Pericole mortale în pădurile Neamţului
Dimensiune font:
Judeţul ocupă primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte accidentele forestiere * unul dintre motive este folosirea de personal necalificat * exploatările sunt în locuri izolate * potrivit noului Cod Silvic, în pădure vor lucra doar muncitori specializaţi
La sediul Direcţiei Silvice a avut loc, ieri, şedinţa de evaluare a rezultatelor acţiunilor de control desfăşurate în perioada 9 -13 martie, privind respectarea prevederilor de sănătate şi securitate în muncă în domeniile silvicultură şi exploatări forestiere. Neamţul se numără printre cele 6 judeţe în care s-au desfăşurat verificările. La acţiunea de control au participat inspectori de muncă din 4 judeţe limitrofe- Harghita, Bacău, Iaşi, Suceava, precum şi din cadrul Inspecţiei Muncii Bucureşti. Obiectivele acţiunii au vizat creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. „Acţiunile s-au concentrat asupra modului în care angajatorul cunoaşte, respectă şi urmăreşte aplicarea prevederilor legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă. În acest sens, s-au efectuat instruiri cu caracter demonstrativ”, a precizat Ioan Popescu, şeful ITM Neamţ.
Record de accidente
Judeţul Neamţ se află pe primul loc pe ţară, la numărul accidentelor de muncă în domeniul silviculturii şi exploatării forestiere. Explicaţiile specialiştilor pentru acest lucru, ar fi mai multe. „Neamţul este unul din judeţele în care volumul de masă exploatat anual este printre cele mai mari din ţară. Apoi, exploatarea forestieră se desfăşoară în locuri izolate, la înălţimi mari, iar prevenţia are loc foarte greu. Al treilea motiv este că se lucrează mult cu personal necalificat, deoarece majoritatea specialiştilor în domeniul exploatării forestiere au plecat în străinătate”, a declarat Ioan Popescu. Potrivit acestuia, de foarte multe ori, firmele care licitează masă lemnoasă nu sunt şi aceleaşi care exploatează. Angajatorii au obligaţia ca atunci când primesc un certificat de atestare pentru exploatare forestieră, care este valabil 2 ani, să-şi păstreze personalul de specialitate. Însă, din păcate, asta nu prea se întâmplă. „După ce obţin certificatul de atestare, angajatorii nu mai ţin cont de acest lucru. De aceea, i-am rugat reprezentanţii Direcţiei Silvice să aibă în vedere nişte aspecte. Atunci când predau o partidă spre exploatare să o facă către personalul de specialitate al angajatorului. De asemenea, când preiau aceste partide să le ia tot de la personalul de specialitate”, a spus inspectorul şef al ITM Neamţ.
Un nou Cod Silvic
În luna februarie a fost adoptat noul cod silvic. Proiectul prevede, ca valorificarea masei lemnoase pe picior să se facă doar de către operatori economici atestaţi, interzice accesul public în fondul forestier cu diverse autovehicule, stabileşte că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 m pătraţi, operatorii economici nu pot achiziţiona mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, iar preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. În judeţ, zona cu cele mai multe tăieri ilegale de pădure a rămas Grinţieş.
Eforturi pentru deschiderea minei Grinţieş
Ingrid CIOFOAIA
În perioada 2012-2014, la nivelul judeţului Neamţ s-au înregistrat 14 accidente de muncă în domeniul silvicultură şi exploatări forestiere, în urma cărora şi-au pierdut viaţa opt persoane.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau