Poveste de la ultimul etaj, înainte de cer EXCLUSIV

Dimensiune font:

| 05-12-2016 12:45

O familie din Iaşi trăieşte de peste 10 ani între pereţii căptuşiţi cu mucegai ai unei camere de cămin din Nicolina * din cei 4 membri ai familiei Vârlan, doi suferă de diferite forme de handicap, iar capul familiei a fost diagnosticat cu diabet şi disponibilizat în urmă cu 3 săptămâni * în prag de sărbători, familia Vârlan este nevoită să îşi ducă zilele cu 400 de lei pe lună * singura dorinţă a acestei familii care îşi duce sărăcia cu demnitate, este să scape de mucegaiul din casă, prin repararea terasei blocului, să arate şi la ei ca într-o casă de oameni

 Într-o cameră liliputană de la ultimul etaj al unui cămin din zona Pieţei Nicolina, sub un plafon scorojit de infiltraţiile apei, din care se mai vede doar placa, trăieşte familia Vârlan. Acolo, în cămăruţa îngustă, de doar 22 de metri pătraţi, cei patru membri ai familiei îşi strâng laolaltă neputinţa şi reuşitele sporadice, visează, râd, aşteaptă, luptă, trăiesc şi speră. Costicăl Vârlan, capul familiei, a fost disponibilizat în urmă cu nici două săptămâni de la o societate din zona industrială a Iaşului, acolo unde muncea ca laminator la Zincare. Practic, unicul salariu care intra în casă, a fost oprit dincolo de holul întunecos şi insalubru care desparte universul familiei Vârlan de restul comunităţii de destine îngrămădite în acest cămin muncitoresc, cu veceu pe hol, printr-o decizie a conducerii firmei Technosteel, care a intrat în insolvenţă. Din cauza umezelii şi a infiltraţiilor, toată mobila din casa familiei Vîrlan s-a deteriorat iar unitatea calculatorului, singura bucurie a celor doi copii, s-a stricat.
„Soţia mai mănâncă literele din vorbe”
Această cameră de cămin reprezintă locuinţa familiei Vârlan de 20 de ani. Cei doi copii au deschis ochii asupra lumii tot în această cameră de cămin în care a început să se insinueze ploaia în urmă cu 10 ani. La momentul vizitei noastre la familie Vârlan, găsim întreaga familie acasă. Tomiţa, soţia lui Costică Vârlan, trebăluieşte prin bucătăria care este şi antreu şi, prin voinţa lui Dumnezeu şi a oamenilor de bine, va putea fi transformată, parţial, într-un colţ de după uşă, acolo unde este ţeava de apă, şi în toaletă. Din cauza unui incident violent din copilărie, Tomiţa este încadrată în grad II de handicap şi a mai dobândit şi un astm din cauza umezelii şi nici nu este de mirare, în condiţiile în care întreaga cameră de cămin este „anvelopată” cu straturi groase de mucegai. „Când eram mică, tata m-a lovit cu un lemn şi mi-am pierdut borba..., nu puteam să mai borbesc”, începe să ne povestească Tomiţa, dar soţul intervine. „Când era mică, acasă la părinţi, socru-miu a ieşit dintr-o tură de noapte, a ajuns acasă şi s-o culcat. Fetele, dacă erau mici, au început să se joace prin casă şi l-au trezit. Cum avea o sobă cu lemne în casă, o luat un lemn din ăla şi i-o dat soţiei în moalele capului şi o căzut la pământ fără cunoştinţă şi atunci o rămas cu şocul ăla. Nu putea să vorbească coerent, şi nici acum, că şi acum mai mănâncă literele din vorbe”, ne-a povestit soţul femeii al cărei destin a fost frânt de propriul tată.
Pensie de handicap de 39 de lei pe lună
Acum, pe perioada iernii, singura sursă de căldură de care dispune familia Vârlan, este un radiator. „Am reuşit să tragem gaz în urmă cu ceva timp, dar nu avem centrală”, ne spune Costică Vârlan. Toată familia doarme pe un singur pat, iar igiena personală se satisface la o balie care, în lipsa folosinţei, ţine şi loc de coş de rufe. Ca şi cum această situaţie nu ar fi fost de ajuns pentru a întregi drama celor doi soţi, unul din cei 2 copii ai familiei ( Mihai 10 ani şi Ana Maria 16 ani), are retard mental. Ana, fata de 16 ani este încadrată în gradul 3 de handicap din cauza retardului mental. „Fata are o memorie întârziată. Prima oară am avut probleme la grădiniţă, iar apoi în clasa I, în care a fost lăsată repetentă pentru că învăţătoarea nu a ştiut de probleme ei”, ne spune tatăl. Deşi diagnosticat cu diabet, hipertensiune şi un cheag de sânge la creier, tatăl este cel care a lucrat şi a susţinut financiar familia. Din nefericire firma la care lucra a făcut disponibilizări iar tatăl celor doi copii a ramas fără loc de muncă, în pragul sărbătorilor. În aceste condiţii, singurul venit al familiei este cel de 272 de lei, reprezentând pensia de handicap a mamei şi 39 lei pensia de handicap a Anei Maria, elevă în clasa a IX-a la Liceul Agricol din Iaşi. Mihai, mezinul familiei, este în clasa a IV-a. Până de curând, tatăl a reuşit să-i întreţină vie pasiunea pentru fotbal, plătindu-i orele de antrenament la Sala Grădinari. Acum, cei 95 de lei pe lună sunt deja un efort prea mare pentru părinţi, în condiţiile în care familia Vârlan va trebui să facă sărbătorile şi să intre în noul an cu 300 de lei pe lună, la care se adaugă alocaţiile copiilor, toţi 4 trebuind să trăiască practic dintr-o sută de lei de persoană, pe lună fiecare, fără a pune în calcul şi utilităţile. Singurii care au întins o mână de ajutor acestei familii greu încercate au fost cei din Primărie, dar şi acea mână de zahăr şi „făină de păpuşoi” a venit de la Uniunea Europeană, şi de la Fundaţia Star of Hope. Familia Vârlan are nevoie enormă de suport financiar pentru renovarea camerei de cămin, pentru alimente, terapie de reabilitare a fetei cu retard mental şi pentru plata cheltuielilor de întreţinere. „Ce vreau cel mai mult este să pot să fac curat în casă, să am asigurat acoperişul că nu mai plouă, şi să mă apuc să zugrăvesc pereţii, să arate şi la noi ca într-o casă de oameni. Dacă aş putea să izolez acoperişul, una din marile noastre probleme ar lua sfârşit”, ne-a spus Costică Vârlan. Modest, omul nu mai spune de toaleta pe care şi-ar dori-o la intrare, ceea ce le-ar permite să nu mai folosească balia, de o centrală şi un calorifer care le-ar asigura căldura în casă în fiecare iarnă, sau de satisfacerea unor dorinţe minore ale copiilor, acum, de sărbători.
Nelu PĂUNESCU

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei