Peste 16.000 de fermieri au renunţat la subvenţii
Dimensiune font:
Dacă anul trecut numărul solicitărilor pentru obţinerea sprijinului financiar de la Uniunea Europeană şi de la statul român era de 57.600, anul acesta doar 42.490 de fermieri din Suceava au mai trecut pe la APIA * oamenii se plâng de birocraţie, de faptul că banii vin greu şi că, în unele situaţii, sumele nu merită eforturile
Bâlbâielile legislative, birocraţia exagerată şi scandalul provocat de Direcţia Naţională Anticorupţie îi determină pe tot mai mulţi fermieri să se lase lehamite şi să renunţe la subvenţiile agricole. Ca drept dovadă, până luni, 15 iunie, numărul cererilor depuse de agricultori şi crescători de animale a ajuns la 41.490, faţă de 57.600 câte au fost depuse anul trecut. Începând de ieri şi până pe 10 iulie, APIA va mai accepta cereri, dar va calcula penalităţi pentru fiecare zi de întârziere. „Este vorba despre 1%/zi din suma pe care trebuie să o primească fermierul”, ne-a declarat Iacob Caciur, directorul APIA Suceava. Dintre cei 57.600 de suceveni care au solicitat sprijinul financiar de la stat, aproximativ 3.000 au depus cererile în perioada în care s-au aplicat penalităţi de întârziere. Asta înseamnă că şi în acest an există posibilitatea să mai crească numărul solicitărilor, dar este greu de crezut că va fi la fel de mare ca anul trecut.
Nu se ştie cât este subvenţia
Unii fermieri nu sunt interesaţi de banii de la stat fie pentru că şi-au arendat terenurile, fie le-am mai vândut şi au rămas cu suprafeţe mici care nu mai sunt eligibile. Pe de lată parte, licitaţiile primăriilor pentru islazurile comunale sunt în desfăşurare, iar administratorii vor depunere cererile pentru obţinerea subvenţiilor după încheierea procedurilor. „Din 90 de asociaţii agricole au venit doar 30 ca să depună cereri pentru subvenţie”, ne-a spus Caciur. Mai mult decât atât, anul acesta s-au înregistrat numeroase bâlbâieli legislative în ceea pe priveşte acordarea subvenţiilor. De exemplu, normele metodologice pentru aplicare legislaţiei au fost publicate abia pe 8 aprilie şi nu pe 1 martie, aşa cum ar fi trebuit. Asta înseamnă că termenul de depunere nu a mai fost luna martie ca și până acum. Apoi, fermierii nu au ştiu nici acum cât este cuantumul subvenţiei pe anul acest nici pentru animale, nici pentru teren. „Nu se ştie cuantumul subvenţiilor. Vom şti după 10 iulie. Am intrat pe noul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014-2020”, a spus directorul APIA Suceava.
Fermierii au fost descurajaţi şi de birocraţia excesivă și de faptul că-n fiecare an, indiferent de programări, stau la cozi infernale ca să depună cererile.
O altă cauză ar fi scandalul provocat de DNA anul trecut. Procurorii au acuzat-o pe Delia Moldoveanu, fostul director adjunct al APIA, că ar fi aprobat sute de dosare pentru subvenţii, în mod ilegal. Fermierii implicaţi în scandal au fost somaţi să restituie sumele încasate ilegal. Printre ei se află zeci de agricultori din Udeşti şi Horodnic de Sus.
Citeşte şi: Asistaţii social pierd venitul minim garantat
Oana ŞLEMCO, Alina CALINIUC
Fermierii botoşăneni, pe locul 5 în ţară la cereri
La Botoşani, 34.231 de fermieri au depus cereri, suprafaţa în discuţie fiind de 237.435 hectare. „Estimăm un total de 272.000 hectare pentru care se vor depune cereri la final, deci ar mai fi de depus cereri pentru 40.000 hectare, suprafaţă care se regăseşte la fermierii care deţin păşunea comunală şi care nu au făcut documentaţia la zi”, a declarat Liviu Zaharia, directorul APIA Botoşani. Situaţia de la 15 iunie plasează APIA Botoşani pe locul 5 la nivel naţional în cea ce priveşte numărul fermierilor care au depus cererile pe suprafaţă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau