şi 5 lei lunar pentru pensionari. Proprietarii nu trebuie să folosească locul de parcare pentru reparaţii auto şi, chiar dacă de curăţenie se va ocupa serviciul de salubrizare, contractul prevede ca cetăţenii să-l deszăpezească iarna. Dacă proprietarii nu respectă obligaţiile contractuale, pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. Cei care vor parca pe locurile deja repartizate în intervalul de timp rezervat riscă amenzi între 200 şi 400 de lei.
Licitaţie pentru un loc de parcare
Dacă numărul solicitărilor va depăşi numărul locurilor de parcare, regulamentul prevede ca solicitanţii să participe la o licitaţie publică cu strigare, la care preţul de pornire să fie de 10 lei, iar pasul de licitare 5 lei. În aceste condiţii, cei care au mai mulţi bani şi îşi doresc foarte mult un loc de parcare sub geam pot supralicita. O astfel de procedură de licitaţie se va organiza unitar. „Este prima dată când elaborăm un astfel de regulament şi vom vedea ce ecouri are de la cetăţeni. Acesta poate fi modificat, iar noi ne vom strădui să respectam ce doresc cetăţenii”, spune arhitectul-şef al municipiului. Proiectul a creat deja controverse printre băcăuani. „Primăria trebuie să găsească şi să amenajeze mai multe locuri de parcare ca să nu se creeze scandal între vecini”, spune Andrei Ispas. La o primă inventariere, în municipiu au fost identificate în jur de 11.000 de locuri de parcare.
Au cumpărat maşini de două milioane euro în august
Reprezentanţele auto din Bacău au avut, în august, vânzări de aproximativ 2.000.000 euro. Cea mai scumpă maşină vândută a fost un Range Rover Sport, al cărui preţ cu TVA pleacă de la 75.000 euro, iar cele mai multe maşini vândute au fost ale mărcilor Dacia (21 de maşini), Renault (18 maşini) şi Nissan (8 maşini) la un preţ total de aproximativ 550.000 euro. De asemenea, s-au vândut şi 4 Audi Q7 pentru un preţ de plecare de aproximativ 65.500 euro, preţ ce include TVA. 16 autoturisme a vândut şi concesionarul Volkswagen. În total, pe piaţa locală s-au vândut în august peste 100 autoturisme noi, iar de la începutul anului peste 1.000, cifre bune înregistrând Suzuki (modelul Vitara) şi Ford, dar n-au fost degeaba la serviciu nici cei de la Toyota sau Skoda.
Citeşte şi: Regulament nou pentru parcările din Bacău
Ionuţ ŞERBAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau