Pompierii ard la buzunare patronii inconştienţi
Dimensiune font:
Lipsa autorizaţiei de funcţionare eliberată de pompieri poate fi sancţionată cu amendă de 100.000 de lei * în judeţ sunt multe clădiri care nu au un astfel de aviz
S-a schimbat legislaţia, iar acum pompierii pot să-i amendeze pe proprietarii clădirilor, care nu respectă normele de provenire şi stingere a incendiilor şi nu-şi autorizează edificiile. Generalul de brigadă Ioan Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, ne-a declarat că amenzile sunt stabilite în funcţie de gravitatea abaterilor înregistrate şi că amenda minimă a crescut de la 500 de lei la 1.000 de lei, iar cea maximă a fost triplată de la 30.000 de lei la 100.000 de lei. „Punerea în funcţiune a unei construcţii fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu - pentru acele construcţii care intră sub incidenţa acestei obligaţii, era sancţionată contravenţional cu amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei. La momentul actual, prin efectul Legii nr. 170 din 29.06.2015, neregula se sancţionează cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 50.000 de lei”, a declarat Burlui.
Şeful ISU Suceava a mai spus că noua legislaţie sancţionează aspru neregulile cu prevenirea şi stingerea incendiilor, care au ca urmare periclitarea vieţilor omeneşti. În astfel de cazuri, amenda ajunge şi la de 100.000 de lei. „Amenda este de la 30.000 lei la 100.000 lei”, a completat Burlui. Şeful ISU a făcut un apel la cei care deţin obiective neautorizate să intre în legalitate pentru a evita amenzile.
Amenzi uriaşe pentru abateri uriaşe
La Suceava, normele PSI sunt, cel mai adesea, ignorate. De un an, judeţul a intrat parcă sub blestemul focului. Seria nenorocirile a început în noiembrie anul trecut, când o explozie urmată de un incendiu a distrus un restaurant din Câmpulung Moldovenesc. În urma deflagraţiei, trei femei au murit, una pe loc şi celelalte două la spital. Edificiul cu pricina nu era autorizat de pompieri. Şirul nenorocirilor a continuat. Înainte de Crăciun, complexul comercial „Rozita” din comuna Şcheia a luat foc. 140 de standuri pline cu marfă au ars în totalitate. Pagubele au fost estimate la două milioane de euro. Incendiul a izbucnit ziua, când în clădire se aflau şi clienţi şi comercianţi. Oamenii s-au salvat în ultimul moment. Clădirea, veche de zeci de ani, a ars precum o torţă, de la temelie la acoperiş. De vină ar fi fost un scurtcircuit la instalaţia electrică. Nici „Rozita” nu avea autorizaţie de la pompieri. În ianuarie 2015, a ars sediul Arhiepiscopiei Suceava, cu tot cu Seminarul Teologic.
Citeşte şi: Pregătiri intense pentru vizita lui Iohannis la Suceava
Oana ȘLEMCO
O anexă şi bucătăria de vară a unei case din satul Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, au ars ieri ca o torţă. Este vorba despre gospodăria Anei L., după cum au spus militarii Detaşamentului de Pompieri. În casă se aflau şi doi copii care au fost la un pas de a fi ucişi de flăcări. Cauza ar fi o ţigară aruncată aiurea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau