Povestea cioplitorului de la Păltinoasa FOTO
Dimensiune font:
Este profesor de Educaţie Fizică, dar prin lucrările pe care le realizează antrenează şi spiritul * Toater Ignătescu, sau Toader Cioplitorul, aşa cum îi spun prietenii, predă sportul la şcoala din Ipoteşti * în timpul liber, ciopleşte măşti şi tot felul de obiecte decorative * lucrările sale s-au bucurat şi de admiraţia celebrului sculptor Ion Irimescu
Atelierul cioplitorului se află la Păltinoasa unde este binevenit orice om de bună-credinţă. O casă care atrage atenţia în primul rând prin poarta de la intrare, pe care cioplitorul şi-a pus inevitabil amprenta. Am fost şi noi musafiri în atelierul meşterului Toader Ignătescu.
„Aş vrea să dărâm un mit şi anume că sportul este altceva decât artă. Sportul dus la nivel de performanţă este artă. Simona Halep este un exemplu în acest sens. Să dai acea minge într-un moment în care nimeni nu mai crede în tine, nu poate să fie decât sclipire de geniu. Eu am fost jucător de handbal. Am fost mai puţin performant fiindcă că nu m-a ajutat statura”, am aflat de la profesorul de sport.
„M-am trezit într-o zi şi am spus că vreau să cioplesc”
Toader Cioplitorul a început să dea glas lemnului înainte de Revoluţie. În 1982 era profesor de sport la şcoala din Pârteştii de Jos. În vecinătatea unităţii de învăţământ îşi desfăşura activitatea un cioplitor. Atunci s-a născut în profesor dorinţa de a transforma în artă, la început naivă, o bucată de lemn. Totuşi, lemnul i-a fost niciodată străin, pentru că tatăl cioplitorului era dulgher. „Nimeni nu ar putea să vină în ziua de astăzi şi să spună că m-a învăţat să cioplesc. Am fost autodidact”, a mai spus meşterul.
La început, lucrările cioplitorului bucovinean erau copii ale celor realizate de sculptorul român de etnie maghiară Vida Gheza. Acum, Toader Cioplitorul are propriul său stil. Povesteşte că şi lucrările sale au fost copiate de un meşter tânăr. „Şi-a expus lucrările la un târg şi a fost întrebat unde este Toader Cioplitorul. El a răspuns că nu am venit şi atunci organizatorii târgului l-au întrebat dacă am trimis doar lucrările. Atunci tânărul a înţeles că trebuie să-şi găsească propriul drum în arta cioplitului”, a mai spus Toader Ignătescu.
Despre unicitate
Meşterul ne-a explicat că lucrările sale conţin un element definitoriu. „Este vorba despre o daltă în V care se numeşte «gaifus».Termenul este nemţesc şi se traduce prin amprenta piciorului de căprioară, care acum este şi amprenta mea. Printre altele, lucrările mele conţin o tuşă trasată cu această unealtă”, am aflat de la cioplitor. El dă formă unor măşti impresionante, despre care spune că nu sunt tradiţionale, ci de autor. „Măştile mele reprezintă stări de spirit. Eu nu sculptez fizionomii, ci psihologii. O să vedeţi şi hâtri şi înţelepţi şi tâmpi. Voi satiriza întotdeauna prostia şi naivitatea”, a completat meşterul.
Toader Ignătescu şi-a expus lucrările în mai multe rânduri. Unii privitori i-au criticat arta, alţii i-au lăudat lucrările. Nu-şi ţine minte lăudătorii cu excepţia unuia. „Maestrul Ion Irimescu (cunoscut drept Patriarhul sculpturii române – n.r.) s-a exprimat în faţa lucrărilor mele: «Măi băiete măi, dar ce imaginaţie bogată ai»”, ne-a spus cioplitorul.
Meşterul îşi vinde lucrările pe la târguri, dar nu-i place să vorbească despre bani. Ne-a spus însă că nu tot ce ciopleşte este de vânzare.
Oana ŞLEMCO
Toader Ignătescu va organiza în această vară cea de-a XI-a ediţie a taberei de vară a meşterilor populari, la Păltinoasa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau