Peste 300 de cereri au fost aprobate ilegal la Suceava
Dimensiune font:
Inspectorii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice au încheiat controlul la Inspectoratul Şcolar (ISJ) Suceava * secretarul de stat Vasile Şalaru susţine că din cele aproape 400 de cereri de transfer la clasa a IX-a soluţionate favorabil, peste 300 au fost aprobate ilegal * sancţiunile pentru cei vinovaţi vor fi stabilite luni, iar transferurile ilegale vor fi anulate
Săptămâna trecută, reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au semnalat că solicitările de transfer la clasa a IX-a, aprobate după încheierea repartizării computerizate, constituie poarta de intrare a elevilor mai slab pregătiţi în liceele de top din Suceava. Aspectul a fost confirmat şi de inspectorii de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), care au încheiat ieri un control la Inspectorul Şcolar Judeţean (ISJ). Secretarul de stat pe problemele învăţământului preuniversitar, Vasile Şalaru, susţine că 300 dintre cele 400 de cereri avizate favorabil au fost aprobate cu încălcarea legii. „Într-adevăr sunt peste 300 de cazuri în care acordul comisie judeţene s-a dat ilegal”, ne-a declarat Şalaru.
Elevi de media 7 în licee de top
Transferurile elevilor de clasa a IX-a dintr-o şcoală în alta, după repartizarea computerizată se pot face, însă doar în condiţii extrem de stricte. Părinţii depun cereri la ISJ, care sunt analizate de o comisie şi aprobate în baza unei metodologii. Legea spune că transferurile se fac ţinându-se cont de media ultimului admis în unitatea de învăţământ în care ajunge copilul. Singura excepţie legislativă o constituie fraţii gemeni sau tripleţii.
Comisia de la ISJ Suceava ar fi avizat cele peste 300 de transferuri fără să respecte criteriul mediilor. Ca drept dovadă, Beatrice C., o absolventă de clasa a VIII-a a devenit, prin transfer, elevă a secţiei de Ştiinţe Sociale de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, una dintre cele mai bune şcoli din judeţ, cu toate că media de admitere era doar 7,33. Ultima notă de admitere la această secţie, după repartizarea computerizată, a fost 9,24. Gabriela, o altă absolventă, a obţinut transferul la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, un alt liceu de top din judeţ, cu toate că avea media 7,68. Ultima medie de admitere la „Ştefan” a fost 9,10. Georgiana a devenit elevă a Colegiului de Informatică „Spiru Haret” cu media 5,81, tot în urma transferului.
MECS cunoaşte toate aceste aspecte. Vasile Şalaru ne-a declarat că luni dimineaţă va primi raportul verificărilor efectuate la Suceava şi vor fi stabilite şi sancţiunile. „Vom merge până la plângeri penale, dacă va fi cazul”, a spus Vasile Şalaru. Oficialii ministerului au ţinut să precizeze că Suceava ocupă primul loc pe ţară ca număr de transferuri solicitate de părinţii elevilor de clasa a IX-a şi aprobate de Inspectoratul Şcolar. Au fost depuse 523 de solicitări, fiind aprobate aproape 400. Prin ISJ circula zvonul că şeful instituţiei, Gheorghe Lazăr, şi inspectorul general adjunct Cristina Teodorovici, îşi vor pierde posturile începând cu 1 septembrie.
Citeşte şi: Scandal la vârful învăţământului
Oana ŞLEMCO
„Să nu uităm că este învăţământ obligatoriu. Orice copil are dreptul la educaţie şi să-şi termine învăţământul obligatoriu de zece ani. Cei care au depus cereri au dorit să-şi dezvolte personalitatea într-o anumită rută. Comisia a analizat cererile, iar accentul s-a pus pe ideea dreptului copilului de a se dezvolta şi de a face ceea ce-şi doreşte în viaţă” - Gheorghe Lazăr, şeful ISJ Suceava
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau