Ploile împiedică deschiderea aeroportului
Dimensiune font:
Firma constructoare înregistrează întârzieri la proiect * motivul este legat de starea proastă a vremii * în 2014 a plouat mult, iar muncitorii nu au putut lucra * aerogara ar trebui redeschisă în august
Există mari şanse ca avioanele să nu decoleze nici în acest an de pe pista Aeroportului Internaţional „Ştefan cel Mare”. Firma Tehnic Asist Botoşani a înregistrat întârzieri de aproximativ 40 de zile în ceea ce priveşte execuţia lucrărilor de modernizare a aeroportului. Termenul limită de finalizare a lucrărilor este iulie 2015.
Planuri optimiste
Ioan Măriuţa, directorul Aeroportului, ne-a confirmat că firma constructoare se află în întârziere. „Anul trecut a plouat foarte mult şi muncitorii nu au putut să respecte graficul de lucrări. Vremea este de vină, noi suntem cu plăţile la zi, în conformitate cu prevederile contractuale”, ne-a declarat Măriuţa. Directorul Aeroportului a mai spus că firma a făcut deja un plan pentru recuperarea întârzierilor. „Constructorul a suplimentat numărul angajaţilor şi utilajelor”, a mai spus Măriuţa. El este optimist şi crede că firma va recupera pierderile înregistrate. Mai mult, Măriuţa a precizat că aeroportul a fost prins în programul de zbor al firmei Tarom. „Termenul limită este 31.07.2015. Începând cu data de 01.08.2015 vom avea curse zilnice pe relaţia Suceava-Bucureşti cu rămânere peste noapte la Suceava”, a declarat Ioan Măriuţa. Rămâne de văzut ce se va întâmpla dacă şi 2015 va fi un an cel puţin la fel de ploios ca 2014. „Am văzut pe forumuri că suntem criticaţi, dar credeţi-mă că întârzierile s-au înregistrat din cauza vremii nefavorabile”, a mai spus directorul.
Investiţie uriaşă, un singur operator
Aeroportul „Ştefan cel Mare” a fost închis la începutul anului 2014, scopul fiind lucrările de modernizare. Investiţia este uriaşă. Proiectul are un buget total de 167.706.503 lei, din care 88.591.737 lei constituie finanţare nerambursabilă acordată de Comisia Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională, 67.483.238 lei reprezintă contribuţia de la bugetul de stat, iar finanţarea din partea beneficiarului este de11.631.528 lei.
Chiar şi după modernizare mare lucru nu se va schimba. Pe noua pistă va ateriza doar un avion pe zi. Este vorba despre cursa firmei Tarom, care exista şi înainte de implementarea proiectului. Conducerea Consiliului Judeţean a tot anunţat că se află în discuţii şi cu alţi operatori, dar nu a prezentat niciodată până acum o strategie de dezvoltare a aeroportului pe termen lung, în aşa fel încât să se justifice uriaşa investiţie.
Suplimente alimentare periculoase la Suceava
Oana ŞLEMCO
Proiectul de modernizare a aeroportului prevede, printre altele, extinderea pistei de la 1.800 la 2.460 de metri, construirea unui nou turn de control şi a unei piste flexibile care să permită şi decolarea avioanelor cargo, precum şi modernizarea sistemului de balizaj.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau