Povestea ansamblului din Vatra Moldoviţei FOTO
Dimensiune font:
De 20 de ani, Ilaria Puşcă, o învăţătoare inimoasă din Vatra Moldoviţei, ţine trează tradiţia bucovineană, alături de copiii şi tinerii din ansamblul „Gura Izvorului” * povestea a început imediat ce şi-a luat în primire prima clasă de elevi de la Ciumârna * de atunci, ansamblul a devenit celebru în toată România, dar şi în străinătate * repertoriul include muzică şi poezie inspirate din folclor, piesele fiind compuse de către Ilaria Puşcă * de Florii, ansamblul a susţinut un concert în Catedrala Mitropolitană şi la Biserica Banu din Iaşi * ne-am bucurat să-i avem invitaţi în redacţie pe micii artişti, care ne-au oferit o sărbătoare cu totul deosebită
Dragostea pentru tradiţia curată, nealterată şi neprihănită a fost motivul pentru care, în urmă cu 20 de ani, Ilaria Puşcă a înfiinţat Ansamblul folcloric „Gura Izvorului”, după numele unui loc deosebit de pitoresc din comună. „Venisem învăţătoare la şcoala din Ciumârna şi mi-am promis că voi face tot ce este posibil pentru a arăta tuturor frumuseţea tradiţiilor din Bucovina”, a început povestea Ilaria Puşcă. Şi cum poţi face mai bine acest lucru decât printr-un ansamblu folcloric?
Bucuriile simple ale copilăriei FOTO
Oameni cu suflet frumos, români şi huţuli-ucraineni, au transmis, în timp, autenticitate şi bucurie, dragoste şi credinţă pentru portul strămoşesc, pentru locurile unde-şi au rădăcinile. Costumele, în diversitatea lor, reprezintă imaginaţia şi talentul meşterilor populari din comună. Albul imaculat al cămăşilor, în contrast cu primul bundiţelor, la care se adaugă oacheşele flori de pe baticuri ori sfioşii pui de pe altiţe, completează frumuseţea interioară a oamenilor din munţi. Toate costumele respectă întru-totul motivele tradiţionale specifice zonei. Bundiţele sunt dichisite cu prim (blăniţă) de miel sau de dihor, semn, cândva, de om cu stare bună. Ca accesoriu, primul de dihor a fost preluat odată cu venirea evreilor din Bucovina. Pe atunci era la mare cinste, ca şi acum.
Poezie de la suflet la suflet
Primul text l-a scris pentru elevi la o serbare fiindcă voia altceva decât se făcuse până atunci. Totul este inspirat din folclor şi fiecare poezie este personalizată pentru recitator. „Dacă pruncul vine de pe vârful muntelui, atunci scriem şi recităm despre asta. Dacă are anumite pasiuni, la fel. Tot ceea ce spunem şi facem este autentic. Aşa am învăţat eu de la părinţii mei, de la care am dragostea pentru tradiţii”, a mai spus Ilaria Puşcă.
În ansamblul sunt 30 de membri, cu vârste cuprinse între 7 şi 75 de ani. Cu toţii poartă costume de o mare valoare, scoase din lăzile de zestre. Sunt originale. „Prin ceea ce facem dorim să eliminăm kitschul. Vrem să promovăm Bucovina autentică”, a mai spus coordonatorul ansamblului, ale cărui gânduri de recunoştinţă s-au îndreptat către toţi cei care oferă sprijin: „Nu am putea altfel şi vreau să aduc mulţumire familiei Costică şi Olguţa Coca, Marcel şi Ancuţa Negură, Anişoarei şi lui Cornel Strugaru, dar şi Mărioarei Trufan. Deplasările costă, avem nevoie de bani pentru multe lucruri”.
Prima ieşire peste hotare a fost la Cernăuţi, în Ucraina, la un festival de gen, apoi au tot urmat. Au ajuns şi pe Champs Elisee, şi la Viena, şi de peste tot s-au întors cu aplauze. În nicio deplasare nu lipseşte tricolorul, ca simbol al naţiunii noastre, şi Sfânta Pâine aşezată frumos pe ştergar. Din ansamblu face parte şi fiul Ilariei, Nicolae Ovidiu Puşcă, elev la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava. „El a crescut odată cu ansamblul. I-am transmis dragostea pentru tradiţii şi acum face la rândul său acelaşi lucru cu cei mici”, a adăugat coordonatorul ansamblului.
Vrednici oameni, prietenoşi şi veseli, cu suflet tainic, la fel ca doinitul pădurii în soarele de la apus, dar şi cu darul de a „şăgui” pe seama altora găseşti la Vatra Moldoviţei. La „Gura Izvorului”, frumuseţea interioară a unor oameni plăsmuiţi între obcini de poveste se poate percepe de către orice privitor, prin bucuria de a trăi şi simţi ţărăneşte.
„Suntem muguri care odrăslim din vrednică şi sănătoasă rădăcină – bunii şi străbunii noştri” – Ilaria Puşcă, coordonatoarea Ansamblului folcloric „Gura Izvorului”
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau