Pierderi de milioane de euro de pe urma retragerii concernului Filasa
Dimensiune font:
Unul dintre cei mai mari investitori ai judeţului şi-a băgat firmele în insolvenţă * grupul francez Filasa nu va mai construi cele 11 parcuri eoliene în Suceava. „Este o catastrofă”, susţine Dumitru Nimiţan, primarul comunei Ciprian Porumbescu, şi pe bună dreptate * din 2010, nouă primării au încasat de la Filasa câteva sute de mii de euro, în baza unor contracte de concesiune încheiate pe 49 de ani
Francezii erau dispuşi să investească în energie verde 780 de milioane de euro doar la Suceava. ホn acest sens, în anul 2009 au bătut palma cu primăriile Capu Câmpului, Ciprian Porumbescu, Drăgoieşti, Horodniceni, Ilişeşti, Moara, Stroieşti şi Udeşti. ホn aceste localităţi, grupul Filasa intenţiona să construiască 11 parcuri eoliene, pentru care s-au încheiat contracte de concesionare a unor importante suprafeţe de teren. Discuţiile au început în urmă cu cinci ani, însă nici măcar o turbină nu a fost ridicată până acum. Chiar şi aşa, investitorii şi-au respectat, în mare parte, contractele de concesiune. Numai în conturile comunei Ciprian Porumbescu au intrat, în ultimii trei ani, aproximativ 300.000 de euro.
Şcoală modernizată cu banii francezilor
În 2010, Primăria le-a concesionat celor de la Filasa o suprafaţă de 300 de hectare de teren pentru 20.000 de euro pe an. „Au venit, au făcut măsurători ca să vadă unde vor ridica turbinele şi au încheiat contracte de concesiune pe următorii 49 de ani. Noi am primit banii de la Filasa şi în 2012 şi în 2013”, ne-a declarat Nimiţan.
Primăria Ciprian Porumbescu nu a încasat de la francezi doar banii de pe urma contractului de concesiune. S-au mai adăugat sponsorizări de alte câteva zeci de mii de euro, impozite pe clădiri şi terenuri. „Am primit o sponsorizare de 50.000 de euro pentru modernizarea unui drum, ne-au rezolvat problema iluminatului public. Tot de la Filasa am încasat în 2012 suma de 800.000 de lei bani pentru autorizaţii de construcţii. ホn 2013 au plătit prelungirea acestor autorizaţii”, a mai spus primarul. Cartierul general al Filasa se află în comuna Ciprian Porumbescu. Lângă pădure, francezii au construit mai multe birouri şi din acest motiv au sprijinit dezvoltarea localităţii. Cu banii investitorilor, primăria localităţii a reuşit să civilizeze o şcoală şi să asigure cofinanţarea la proiecte europene. „O gură de oxigen fantastică. Nici nu vă puteţi imagina”, ne-a spus alesul local.
Una peste alta, Filasa a investit bani grei în proiectul parcurilor eoliene. Din motive deocamdată neclare, grupul francez a decis să se retragă din România şi a început procedura de insolvenţă pentru cele 15 firme înfiinţate la Suceava. Efectele insolvenţei se simt deja. ホn acest an, grupul de firme a virat în contul celor nouă primării partenere în proiect nu mai mult de 20% din banii pe terenurile concesionate. Pe teren scurt pierderile sunt mari, dar pe termen lungu cum era gândită afacerea francezilor, pierderile sunt uriaşe.
Oana ŞLEMCO
Dacă ar fi continuat investiţia, în 49 de ani, în conturile comunei Ciprian Porumbescu ar fi intrat, doar în baza contractului de concesiune a celor 300 de hectare de teren, aproape un milion de euro. Asta în condiţiile în care comuna strânge din taxe şi impozite între 300.000 şi 400.000 de lei/an.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau