Pericolele din pâinea feliată
Dimensiune font:
96% din pâinea feliată nu respectă reţeta tradiţională, susţine Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APCR) * în urma unui studiu s-a constatat că 86% dintre români consumă pâine albă fără să ştie acest lucru * demersul a fost inclus într-o campanie naţională de informare şi educare
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului de pâine. Un român consumă, în medie, circa 97 de kilograme de pâine pe an, arată Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APCR), citată de Agerpres. Analiza ingredientelor folosite în procesul de fabricaţie a scos la iveală mari probleme şi s-a demonstrat că 96% din produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a pâinii (făină, apă, drojdie, sare).
În compoziţie au fost identificaţi conservaţi alimentari, adaos de gluten (fapt ce arată că făinurile folosite la fabricarea pâinii feliate sunt sărace în proteine, au o capacitate redusă de hidratare, deci au o calitate inferioară), de zaharuri (glucoză şi sucroză, carbohidraţi cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapidă, fapt ce obligă pancreasul să secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sânge). „Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situaţii, nu mai are nimic din gustul şi savoarea celei tradiţionale. În compoziţia ei există ingrediente care au denaturat reţeta acestui produs, cum ar fi margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belşug”, a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România.
Atenţie la ambalaj!
Problemele pot merge şi mai departe, inclusiv la ambalare, după cum a spus Florian Moruzi, managerul general al firmei Casa Pâinii, cel mai mare producător de panificaţie din judeţul Botoşani. În primul rând, pâinea feliată este mai scumpă decât cea întreagă, indiferent că este vorba despre franzela tradiţională sau pâinea la tavă.
„Este costul ambalajului în primul rând şi apoi cel al manoperei de feliere. Eu ştiu că şi la noi la Botoşani sunt unii care folosesc nişte ambalaje care nici măcar nu au autorizaţie să fie puse în circulaţie. Ambalajul trebuie să respecte anumiţi indicatori şi trebuie avizat, dar unii folosesc nişte pungi din piaţă pe care le pun o ştampilă cu o cerneală care nu ştim ce conţine şi vând pâinea feliată la acelaşi preţ cu cea nefeliată”, a declarat Moruzi. El a adăugat că dacă producătorii serioşi au pâine proaspătă pe care o feliază după ce se răceşte, alţii o reciclează. „Noi la Casa Pâinii facem pâine proaspătă, o lăsăm să se răcească şi apoi o feliem. Unii însă reciclează pâinea nevândută pe care apoi o feliază şi îi pun şi un ambalaj de o provenienţă necunoscută. Se vede diferenţa. Noi avem o pâine feliată într-un ambalaj avizat, alţii au o pâine într-o pungă obişnuită, plină cu firimituri pentru că e o pâine reciclată”, a completat Moruzi. „Am cumpărat de multe ori pâine feliată care se rupea numai la o atingere. Eu am zis că-i proaspătă, chiar dacă părea mai mult un burete decât un aluat copt. Nu m-am gândit că în hipermarketuri ai putea găsi astfel de lucruri”, a spus Ioana Avram, din Vaslui. „Eu îmi prepar singură pâinea, de mai bine de un an şi jumătate. Fac pâine cu maia, care are o reţetă simplă de preparare - făină integrală (din grâu, spelta sau secară – n.r.), apă şi sare neiodată, peste care se adaugă maia (un amestec fermentat de făina şi apă – n.r.). Produsul are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea cu drojdie şi poate fi o alegere bună pentru diabetici sau persoanele care ţin la siluetă, dar şi pentru cei care au o uşoară intoleranţă la gluten”, am aflat de la Andreea Robu, din Iaşi.
Reprezentanţii APCR au sugerat consumatorilor să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecţi la anumite menţiuni nutriţionale şi de sănătate care apar pe ambalaj.
Citeşte şi: O gură de oxigen pentru firmele controlate de Pinalti
Maura ANGHEL
„Pâinea este un aliment de bază pentru alimentaţie atât timp cât sunt respectate ingredientele de bază şi nu sunt adăugaţi compuşi dăunători pentru sănătate. Ideal ar fi să consumăm pâine preparată din făină integrală, care să aducă un aport semnificativ de fibre, extrem de importante pentru buna funcţionare a organismului uman” – Adina Rusu, nutriţionist
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau