Piramida pilelor la Ateneul Tătăraşi EXCLUSIV
Dimensiune font:
O instituţie de cultură emblematică a Iaşului se confruntă cu un mare paradox * din organigrama posturilor lipsesc tocmai responsabilii artistici, precum actori, coregrafi, scenografi sau consultanţi artistici * în schimb, sectorul administrativ este acoperit din plin de persoane unse pe criterii personale şi politice, ceea ce face din Ateneul Tătăraşi o nouă gaură neagră pe harta instituţiilor subordonate Consiliului Local
Liberalul Liviu Brătescu pune în operă la Ateneul Tătăraşi cea mai subiectivă organigramă de până acum a instituţiei. Criteriile de selecţie escaladează de departe condiţiile minime de angajare, în cazul unora dintre cei care se regăsesc pe organigrama directorului Brătescu, actual consilier judeţean PNL.
Aşa se face că, de pildă, pe postul de purtător de cuvânt al instituţiei se află o tânără fără experienţă, Irina Enea, angajată probabil pe motivul că figurează cu acelaşi loc de naştere ca al directorului, respectiv municipiul Roman, acolo unde Brătescu a candidat fără succes împotriva Elenei Udrea, pentru un loc în Camera Deputaţilor. Acest post vine probabil în compensarea altora ocupate de oameni care i s-au băgat directorului pe gât, precum postul de contabil şef, ocupat de Cristian Andrieş, fost director la Termo Service, cunoscut pentru prietenia sa cu Bachus, sau Petrică Andrieş, şef Serviciu Tehnic Administrativ, despre care presa a relatat în nenumărate rânduri faptul că îşi petrece orele de program în compania jocurilor de noroc.
Compartimentul administrativ, uns politic până la vârf
Ateneul Tătăraşi a fost înfiinţat în anul 2003 ca instituţie publică de cultură subordonată Consiliului Local Iaşi, cu personalitate juridică, finanţată de la bugetul local. În anul 2011 se aprobă modificarea statutului, din „instituţie publică de cultură” în „instituţie publică de spectacole şi concerte”. Anul trecut, odată cu venirea lui Brătescu la conducerea Ateneului, se aprobă organigrama instituţiei cu un număr de 21 de posturi.
„Avem nevoie de deblocarea posturilor de la nivel guvernamental şi, pe de altă parte, să ne permită bugetul instituţiei. Noi nu suntem o instituţie de teatru, precum Teatrul Naţional sau Luceafărul şi atunci avem unele rigori în satisfacerea organigramei cu personal artistic. În cursul anului trecut, am reuşit să aprobăm organigrama, iar următorul pas firesc este cel al aprobării Regulamentului de organizare şi funcţionare al instituţiei în concordanţă cu statutul de instituţie publică de spectacole şi concerte. Potrivit noului statut, avem nevoie o organigramă mai dimensionată”, a precizat Liviu Brătescu, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”. În prezent, instituţia funcţionează cu un număr de 21 posturi contractuale aprobate, din care la momentul actual sunt ocupate numai 14. Alte 5 posturi sunt vacante, respectiv cele de consilier juridic, consultant artistic, actor, scenograf şi coregraf.
Urmează manelizarea Ateneului?
Practic, instituţia este vitregită de posturi cheie pentru buna funcţionare a Ateneului, dar acoperită în posturile care puteau fi ocupate şi fără concurs, practic, fără multe aptitudini din partea candidaţilor. „Fostul director Benoit Vitse nu a avut nevoie să hrănească atâtea guri cu bani de la buget pentru a face cunoscut Ateneul în toată ţara. În ideea deschiderii Ateneului către diverse tipuri de evenimente de entertainment doar pe ideea de a aduce venituri, nu m-ar mira să vedem tapetaţi, cât de curând, pereţii Ateneului cu afişe pe care să scrie Vă pupă, Jean! sau să asistăm la întruniri ale unor oameni scoşi în afara legii. Eu, unul, ştiu că Ateneul a fost creat pentru un anumit scop, pentru spectacol de teatru şi alte acţiuni de culturalizare a ieşenilor, nu ca sală de adunări”, ne-a declarat Forin Anuţa, un ieşean din cartierul Tătăraşi.
Toate cele 21 posturi de la Ateneu sunt posturi unice, din care 4 sunt posturi de conducere şi 17 sunt posturi de execuţie. Şi cum mare parte dintre actualii angajaţi ai Ateneului nu sunt recomandaţi pe aceste posturi de „vocea şi talentul lor”, ci numiţi pe cele mai directe filiere personale şi politice, astăzi, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local se va afla şi un proiect de hotărâre privind necesitatea şi oportunitatea aprobării noului Regulament de organizare şi funcţionare al instituţiei publice de spectacole şi concerte Ateneul Tătăraşi. Nelu PĂUNESCU
21
Este numărul de posturi contractuale aprobate pentru Ateneul Tătăraşi, din care la acest moment sunt ocupate doar 14; 5 posturi sunt vacante, respectiv cele de consilier juridic, consultant artistic, actor, scenograf şi coregraf
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau