Piaţa Centrală intră în reconstrucţie
Dimensiune font:
Complexul a fost distrus în vară, de un incendiu * proiectul tehnic ce vizează reconstrucţia Pieţei Centrale este gata* potrivit autorităţilor pietrene, lucrările vor începe în jurul datei de 1 decembrie şi vor fi finalizate anul viitor, la Paşte
Proiectul municipalităţii pietrene este finanţat de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării. Pentru reconstrucţia Pieţei Centrale a fost alocată suma de 18 milioane de lei. Este un proiect amplu, iar autorităţile pietrene au făcut eforturi pentru a obţine toate autorizaţiile, având în vedere că pe partea de protecţie împotriva incendiilor s-a impus o modificare, precum şi faptul că proiectul a trebuit regândit din cauza clădirilor ce au rămas. „A fost o bătălie contra cronometru, dar am reuşit să facem lucrurile necesare, ca după obţinerea finanţării să încheiem contractul cu Compania Naţională de Investiţii. Rămâne ca Primăria să mai depună doar autorizaţia de construcţie. Noi sperăm ca procedura de achiziţie să treacă repede şi în jur de 1 decembrie să se demareze lucrările”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimarul municipiului Piatra Neamţ.
Modificări de compartimentare şi măsuri suplimentare
Potrivit arhitectului Iulian Diaconescu, şeful de proiect, în urma expertizei s-a decis că poate fi folosită structura aferentă parterului pieţei. În linii mari, s-a ţinut cont de vechiul proiect, dar s-au coborât la parter sectoarele de carne, peşte congelat, pe latura de nord. Sectorul de peşte s-a mutat pe latura de nord, cu acces separat, iar modulele de panificaţie sunt pe latura de est, în loc de peşte. S-a păstrat poziţia lactatelor, fast- food-ul la parter şi birourile la etaj. Nu se vor interfera circuitele de marfă cu cele de clienţi. La etaj vor fi şi modulele pentru produse agroalimentare ambalate. Către vest, vor fi accese de serviciu, ieşire din zona de carne, unde se vor vinde produsele ambalate.
Boxele vor fi din material ignifug, panouri de aluminiu. Din acelaşi material vor fi şi modulele de panificaţie de la parter. Sectorul lactate va avea două intrări. „În noul proiect, avem un punct de interes, în loc de fântână va fi un ceas, ce poate deveni şi un punct de întâlnire pentru vizitatori. Vor fi jardiniere, pomi, băncuţe. La etaj s-au urcat produsele agroalimentare ambalate, pe latura de Nord, iar în zona de Sud, într-un spaţiu special destinat s-a propus un mic restaurant, cu toate utilităţile. De asemenea, vor fi şi terase acoperite şi descoperite pentru a lua masa la etaj”, a precizat Iulian Diaconescu. Potrivit noii legislaţii, piaţa va avea splintere la interior şi un rezervor tampon cu apă. Tot la parterul clădirii au fost prevăzute spaţii compartimentate în hol, pentru activităţi comerciale, iar în centrul pieţei, locuri de joacă. Accesele de evacuare au fost păstrate, iar pentru a câştiga lumină, proiectul prevede mai multă sticlă la exterior, în zona cu spaţii vitrate vor fi produse apicole şi flori. „Din punct de vedere structural, s-a păstrat parterul, dar zona de legume şi fructe va fi reconstruită. Structura mare în boltă, iar pentru a diminua dimensiunile am mai produs doi stâlpi, deci vor fi trei arce. E un câştig, pentru că toată structura va fi din ţeavă ce lucrează foarte bine la seism. Faţă de vechea clădire e o diferenţă, că am intrat cu spaţii vitrate iar în centru va fi un panou mare pentru a anima vizual faţada”, a explicat şeful de proiect al Pieţei Centrale.
Se vor comercializa produse agroalimentare
Potrivit noului proiect, în piaţă nu se vor mai comercializa produse industriale, ceea ce înseamnă un spaţiu excedentar ce va fi folosit pentru produse agroalimentare, destinate diverselor ocazii. „Ne-am gândit şi la produse de lux. Am calculat capacitatea şi gradul de solicitare al comercianţilor. Acest concept va oferi un plus de servicii cetăţenilor”, a spus viceprimarul Simionică.
Piaţa Centrală a municipiului Piatra Neamţ a fost distrusă în totalitate de un incendiu în noaptea de 20 spre 21 iulie, cauza stabilită de specialiştii fiind un scurtcircuit la instalaţia electrică. În cadrul pieţei funcţionau 142 de spaţii comerciale şi 245 de standuri.
Ingrid CIOFOAIA
„Sper să ne încadrăm în toate termenele, să demarăm construcţia. Nu vom reuşi să o finalizăm până la sfârşitul anului, dar până la Paşte vrem să facem inaugurarea. Piaţa Centrală va fi exploatată de către Compania Municipală Urban” - Aurelia Simionică, viceprimarul municipiului Piatra Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau