Poliţia Animalelor, un „copil” abandonat la naştere
Dimensiune font:
Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Iaşi spun că asociaţiile pentru protecţia animalelor mai mult le încurcă activitatea * la Iaşi, Poliţia Animalelor este „un copil de nota 10, dar abandonat la naştere”, sunt de părere aceştia * ca răspuns la criticile venite din rândurile iubitorilor de animale, angajaţii DSVSA au prezentat una dintre cele mai mari capturi din ultimii ani * acţiunea s-a lăsat cu dosare penale şi avut în vizor adopţiile internaţionale practicate de o cunoscută asociaţie din Iaşi * din cauza personalului redus şi a logisticii insuficiente, anul acesta au fost soluţionate mai puţin de jumătate din cazurile sesizate
Intens criticată după evenimentele recente, Poliţia Animalelor de la Iaşi a prezentat un raport detaliat cu acţiunile din acest an şi intervenţiile făcute împreună cu alte organe de cercetare penală în cazul unor atrocităţi petrecute pe raza judeţului. Una dintre cele mai grave probleme găsite de inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSAVA) Iaşi a fost la Asociaţia Clopoţel, care a primit o amendă record de 50.000 de lei pentru activităţi fără autorizaţie sanitară veterinară şi adopţii fără documente sanitare veterinare în spaţiul intracomunitar. „În urma verificărilor în echipă mixtă cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi au fost întocmite dosare penale şi înaintate organelor de cercetare pentru cazuri cu autori cunoscuţi şi necunoscuţi. Noi am stat la masă cu asociaţiile mari şi nu s-a ajuns la un consens. Acestea ne încurcă mai mult decât ne ajută”, a precizat Nicolae Ivanciu, şeful Compartimentului de Poliţie Sanitară Veterinară a Animalelor Iaşi. Potrivit celor care au anchetat cazul, asociaţia Clopoţel trimitea spre adopţie câini în Germania şi Franţa, contra unor sume care au însumat un total de aproape 100.000 euro. De partea cealaltă, reprezentanţii asociaţiei au precizat că sancţiunea nu a fost justificată, motiv pentru care a urmat o serie de contestaţii, iar amenda a fost redusă la doar 24.000 lei. Prima dată, asociaţia a avut adăpost la Schitu Duca, apoi s-a mutat la Ţigănaşi. „Asociaţia nu a primit niciodată sprijin din partea autorităţilor şi, deşi animalele din adăpost au beneficiat de condiţii de trai foarte bune, noi am fost singura asociaţie de protecţie a animalelor din România care a fost sancţionată cu amendă în valoare de 50.000 lei de către DSV Iaşi. Motivul acestei contravenţii a fost lipsa autorizaţiei de funcţionare, autorizaţie pe care asociaţia ar fi primit-o dacă ar fi acceptat să coopereze cu unii dintre membrii DSV”, a fost răspunsul asociaţiei la amenda primită. Un astfel de caz a fost descoperit şi în comuna Popricani, acolo unde un localnic a comercializat opt căţei de rasa Buldog francez în Italia şi Franţa, fără documente sanitare veterinare.
„Noi nu putem ridica animalele”
Una din cele mai mari constrângeri ale aparatului Poliţiei Locale la Iaşi este de ordin legislativ. Reprezentanţii acestei instituţii spun că nu pot ridica animalele, ci doar să găsească soluţii de compromis acolo unde se impune, împreună cu proprietarii. „Ideea Poliţiei Animalelor la Iaşi a pornit ca un copil care la naştere a primit nota 10, dar apoi a fost abandonat. Noi nu avem posibilitatea legală să ridicăm animalele. Am avut situaţii în care, deşi eram cu un reprezentant al poliţiei, unii cetăţeni au sunat la 112, spunând că facem un abuz. Noi trebuie să ajungem la o înţelegere cu aceşti oameni, încât să găsim o soluţie pentru bunăstarea lor şi a vecinilor, cât şi pentru animale”, a adăugat Nicolae Ivanciu.
Poliţia animalelor, cu ochii pe Facebook
Anul acesta, în perioada 1 ianuarie – 19 septembrie, compartimentul de Poliţie Sanitară Veterinară a Animalelor a soluţionat 47 de petiţii şi sesizări, din totalul de 122 înregistrate la DSVSA. Dintre acestea, 15 s-au soldat cu sancţiuni contravenţionale la normele sanitare veterinare, trei fiind pentru deţinătorii de animale de companie. Cele mai întâlnite situaţii de caz sunt abandonul animalelor pe domeniul public, creşterea unui număr mare de animale de companie în apartamente şi comercializarea animalelor în spaţiul intracomunitar şi pe reţelele de socializare. De altfel, poliţia animalelor s-a sesizat în mai multe rânduri, din postările făcute pe Facebook, fie din partea iubitorilor de animale ori a unor descreieraţi care au ucis câini şi au postat poze pe această reţea. Cazuri de acest gen s-au înregistrat la Şipote, dar şi la Hărmăneşti, unde un individ tranşa cai ilegal şi comercializa carnea.
Caracatiţa speculanţilor din telefonia mobilă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau